El Pi d'en Xandri celebra 250 anys amb un llibre i un reportatge

La publicació recorre la història de l'arbre des de la plantació fins a l'actualitat

L'Ajuntament de Sant Cugat ha celebrat l'acte de presentació de la publicació "Pi d'en Xandri, 250 anys d'un símbol", coordinada i dissenyada per Totmedia, empresa editora del TOT Sant Cugat, i el reportatge de Cugat Mèdia sobre l'atemptat que l'arbre va sofrir l'any 1997. Ho ha fet aquest 24 d'octubre a les 19.00 hores a la Masia Torreblanca, coincidint amb el Dia Internacional contra el canvi climàtic. 

La publicació recorre tots els períodes viscuts pel pi des d'abans que el plantessin fins a l'actualitat. Domènech Miquel, historiador i propietari de l'arbre ha explicat que l'arbre es va plantar per substituir la vinya: "Al llarg del segle XVIII, Catalunya va tenir una producció extraordinària d'aiguardent i vi. A Europa en volien. Però quan la vinya va envellir i França va superar la fil·loxera, es va tallar la vinya i es va plantar pi pinyoner". El Pi d'en Xandri és un d'aquests pins pinyoners. 

Acte de presentació de la publicació "Pi d'en Xandri, 250 anys d'un símbol" FOTO: TOT Sant Cugat

Acte de presentació de la publicació "Pi d'en Xandri, 250 anys d'un símbol" FOTO: Ajuntament de Sant Cugat

 

Joan Aymerich, alcalde de Sant Cugat entre 1987 i 1999, va prendre la decisió d'intentar salvar el pi, després de l'atemptat: "Va haver-hi veus discrepants perquè deien que aquest pi s'havia de tallar perquè estava mort. No ho vam fer. Hi posaven medicaments, el raspallaven i li feien cures diàries. Després vaig veure que no ens havíem equivocat". Per la seva banda, l'enginyer ambiental i excap del servei de Paisatge i Verd Urbà de l'Ajuntament de Sant Cugat, Jordi Torrijos, ha reconegut l'empenta d'Aymerich: "L'alcalde va ser valent perquè teníem moltes opinions en contra. Va ser un treball en equip i va donar resultats". Torrijos ha detallat que el cas del Pi d'en Xandri i la seva recuperació després del profund cas és única al món: "S'han donat alguns casos que s'hi assemblen, com el d'un arbre a Nova Zelanda. Però aquest estava arrencat, no tallat. El cas del Pi d'en Xandri és únic i ha sortit a congressos famosos com a exemple".

Durant l'acte, també s'ha presentat el reportatge de Cugat Mèdia. La directora, Cristina Mur, ha assegurat que "El Pi d'en Xandri és un símbol de ciutat" i que l'atemptat "va ser un punt d'inflexió en la història del pi", motiu pel qual van decidir centrar el reportatge en aquest fet. En aquest sentit, l'exalcalde Aymerich assegura que "Aquell dia va ser trist, un dia dolent. Avui és un dia feliç, perquè podem dir que aquest pi ha fet 250 anys".

Acte de presentació de la publicació "Pi d'en Xandri, 250 anys d'un símbol" FOTO: TOT Sant Cugat

Acte de presentació de la publicació "Pi d'en Xandri, 250 anys d'un símbol" FOTO: Ajuntament de Sant Cugat

 

Josep Maria Vallès, alcalde de Sant Cugat, ha reconegut la feina feta durant l'època a l'exalcalde i els experts que es van encarregar de restaurar l'arbre, i als col·laboradors en els materials presentats durant l'acte. També ha avançat que s'està treballant per donar un major reconeixement a l'arbre: "Si tot va com ha d'anar, a finals d'aquest any, la Generalitat el declararà Arbre Monumental de Catalunya". 

Finalment, Jordi Torrijos ha desitjat que el Pi d'en Xandri duri molts anys més: "És un pi resilient, que ha aguantat sequeres, nevades i un atemptat. Jo tinc l'esperança que realment aguantarà, com un símbol que ens uneix a tots". 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem