"Vaig començar a treballar aquí quan reparar una punxada costava 55 pessetes". El santcugatenc Albert Llunell té 76 anys, i encara recorda, gairebé perfectament, el dia que va decidir lligar la seva vida a la del taller. "Vaig començar un 2 o 3 de febrer. Al cap de 50 anys, el dia 2 o 3 de febrer de 2024, vaig donar-me de baixa". L'Albert, un dels principals responsables durant dècades de fer rodar Sant Cugat, ha decidit fer un pensament per qüestions de salut i abaixar la persiana del Pneumàtics Llunell. El taller, situat al número 20 del carrer d'Indústria, ha sigut testimoni de la transformació del poble en ciutat, però també de la transformació de l'Albert: de canviar rodes de manera "artesanal" a comprar-se una màquina hidràulica "única".
El paleta que es va convertir en mecànic
"Jo treballava de paleta i em guanyava molt bé la vida, però a força de fotre-li canya", explica l'Albert. Fa 50 anys, però, va sorgir-li l'oportunitat de començar a treballar al taller. El negoci està situat en un bloc que és propietat de la família, i els baixos els tenien llogats a un home que havia decidit muntar un taller de reparació de pneumàtics perquè no n'hi havia cap, a Sant Cugat. "El que manava al taller va venir a casa meva i em va dir que deixava el taller perquè els treballadors el tenien amargat. Llavors li vaig dir que me'l quedava jo, amb la condició que un operari em formés durant tres mesos".
Tractors, camions, excavadores. Tots anaven al taller de l'Albert perquè era l'únic que arreglava rodes. "Punxava un tractor? Cap aquí. Punxava un camió? Cap aquí. Treballàvem nit i dia", remarca el santcugatenc. La filosofia de fotre-li canya no la va perdre. On també va trobar clientela va ser amb les bòbiles, que eren les encarregades de fabricar peces per a la construcció. "Jo feia la feina de totes les bòbiles de Sant Cugat. Hi havia camions, màquines, el cotxe de l'amo, el de l'encarregat...". La disponibilitat per treballar, de dilluns a diumenge. "Era diumenge a les 8, estava esmorzant, em portaven el camió. Canviàvem les dues rodes i a seguir esmorzant. El client content, i jo també".
El santcugatenc Albert Llunell FOTO: Bernat Millet (TOT Sant Cugat)
L'Albert també explica com va canviar-li la feina el fet de comprar-se una màquina hidràulica, ja que abans, com ell diu, "tot era artesania". "Arribava un camió amb la roda punxada, agafaves la clau de tub, et tiraves a sota, li foties el gat, clac clac clac, la treies i la desmuntaves". Gràcies a la màquina, el temps per reparar les rodes es va reduir molt. "En una hora ho teníem enllestit".
La vianantització del carrer d'Indústria
El 27 de febrer de 2017 van començar les obres per reurbanitzar el carrer d'Indústria, on està situat el taller, i transformar-lo en una zona integrada a l'eix de vianants de la ciutat. "Vaig estar molts mesos que van obrir tot el carrer per passar les canonades noves, i aquí no hi entrava ni Déu", recorda l'Albert. Aquesta situació el va afectar, ja que durant tot aquest període no va facturar. "Arriba el moment que et veus vell, fotut i amb poques facilitats perquè la gent arribi aquí amb el cotxe". Tot i que encara faltaven 10 anys, potser aquell va ser el moment en què l'adeu al taller es va començar a forjar.
El comiat, els esmorzars i el golf
"Els clients em paren encara per preguntar-me si els puc revisar l'aire del cotxe i si he tancat", relata l'Albert, que explica que ha vist generacions senceres de clients. "Uns de Bellaterra, els avis venien aquí a canviar les rodes, després els fills, els altres i els altres". El santcugatenc té clar que, si no fos pels temes de salut, continuaria al taller. "Em distreu molt. M'aixeco a les 8, vaig al taller. Agafo el telèfon, la llibreta, miro qui necessita una roda". Ara, però, ha d'encarar la vida de jubilat. "Me'n vaig a esmorzar un o dos cops per setmana, si és de forquilla, millor".
Una altra afició és el golf. Quan era petit, l'Albert anava a fer de cadi al Golf de Sant Cugat. "Sempre em van quedar les ganes i pensava, què m'agradarà fer de gran? Doncs jugar a golf". Després de mig segle de poc descans i milers de rodes reparades, ara el seu objectiu és cuidar la seva salut, estar més rodat per poder tornar al green i gaudir de la seva família i els seus set nets.
Albert Llunell davant del taller FOTO: Bernat Millet (TOT Sant Cugat)
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.