La Salsa Romesco és una salsa aromàtica elaborada amb tomàquet i té el seu origen a Tarragona. Encara que pot combinar amb pasta, carn o peix, actualment el més tradicional fer-la servir per acompanyar els calçots. L'origen d'aquesta salsa va ser a principis del segle XX en les barques del Serrallo. I és que els pescadors usaven el que tenien a mà, pa sec, oli, vi, vinagre, nyores i tomàquet.
Així cada pescador afegia el que tenia per crear la seva pròpia salsa com avellanes i ametlles, que donen cos a la salsa. El romesco s'ha convertit en una salsa coneguda internacionalment. Anem a veure com es fa:
Ingredients:
1 cap d’alls escalivats i un all cru
100 g d’ametlles torrades i pelades
30 g d’avellanes torrades i pelades
4 tomàquets madurs escalivats
80 cl d’oli d’oliva
1 llesca de pa sec i torrat xopat amb vinagre
1 polpa de nyora
Sal
Instruccions:
En un morter o batedora, primer posarem la sal al gust; després, picarem els alls, afegirem i picarem les ametlles i les avellanes. Picarem els tomàquets madurs.
Afegirem l’oli a poc a poc, sense deixar de picar o batre, fins que veiem que la salsa quedi bé per sucar-hi el calçot; depenent de l’oli, la podem fer més espessa o més clara. Finalment afegirem la llesca de pa, la polpa de nyora o pebre vermell.
El calçot o brot de ceba blanca replantat; a mesura que van creixent, es van “calçant”, tapen els costats de terra per blanquejar-ne la base, la part comestible.