Policia de proximitat a Mira-sol: el valor de la complicitat

Des de fa més d'una dècada, Antonio Peula vetlla per la seguretat i pel bon funcionament del barri

Antonio Peula, de 59 anys, fa 12 anys que treballa com a policia de proximitat al barri de Mira-sol a Sant Cugat. De dilluns a divendres, en jornada partida, treballa per la seguretat del barri fent diferents tasques en contacte directe amb la ciutadania.

El seu dia a dia comença fent protecció escolar, normalment al col·legi de la Farga, en un pas de vianants proper a l'estació, per on en cada entrada i sortida de l'escola passen més de 300 nens. La jornada continua fent una volta al barri per comprovar que tot funcioni correctament.

Antonio Peula vetlla per la seguretat dels escolars  FOTO: Artur Ribera

"Miro que es faci un ús correcte de les zones de càrrega i descàrrega, que no hi hagi incidències amb senyals de trànsit que posin en perill la seguretat... Un dels llocs amb més incidències és al voltant de l'Hospital General, per exemple, on es mou molta gent, i cal regular i dinamitzar l'estacionament", explica Peula.

El contacte amb els veïns és bàsic  FOTO: Haidy Blanch

Igualment, dóna resposta a les inquietuds dels veïns. "Qualsevol persona una mica estranya que es mou pel barri, els veïns truquen de seguida perquè genera sospites, i ens assegurem que tot sigui normal", apunta.

El contacte amb els veïns és bàsic per poder desenvolupar la seva feina, "per saber quines inquietuds té, assessorar els comerços perquè no els introdueixin bitllets falsos, per exemple, o a particular, per evitar robatoris de bosses de mà per deixar-los un moment al cotxe", descriu.

La seguretat del barri és un dels objectius  FOTO: Artur Ribera

I és que, com afirma, la conscienciació és clau. "Sempre els dic que la policia no estem en tot moment a tots els llocs, i que la primera seguretat ens l'hem d'aplicar cadascú", remarca Peula.

Amb tot, Antonio Peula afirma que Mira-sol és un barri tranquil. En relació als robatoris, destaca que "n'hi ha, inevitablement, però com al centre de Sant Cugat", i pel que fa a l'ocupació de cases destaca que "tot i la seva peculiaritat, no hi ha conflictivitat amb els veïns, per norma general".

Dos dimecres al mes atén les consultes des del Casal  FOTO: Artur Ribera

A més de les seves tasques habituals, el segon i quart dimecres de cada mes, Antonio Peula està al Casal de Mira-sol de 17.30 a 19 hores per atendre els veïns i intentar donar solució a aquells dubtes o incidències que detectin.

Tot i que afirma que el servei encara és poc conegut, explica que les consultes que li han arribat fins al moment són variades. Consultes com destacar els problemes de convivència entre gossos solts i nens en parcs infantils. "A partir de la queixa, vaig intensificar la meva presència en aquests indrets per intentar aconseguir una bona convivència", remarca.

Una feina agradable

Una feina que està valorada, majoritàriament  FOTO: Haidy Blanch

Després de 12 anys oferint aquest servei de proximitat al barri, Peula afirma que és una tasca que li resulta "molt agradable perquè, sobretot, té un avantatge: el coneixement de la seva gent". Un coneixement que genera complicitats.

Una complicitat que té dos vessants. "Hi ha qui és infractor i abusa de coneixement, per una banda, però per l'altra, la part positiva és que en conèixer de tants anys els veïns, això et dóna una informació que d'una altra manera no la sabries", descriu Peula.

Peula fa 12 anys que treballa per Mira-sol  FOTO: Haidy Blanch

Una feina que, a més, es valora. "En principi, sí que et sents valorat, tot i que encara hi ha l'estigma que la policia està per posar multes. És una feina que també faig, però com sempre dic, per una vegada que denuncio, crido l'atenció deu vegades", aclareix.

"Moltes vegades la nostra feina és de conscienciació i reeducació", sentencia.

 
Comentaris

Destaquem