El 2019 va obrir les portes el nou Institut FP Sant Cugat a l'edifici de l'antic Leonardo Da Vinci. El centre ofereix graus mitjans i superiors d'una desena de disciplines i un dels seus objectius és potenciar i posar en valor la formació professional, un factor clau per la competitivitat de país. Un dels àmbits que es treballa a l'Institut FP és la restauració, amb un grau mitjà de cuina i gastronomia i un grau superior de direcció de cuina.
Des de Sant Cugat es forma així als futurs cuiners i es s'ofereixen possibilitats de futur a molts joves. Actualment cursen aquests dos estudis noranta persones. Aquest curs es van quedar fora més de trenta persones per una falta de places generalitzada a tot el país en la formació professional i que també va afectar el centre santcugatenc. Carles Heras és el director del grau d'hostaleria i explica que un dels objectius és obrir-se a la ciutat. Ho volen fer a través del restaurant que gestionen els alumnes a l'institut, El Rossetó, i que és obert als migdies d'entre setmana a tota la ciutadania.
Una oportunitat per tothom
Els alumnes del grau d'hosteleria són prinicipalment de Sant Cugat, Rubí, Sabadell i Terrassa provinents de l'ESO. L'èxit de l'escola es va posar de manifest durant la passada preinscripció, on es van apuntar 62 persones per 30 places. "Estem molt contents amb la diversitat que tenim. Intentem fer itineraris ajustats a cada alumne", destaca Heras. Per l'any vinent, segurament s'incrementaran els grups i es faran dues línies.
Una part important dels alumnes tenen clara la seva vocació de cuiners, tot i que a vegades acaben veient que no és per a ells. "Veuen que hi ha molta intensitat en una cuina", apunta el director. En canvi, altres que arriben de rebot, s'enamoren de l'ofici. En el sector s'ha notat un increment de l'interès per la cuina arran de programes com Masterchef: "Ajuda a engrescar els joves".
Heras: "És una feina molt exigent. Sobretot per la intensitat i les puntes de feina"
"És una feina molt exigent. Sobretot per la intensitat i les puntes de feina. S’ha de saber gestionar", reconeix Heras, que envia un missatge a l'alumnat: "Que gaudeixin de l’aprenentatge, que vinguin a gaudir i a aprendre per estimar el seu ofici".
Un aspecte a tenir en compte, afegeix, és que tots els joves que volen trobar feina en una cuina, ho aconsegueixen: "Hi ha un 100% d'inserció laboral".
Ara mateix, estan treballant en una aplicació per connectar estudiants amb restaurants de Sant Cugat a través d'una borsa laboral. Aquesta també seria una manera per enfortir els lligams amb la ciutat, com volen fer també amb el seu restaurant, El Rossetó: "Volem que el poble pugui gaudir del menjar que fan els alumnes".
Alumnes de l'escola d'hostaleria FOTO: Cedida
El Rossetó
De fet, els alumnes del grau ja van crear un rossetó de xocolata, símbol del Monestir: "Volem fer-lo visible pel 3 de març i que sigui el dolç de Sant Medir. Que totes les pastisseries se sumin a aquesta iniciativa".
A més, amb els seus beneficis han impulsat un projecte de suport a persones vulnerables a través del programa Somriu, a través del qual porten àpats a santcugatencs amb risc d'exclusió social.
Una altra iniciativa amb la que estan treballant és participar en el Dia de les Cultures, que se celebra el 24 de maig. Els alumnes estan preparant menjars típics d'una trentena de nacionalitats presents a Sant Cugat i els oferiran a través d'una fira aquell dia.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.