En quin punt es troba el sector immobiliari local?
De la situació en què ens trobàvem durant els anys més durs de la crisi fins ara, la fotografia és ben diferent. El 2014 els preus van tocar fons i van començar a repuntar i encadenen més de 24 mesos de pujades. La baixada de l’atur, els baixos tipus d’interès i l’accés al crèdit, han reactivat el sector.
Quin ha estat l’augment dels preus del darrer any?
Els preus creixen a un ritme superior al 8% per la compravenda, sobretot pel baix cost de les hipoteques i per sobre del 15% en lloguers.
Aquest encariment pot comportar una bombolla?
No hem d’abaixar la guàrdia. Estem en una etapa de normalització dels preus en la compravenda d’immobles. Altres països de l’entorn apliquen polítiques actives de contenció dels preus i demanden una pujada dels tipus d’interès semblant a la duta a terme per la Reserva Federal als EUA fa mesos. L’economia evoluciona per cicles, es tracta de no caure en els mateixos errors del passat.
Per a què servirà l’índex de referència de preus de Catalunya?
L’índex de referència impulsat fa unes setmanes està pensat com un element orientatiu per propietaris i llogaters per determinar quin és el preu mitjà de lloguer. Estableix tres rangs de preu/m2 segons el registre de fiances de l’Incasol. És una mesura que caldrà desenvolupar encara més i veure com evoluciona.
És cert que les immobiliàries tenen una llista d’espera per habitatges de lloguer?
La demanda és molt forta i això provoca una forta competència de clients interessats a llogar un immoble que s’acaba de posar al mercat. Amb una o dues visites n’hi ha prou.
La morositat frena la sortida d’habitatges de lloguer, es pot combatre?
El cas dels lloguers és més preocupant. Per controlar els preus hem de donar més seguretat a propietaris i llogaters; tornar al contracte de cinc anys per donar estabilitat a les famílies, i protegir jurídicament els propietaris davant la morositat ajudarien a incentivar l’oferta i estabilitzar els preus. Preus com els actuals haurien d’anar acompanyats d’increments salarials. El lloguer ha de ser una opció de llarga durada, com la compra.
Actualment Organ celebra el seu 50è aniversari, quin balanç en feu?
Volem continuar oferint els nostres serveis 50 anys més. Representar Organ com a segona generació familiar és un orgull. El balanç és molt positiu i ens empenta a seguir creixent. Mai oblidant d’on venim. Aquest any estem de celebració, tot i que també passem un profund dol.
Ara que parla de dol, què li va ensenyar el seu pare?
El meu pare és un gran exemple i el meu referent juntament amb la meva mare. Ell sempre em deia que amb esforç i constància no hi ha cap límit, lluitar i mai deixar de ser optimistes. Em va ensenyar a estimar i perdonar, a descobrir la meva autenticitat. I això ara ho intento transmetre arreu on vaig, el seu llegat és viu.
Un llegat present en aquest 50è aniversari?
No podíem deixar passar aquest any sense celebrar els 50 anys d’Organ, del projecte familiar i la nostra unió amb Sant Cugat. Estem treballant en una festa que celebrarem el 16 de setembre a les 17.30 h a la plaça de Barcelona. Tothom hi està convidat i esperem que sigui un dia màgic.
De tots els serveis que oferiu quin ha crescut més?
Ens hem convertit en una empresa global. Som capaços d’oferir un ampli ventall de serveis de qualitat relacionats amb el sector. L’administració de comunitats de propietaris i de lloguers i la intermediació comercial estan creixent molt. Tenim la capacitat d’aportar un valor afegit gràcies al nostre esforç diari i una constant innovació. Ens apassiona poder ajudar les persones a viure millor. Recentment hem incorporat els serveis jurídics i un nou departament comercial de consultoria destintat a l’assessoria urbanística i la comercialització i gestió d’obra nova.
Com ha canviat el sector?
Radicalment. L’aparició de les noves tecnologies han revolucionat el sector, i ho faran més. Els nostres aparadors ja no estan a l’oficina, sinó a internet. Una bona presentació i diferenciar el producte, que és el mateix per a tots els competidors, són elements importantíssims.
Quin és l’habitatge preferit dels santcugatencs?
Sant Cugat ha evolucionat moltíssim i un clar motiu és l’impuls immobiliari. És un atractiu gràcies a la qualitat de vida que ofereix. Aquesta evolució ha provocat una àmplia oferta de tipologies d’habitatges. Des d’apartaments rústics al centre, pisos grans i amplis a la zona de l’Eixample fins a modernes comunitats al Turó de Can Mates, Volpelleres i Parc Central, sense oblidar les cases unifamiliars de zones com Valldoreix, Can Trabal o Mira-sol. Cada santcugatenc trobarà la seva llar ideal.