Com gairebé cada any la Festa Major de Sant Cugat coincideix amb la celebració del dia de l’orgull LGBTI+. Enguany la jornada s’ha dut a terme entre la reivindicació i la festivitat. L’inici ha estat marcat pel ritme amb una batucada a càrrec de l’entitat local Karabassà. La plaça de la Vila ha estat el punt de sortida d’una cercavila que ha passat per la rambla del Celler, el carrer Xerric, el carrer Sant Bonaventura i ha acabat a la plaça de Barcelona amb un esclat final que ha deixat la plaça petita.
Allà, dalt d’un escenari presidit per la bandera de l’arc de Sant Martí, ha estat el torn dels discursos. La regidora de Drets Socials i Igualtat i Feminisme, Gemma Aristoy, ha començat recordant que la inclusió de l’orgull a la Festa Major és una oportunitat per visibilitzar-lo i donar espai a la diversitat. “Som una ciutat diversa i n’estem orgulloses.” Aristoy ha remarcat la necessitat de mantenir viva la flama de la mobilització no només el dia 28 de juny, sinó durant tot l’any. Per acabar, ha recordat que l’ajuntament de Sant Cugat compte amb el SAI LGBTI, el Servei d’Atenció Integral que dona suport als processos personals d’identitat sexual i de gènere i proporciona informació especialitzada en aquest àmbit.
Manifest a quatre veus i dards a l’extrema dreta
La lectura del manifest ha anat a càrrec de quatre santcugatenc membres del col·lectiu LGTB+: Cristina Mur, Ramon Gutiérrez, Ariadna González i Eloi Rovira. Al text s’han remarcat diversos punts d’unió social. “Ens uneix la crida per respectar que cada persona sigui única, ens uneix el dret a que cada persona sigui com vulgui ser i ens uneix la defensa dels drets LGTB perquè són drets humans”. El document també ha reivindicat el paper de l’educació subratllant el dret a no ser assetjat a l’escola i el fet que infants aprenguin que totes les orientacions sexuals són vàlides.
“La llibertat d’aquest col·lectiu ens fa un país millor”.
Ni el discurs institucional de Gemma Aristoy ni el manifest han deixat de banda el que consideren el principal enemic actual del col·lectiu: l’extrema dreta i el seu auge. “El Govern de la Generalitat i Ajuntament s’han compromès a continuar avançant en reconeixement i defensa dels drets LGTB però no ho podem fer soles. L’extrema dreta avança i el discurs d’odi fomenta una visió contrària i reaccionària”.
FOTO: Ajuntament
Acabats els discursos la festa ha acabat amb un Bingo Musical Especial Pride on s’han fusionat el bingo i el karaoke amb cançons emblemàtiques de l’alliberament sexual. Els actes de la plaça de Barcelona no han estat els únics de la Festa Major al voltant de l’orgull. A la Festa Major alternativa, situada a la Rambla del Celler també hi ha hagut una taula rodona amb el títol de Reptes o reflexions de la perspectiva LGBTI+ als protocols.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.