Nova Finca ha justificat la seva aposta pels colivings a Sant Cugat per adaptar-se a "les noves formes de viure" i donar resposta a les "necessitats d'avui dia". El cas va esclatar quan l'Ara va donar a conèixer que la immobiliària, que és propietària de 28 blocs amb més de 300 pisos de lloguer a la ciutat, no està renovant el contracte a moltes famílies, que es veuen abocades a marxar del pis on han viscut durant anys i fins i tot del municipi.
Al mateix temps, un portal d'internet publicitava el lloguer d'habitacions en aquests habitatges per entre 800 i 1.000 euros. Això va fer saltar les alarmes a l'Ajuntament de Sant Cugat, que ho va qualificar de "mala praxi", i mostrava la seva preocupació per les conseqüències que podria tenir.
Dies després de la polèmica, l'empresa ha atès al TOT Sant Cugat. El responsable de Nova Finca, Fran Margenat, ha detallat que es tracta d'una "prova pilot" per impulsar el coliving en una trentena de pisos de la seva propietat en diferents ubicacions. I nega que els que preus siguin els publicitats i assegura que seran inferiors als 800 euros. "És una prova pilot per mirar d’adaptar el negoci a les noves necessitats d’avui dia i a les noves formes de viure", ha argumentat Margenat, afegint: "Les famílies no són les mateixes que fa 35 anys. El món canvia".
De fet, Margenat va més enllà i assegura que d'aquesta manera es facilitarà l'accés a l'habitatge a més gent, tot i no detallar preus de les habitacions. "El coliving no és treure habitatge, és maximitzar els espais perquè hi hagi més espais ocupats", ha detallat el responsable de Nova Finca, que ha emfatitzat: "El concepte de compartir ha vingut per quedar-se".
Més contractes sense renovar
Tot i que explica que el projecte de coliving s'implantarà en una trentena de pisos, Nova Finca no està renovant molt més contractes. En aquest sentit, Margenat afirma que hi ha contractes que no s'estan renovant per poder fer obres importants en els pisos: "Són edificis de fa 30 o 40 anys i s’han llogat ininterrompudament durant tots aquest anys. No s’ha fet cap actuació. I la imatge dels edificis deixa molt a desitjar. Tenim cuines i banys de fa 40 anys".
Així, assegura que no estan renovant molts contractes per poder fer aquestes obres. Segons Margenat, això passarà en un 50% dels pisos que tenen, que podrien ser més de 150. Per tant, hi ha almenys 150 contractes que no es renovaran. Tot i això, apunta que després tornaran al mercat de lloguer.
La situació dels inquilins
La no renovació de contractes ha provocat que moltes famílies s'hagin quedat sense el pis on havien passat les últimes dècades. A més, eren dels lloguers més assequibles de la ciutat, per la qual cosa molts hauran de marxar de Sant Cugat. Diferents testimonis han denunciat la falta d'empatia i d'humanitat de Nova Finca en aquest procés.
Tot i això, Fran Margenat assegura que han afrontat "cas per cas": "Hem intentat reubicar-los en altres habitatges nostres que no requereixen una reforma. Ho hem fet amb alguns llogaters". "Intentem sempre actuar de manera lògica i empatitzar", ha assegurat. Unes declaracions que no comparteixen alguns dels testimonis amb els quals ha parlat el TOT: "Els importen un rave les famílies. No negocien, t’expulsen"
Per qui seran els pisos?
A la pregunta de quin és el perfil de llogaters que vindran a viure en una habitació per 800 i 1.000 euros, Margenat assegura que aquests no seran els preus definitius. En aquest sentit, apunta que aposten per tenir perfils diferents, com famílies, gent gran o estrangers que vinguin a treballar a Sant Cugat. Per això, assegura que alguns casos es podrà llogar el pis sencer a una família.
A més, s'agruparan per tipologies per oferir serveis comuns que puguin ser d'interès, i també s'oferirà internet, Netflix o altres serveis com bugaderia o cura d'infants. La idea és que els primers habitatges de coliving entrin en funcionament durant el primer trimestre de 2024. "Es tracta d’evolucionar cap a on va el món i hem de fer aquest exercici", conclou.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.