L'economista i activista català i president de la Unipau, Arcadi Oliveres, ha tancat la 34a edició del curs d'estiu de l'entitat amb una crida a "practicar la desobediència civil per canviar el món". Un curs d'estiu que enguany ha tractat sobre les fronteres físiques i morals, així com sobre tot allò que se'n deriva. En aquest sentit, Oliveres ha apuntat durant la conferència final que "les migracions es produeixen per motius econòmics i bèl·lics" i ha introduït la temàtica explicant cinc anècdotes personals relacionades amb el tema tractat.
A continuació, el president de la Unipau ha enumerat les raons per les quals la gent no gaudeix de qualitat de vida i es veu obligada a migrar, que ha volgut separar en econòmiques, polítiques i socials.
Raons econòmiques
Oliveres ha volgut recordar que "cada dia moren al món 25.000 persones per la fam" i que "aquest problema es podria eliminar amb una inversió de 50.000 milions de dòlars". Malgrat això, ha lamentat que "els 10 bilions de dòlars destinats al rescat bancari durant 10 anys podrien haver eliminat el problema de la fam 200 vegades". A més, ha assenyalat que "les desigualtats també s'han creat a l'interior dels països" i que segons Intermón Oxfam "les 26 persones més riques del món tenen cada any uns ingressos equivalents a la meitat de la humanitat".
D'altra banda, l'activista ha criticat durament el model econòmic capitalista, que considera que "està obsolet i que no serveix perquè genera desigualtats i pobresa i destrueix el planeta". D'aquesta manera, creu que "aquesta economia s'ha d'anar abandonant progressivament".
Raons polítiques
Arcadi Oliveres ha iniciat el bloc centrat en les raons polítiques afirmant que "estem preparant la guerra constantment" i que "el Ministeri de Defensa de l'Estat Espanyol disposa cada dia de l'any de 52 milions d'euros per preparar la guerra contra enemics inexistents", tot això "mentre mor gent de gana cada dia", ha assenyalat. També s'ha volgut centrar en el negoci de les armes i ha remarcat que "la monarquia espanyola no fa altra cosa que viatjar arreu del món venent armes".
Pel que fa a la Unió Europea, l'economista l'ha titllat de "vergonya democràtica" i ha criticat que "el Parlament Europeu no es dedica a legislar, quan els parlaments es van crear per exercir aquesta funció". Seguidament, ha lamentat que "Europa té una política monetària, però no social".
Raons socials
Pel que fa a les raons socials, Oliveres ha manifestat que s'ha de combatre la desinformació i que "cal canviar sabent el que passa perquè constantment ens enganyen". Per aquest motiu, "s'han de canviar els paradigmes informatius" i "aprendre a parlar llargament, sense necessitat de conversar amb missatges de poques paraules". Finalment, ha acabat la conferència expressant que ell creu en un "món sense fronteres, sense exèrcit i amb una policia mínima".