Un grup de famílies d'alumnes de l'escola Pins del Vallès denuncien que des de l'alcaldia i la regidoria d'educació de Sant Cugat s'hagi demanat retirar un mural "en favor de la cultura de la pau i a favor dels drets dels infants de Gaza que actualment estan patint un genocidi", tal com expliquen en un comunicat que va avançar Cugat Mèdia.
El mural es va penjar el passat divendres 17 de novembre i el 23 de novembre, la regidora d'Educació, Carme Ardid, va enviar un mail a l'escola on demanava "per petició directa" de l'alcalde, Josep Maria Vallès, treure el mural perquè "havia rebut una queixa", segons apunten les famílies. Segons fonts municipals, en cap moment el mail contenia que aquesta era una petició directe de l'alcalde.
La intenció del mural
El passat 15 de novembre, la comunitat educativa de Catalunya va aprovar de forma conjunta un manifest que demanava "aturar el genocidi que s’està duent a terme envers la població civil a Palestina", tal com diuen en el comunicat. En el marc d'aquest moviment, algunes famílies de l'escola Pins del Vallès van organitzar un acte on els infants van pintar un mural del Guernica de Picasso, volent simbolitzar així, la denúncia contra l'horror de les guerres. Les famílies que han redactat el comunicat expliquen que aquest mural es va pintar amb els colors verd, vermell, negre i blanc, fent referència a la barbàrie que dia a dia els infants de Palestina estan vivint i la necessitat de llibertat en aquest país".
Segons expliquen les famílies: "L'acte va ser familiar i en cap moment es va parlar ni del conflicte a Palestina ni de cap posicionament polític. Era un acte de cultura de la pau on els infants eren els protagonistes absoluts". Per la seva banda, la direcció del centre va entendre el tipus d'acte i cap família, ni cap a alumne de l'escola va mostrar cap disconformita
La resposta de les famílies
Davant d'aquest fet, les famílies de l'escola Pins del Vallès han volgut manifestar la seva opinió: "Mai un alcalde o una regidora d’educació ha incidit en el que la comunitat educativa ha decidit fer per fomentar la cultura de la pau en un centre. No hi ha precedent, més que res, perquè ni l’alcalde ni la regidora tenen aquesta competència llevat que hi hagi un problema de conflictivitat social greu".
Carme Roca, presidenta de les AFAs de Sant Cugat, també denuncia aquesta actuació per part del Govern: "És molt greu que la regidora d'Educació intercedeixi i limiti la llibertat d'expressió de la comunitat educativa de qualsevol centre escolar de Sant Cugat. Era un acte consensuat amb la comunitat educativa, un acte a favor de la pau i em sembla molt greu que s'hagi fet eliminar aquesta pancarta". Roca, assegura que es demanaran responsabilitats i explicacions del "perquè una regidora ha de dir què es pot i que no es pot penjar dins d'un centre escolar".
Quan a l’escola s’ha fet denúncia pública d’altres conflictes bèl·lics, com per exemple, el conflicte a Ucraïna, les famílies asseguren que mai ningú de l’ajuntament ha trucat per demanar que es deixessin de fer concerts, recitals, murals, missatges, etc. Així doncs, es pregunten quina diferència hi ha ara, ja que asseguren que tots els actes "s’han fet des del respecte d’opinions i creences".
CUP Sant Cugat també denuncia aquesta actuació
El partit lamenta l'actuació de la regidora d'Educació, Carme Ardid, a l'hora de pressionar a la direcció de l'escola Pins del Vallès perquè retiressin un mural en suport als nens palestins, impulsat per les famílies del centre. Els cupaires consideren que la regidora, Carme Ardid, ha traspassat una línia vermella, i posen en dubte la idoneïtat de la regidora per al càrrec que ocupa. Amb tot, des del partit reclamen a l'alcalde, Josep Maria Vallès, que esclareixi quin és el seu posicionament, i si recolza la decisió de Carme Ardid.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.