Telefónica va instal·lar l'estiu passat alguns nous pals telefònics a la zona de l'Eixample de Sant Cugat que porten creosota, una substància catalogada com a cancerígena i que està limitada en diversos usos. Un veí santcugatenc va alertar de la seva presència en carrers com Verdi, Bergara o Elisenda Ribatallada. La creosota és una substància química derivada del destil·lat de quitrans i que pot tenir composicions molt variades. Un dels seus usos és evitar la deterioració de la fusta, la qual es protegeix impregnant-la amb el producte.
Encara que el més destacat són les seves propietats cancerígenes, el contacte directe amb la pell també pot provocar irritacions i cremades a la pell o als ulls. Un Reial decret de 1989 ja considerava la creosota com una substància cancerígena de categoria 2, és a dir, que pot considerar-se com a cancerígena pels éssers humans i de la qual ja es disposa de suficients elements de judici per afirmar-ho. Així, el contacte prolongat pot iniciar alguns càncers de pell segons els especialistes.
La regulació de l'ús d'aquesta substància, que abans es podia trobar en tota mena de fustes, des de les vies de tren fins a parcs infantils, s'ha anat endurint en els últims anys. Una directiva europea de l'any 2004 en limitava el seu ús en espais tancats, parcs infantils, espais oberts d'oci. La seva comercialització per usos particulars també està prohibida. De fet, la normativa prohibeix l'ús de la creosota "en qualsevol obra que estigui en contacte directe amb la població". Tot i això, permet que s'utilitzi en pals telefònics o elèctrics i en altres usos industrials.
Preocupació
Un veí de Sant Cugat, Xavier Serra, va alertar de la situació a l'estiu a l'Ajuntament. "A l'agost feia molta ferum a petroli", recorda Serra. Mesos més tard va rebre la resposta del Consistori, confirmant que els nous pals portaven creosota però que estava permès per llei. "L'Ajuntament no pot fer res si és legal i compleix la normativa", afirmen al TOT fonts de l'Ajuntament, que afegeix que Telefónica ha assegurat que els pals són "perfectament homologats".
Tot i això, Xavier Serra mostra la seva preocupació: "Estan posant una substància nociva per on passa molta gent". En aquest sentit, recorda que les voreres on estan els pals són d'uns 90 centímetres, amb el pal al mig, i que el contacte directe sovint és inevitable. "A l'estiu el més normal és que rosis amb els pals directament amb la pell. I com li dius als nens que no ho toquin", emfatitza.
El veí ha enviat cartes a diferents veïns expliquen aquesta situació.