Oxfam Intermón presenta el seu informe sobre les desigualtats hereves del colonialisme

Durant la xerrada s'ha tractat la desigualtat, el colonialisme, la situació dels milmilionaris i la distribució de la riquesa

Oxfam Intermón ha presentat el seu informe anual sota el títol "El Saqueig Continua. Pobresa i desigualtat extrema, l'herència del colonialisme". Ho ha fet a la Casa de Cultura aquest dijous 20 de març. 

A l'informe, es destaca el creixement de la riquesa dels anomenats "milmilionaris", a qui s'acusa d'obtenir aquests guanys a través del saqueig: "El 60% és heretada, o està marcada pel clientelisme i la corrupció, o vinculada al poder monopolístic". Així mateix, l'informe adverteix que "vivim en un món profundament desigual i marcat per una llarga història de dominació colonial que ha beneficiat, principalment, a les persones més riques".  I és que per a Iñigo Macías, coordinador de recerca d'Oxfam Intermón, "el colonialisme de fa segles s'ha adaptat i modernitzat. Els fonaments de la nostra economia global permeten el transvasament dels recursos del sud global per a les persones del nord global". 

Raül Romeva, economista i exdiputat al Parlament Europeu, ha coincidit amb Macías: "El colonialisme, com l'energia, no ha mort. Només ha canviat, s'ha transformat".

Durant la presentació, Macías també ha destacat que "la riquesa conjunta dels milmilionaris ha augmentat de manera dràstica durant l'any 2024, a un ritme que triplica el de l'any anterior" i ha afirmat que "de seguir així, en deu anys, tindrem els primers cincbilionaris, que, amb el seu capital, podrien comprar tot l'habitatge que hi ha a Espanya"

L'informe també posa sobre la taula que les persones "més pobres", racialitzades, les dones i els grups exclosos estan sotmesos a una explotació sistèmica, i que el colonialisme continua present en l'actualitat: "El sistema actual continua extraient la riquesa del sud global en benefici de l'1% més ric de la població, que resideix majoritàriament en el nord global, a un ritme de 30 milions de dòlars per hora". En aquest sentit, Macías ha remarcat que "hi ha un 44% de tota la població que subsisteix amb menys de 7 dòlars al dia, cosa que suposa una mica més de 3.500 milions de persones".  Pel que fa als països del sud global, el coordinador de recerca d'Oxfam Intermón explica que es troben en una "situació de deute insostenible" marcada per la pandèmia de la Covid-19, quan es van haver d'endeutar molt. "Ara destinen més diners a retornar el deute al nord global que en educació i salut" lamenta Macías. 

Així mateix, remarca la importància de "transformar radicalment el nostre sistema econòmic basat en el colonialisme perquè sigui més equitatiu". "Els més rics, que són els principals beneficiaris d'aquest sistema, han de ser els qui assumeixin el cost relacionat amb aquesta transformació" conclou el text d'Oxfam Intermón.

Gemma Aristoy, regidora de Drets Socials, Igualtat i Feminismes, ha destacat la gran labor d'Oxfam Intermón i ha assegurat que l'informe serà també útil a nivell de ciutat: "Aquest informe ens permetrà ser conscients de les desigualtats que existeixen també al nostre municipi per fer un Sant Cugat una mica més just i conscient". 

Oxfam Intermón presenta el seu informe anual. FOTO: Lluna Fabregat

Oxfam Intermón presenta el seu informe anual. FOTO: Lluna Fabregat

 

El problema de la distribució de la riquesa

L'exdiputat al Parlament Europeu Raül Romeva ha posat sobre la taula la problemàtica de la distribució de la riquesa: "Hi ha dades que demostren que la globalització no li ha anat bé a tothom. Ha permès reduir la desigualtat entre països, això és veritat. Però ha augmentat la desigualtat a dins dels països i entre les persones". "Avui el problema ja no va de geografia. Els rics poden viure on vulguin. Es poden concentrar en segons quines zones, però el problema és la distribució de la riquesa" afegeix Romeva. 

De fet, l'exdiputat va més enllà i determina que "el codi postal amb el qual neixes o et cries, determina les oportunitats que tindràs" i expressa que "és agosarat" pensar que "tota la gent a la qual li ha anat bé a la vida, ha sigut exclusivament a causa de la meritocràcia". Així doncs, l'economista explica que és imprescindible acabar amb la "desigualtat de partida" "per una qüestió d'interès col·lectiu", i la manera de fer-ho és a través de la "fiscalitat progressiva". 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?