Tot el que has de saber sobre la nova regulació del preu dels lloguers

Els nous contractes no poden està per sobre de l'índex de referència que determina el preu mitjà d'un lloguer en una zona

Sant Cugat és un dels municipis on ja s'aplica la nova regulació dels lloguers de la Generalitat de Catalunya, que té per objectiu contenir els preus i afavorir l'accés a l'habitatge. Es tracta d'una llei que s'aplica als nous contractes en àrees amb un mercat tens, com és el cas de Sant Cugat. Però també hi ha algunes excepcions.

Més info: Sant Cugat veu la llei del lloguer com una oportunitat per reduir els preus

Aquestes són els aspectes a tenir en compte:

En quins habitatges s'aplica la regulació?

Als nous contractes de lloguer de residència permanent, quan l’habitatge estigui situat en una àrea declarada amb mercat d’habitatge tens. No s’aplica en cap cas a arrendaments anteriors a l’1 de gener de 1995, ni als habitatges de protecció oficial, lloguer social obligatori, d’inserció o mediació per al lloguer social.

En habitatges construïts fa menys de cinc anys, no se'ls aplica aquesta llei durant tres anys.

En quins contractes?

Als contractes de lloguer des de l'entrada en vigor de la regulació, el 18 de setembre de 2020.

Quin serà el màxim preu del lloguer?

Els nous contractes no poden superar l'Índex de Referència de la seva àrea. Si l'habitatge ha estat llogat en els darrers cinc anys, el nou contracte no podrà augmentar, encara que es trobi per sota de l'Índex de Referència. I si un lloguer es troba per sobre de l'Índex, en el nou contracte s'haurà de rebaixar. I si s'ha llogat en els últims cinc anys, el preu quedarà congelat encara que es trobi per sota.

Si l'habitatge no ha estat llogat en els darrers cinc anys, la renda no podrà superar l'Índex de Referència. A més, aquests preus màxims es mantenen encara que la casa canviï de llogater.

Què és l'Índex de Referència?

L'índex està elaborat pel Departament de Territori i informa de la mitjana de preu per metre quadrat de l'arrendament d'habitatges en una ubicació i amb una superfície determinades, tenint en compte diverses característiques de l'habitatge (any de construcció, estat de conservació, eficiència energètica, ascensor, mobiliari o annexos).

Com es pot saber quin és el teu Índex de Referència?

L'Índex de Referència d'una zona es pot consultar a través del web de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya. Només cal introduir l'adreça, la superfície, l'any de construcció, l'estat de manteniment i altres característiques sobre el pis. El resultat és en euros per metre quadrat i, multiplicant-ho per la superfície del teu habitatge, sabràs si estàs per sobre.

Com renovar el contracte?

Si ara et toca la renovació del contracte, per llei ja s'haurà de cenyir a la nova normativa. Si encara queda molt per finalitzar el contracte i aquest es troba per sobre de l'Índex, des del Sindicat de Llogaters recomanen negociar un nou contracte amb una reducció, ja que si marxessis de l’habitatge, el preu en el nou contracte igualment hauria de baixar.

El lloguer pot ser superior?

Es podrà acordar un increment de fins al 5% sobre l’índex si l’habitatge reuneix com a mínim tres de les següents característiques: ascensor, aparcament, està moblat, calefacció o refrigeració, piscina comunitària o equipaments similars, jardí o terrat comunitari, consergeria i vistes especials.

Què passa si hi ha habitacions llogades?

Si a l’habitatge s’hi lloguen habitacions amb contractes simultanis, la suma de les rendes de tots els contractes ha de complir la norma general que correspondria si fos un sol contracte. És a dir, no podria superar l'índex de referència ni es podria augmentar.

I si la propietat fa obres?

Les obres de manteniment són obligatòries i no afecten, però el lloguer pot ser més alt si es fan obres de rehabilitació importants o en els pisos de nova construcció. El límit és l'estimació a l'alça de l'índex de preus durant els primers cinc anys.

Ho han de complir tots els propietaris?

Si el propietari té uns ingressos bruts anuals iguals o inferiors als 19.900 euros (comptant la renda de lloguer), pot incrementar el preu del lloguer fins a l'índex de referència de la zona. I si el contracte ja era superior a l’índex, no es podrà augmentar però tampoc cal que el rebaixin.

Hi ha sancions?

Es preveuen sancions d'entre 3.000 i 90.000 euros pels propietaris si incompleixen la normativa.

Es pot anul·lar la llei?

El Partit Popular va anunciar que presentaria recurs al Tribunal Constitucional, que podrà suspendre la llei si considera que la Generalitat s'ha extralimitat en les seves competències o es contradiuen articles de la Constitució o l'Estatut.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem