Els productors santcugatencs han estat els protagonistes de la presentació de la dotzena edició del Món Sant Cugat, la revista monogràfica del TOT Sant Cugat que posa el focus en els productes de quilòmetre zero de la ciutat. Xavier Grau, director del mitjà, ha presentat l'acte a la Sala El Siglo del Mercantic i ha tingut un record per Xavier Grau Xercavins, 3a generació de la Xarcuteria J. Grau, que va morir fa uns dies a l'edat de 46 anys.
La revista es pot aconseguir al web de monsantcugat.cat, a les oficines del TOT Sant Cugat i als quioscos i llibreries de la ciutat.
El Mesón, El SantCu, les postals centenàries del Tibidabo de Joaquim Villaronga, una fotografia antiga amb Ricard Mestre i els protagonistes d'enguany a Sant Cugat són exemples del que es pot trobar en aquesta revista. Les pàgines donen a conèixer una mica més personalitats com Marta Vallvé, Àngels Tolosa, Martina Vilarassau, o Paco Soler.
Productors locals van exposar els seus productes a El Siglo de Mercantic. FOTO: Bernat Millet
Aquesta edició va dedicada al producte de proximitat. "Podem pensar que quilòmetre zero vol dir fet en entorns rurals, però aquí també se'n fa", ha expressat Grau. "En un temps en què la globalització i la tecnologia marquen el nostre dia a dia, és important mirar al nostre voltant. Per això hem volgut donar veu a projectes del nostre entorn. Són tan rellevants les indústries que s'instal·len al municipi com els projectes del territori".
Els productors que apareixen en el dotzè Món Sant Cugat comparteixen històries vivencials, familiars, "que dibuixen un futur més humà, sostenible i esperançador". Així ho ha compartit el director del mitjà santcugatenc.
Josep Lluís Silva, redactor del reportatge principal d'aquesta edició, ha presentat els protagonistes: veïns de la ciutat que fabriquen cervesa, jerseis de llana, mel o vi.
Xavier Grau presenta la dotzena edició del Món Sant Cugat. FOTO: Bernat Millet
Família Bell de Can Bell
La família de Can Bell ha recuperat la tradició de fer vi dels seus avis. Clàudia Bell, una de les filles de la masia argumenta que Can Bell i Collserola "són més que quatre parets i un paisatge. Vam pensar com donar-li la vida que voldríem i compartir-ho amb Sant Cugat i el meu germà gran ens va proposar fer una vinya i a la llarga fer vi", relata Bell. El 2018 va plantar mitja hectàrea de Xarel·lo i l'any passat vam fer vi a casa, com es feia abans, i vam sortir contents. Aquest any vam poder fer més producció i vam contactar amb un celler del Penedès que ha cuidat el nostre producte. El vi podrà arribar a les vostres cases si ho voleu".
Ivó Castells i Andrés Halty, de la cerveseria La FEM
També han sortit a l'escenari dos membres de la cerveseria artesana La FEM, Ivó Castells i Andrés Halty: "Volem compartir la cultura cervesera. La cervesa la fem al costat del Monestir i ara hem obert un altre obrador a Sabadell", s'han mostrat contents. "Col·laborem amb projectes d'arreu del Vallès".
Xavier Grau presenta la dotzena edició del Món Sant Cugat en un Siglo ple de gom a gom. FOTO: Bernat Millet
Barbara Zimmermann, dissenyadora de moda a Les Naus de L'Art
Tot seguit ha parlat la dissenyadora de moda Bàrbara Zimmermann, que treballa a Les Naus de l'Art de La Floresta: "Jo soc la modista, allà compartim art i vida, menjar, xerrades, discussions", ha compartit. "Els nostres impulsos van en la mateixa direcció, des del fuster fins a la fotògrafa. Jo faig jerseis de llana des de zero reciclant fils. També faig patchwork i classes de costura. És un lloc molt bonic per visitar, és una experiència en si".
Eric Barbero, abellaire a Melvida
Eric Barbero, un apassionat de les abelles, ha sortit a presentar les seves petites amigues: Barbero té un negoci de fabricació de mel anomenat Melvida. Ha fet sonar les abelles i ha explicat: "Les abelles parlen i us diuen que moltes gràcies a tots, als santcugatencs i als boscos. He volgut portar-les perquè són les protagonistes. És un tros de Collserola". El productor ha volgut fer una crida a la unió dels comerciants: "Us vull recordar la història del timbaler del Bruc. Les abelles són poques, però han fet molt soroll. Poble de Sant Cugat, unim-nos".
Eric Barbero de Melvida, un dels productors que van presentar el seu projecte a l'escenari de El Siglo. FOTO: Bernat Millet
Enric Fabre, de la cervesa Senglaris
Una altra cervesa artesana ha tingut presència a l'acte: La Cervesa Senglaris, que es va originar a Les Planes, amb representació d'Enric Fabre: "Érem uns quants amics que ens vam reunir i vam descobrir el plaer de la cervesa, que fa uns anys no era tan conegut. La produïm exclusivament per Sant Cugat i avui volem que ens poseu cara. Gràcies al TOT Sant Cugat per fer-ho possible".
Marc Castelló de Jugart i Tori Muns, de la cervesa Ilda's, també a l'espai de productors locals
Xavier Grau ha expressat a l'audiència que tots aquests productors "denoten el potencial que tenim com a ciutat". A l'acte han vingut els productors amb els productes, com Marc Castelló, fuster i creador de la marca de joguines Jugart i Tori Muns, elaborador de la cervesa artesana Ilda's al restaurant Xarlot, perquè el públic els pugui conèixer. Un cop acabat l'acte, els presents han pogut parlar amb els protagonistes i comprar".
"Una visió de Sant Cugat des de diversos punts"
L'alcaldessa, Mireia Ingla, també ha fet presència a l'acte. "El Món aporta una visió de Sant Cugat des de diversos punts. Durant tot aquest temps, la revista ha tractat temes molt diferents però complementàries. La història, les entitats, la gastronomia, l'ecosistema empresarial..." S'ha adreçat a l'audiència. "Sant Cugat és una ciutat adaptada al segle XXI, verda i saludable, i això lliga amb el consum responsable i sostenible que explicàvem. Progressivament, aquests productes es fan un espai al municipi."
Foto de família de la presentació de la dotzena edició del Món Sant Cugat. FOTO: Bernat Millet
Ingla també ha dedicat part del discurs a la recent compra de la masia i els terrenys de Torre Negra, que formen part d'aquesta edició de la revista. "Aquest pas respon a la voluntat de protegir el territori i l'espai natural. Volíem garantir que la Torrenegra no s'urbanitzés. Recuperar la terra, els productes de proximitat i els antics oficis forma part del caràcter inconformista que ens representa i que ens connecta amb el nostre passat agrícola".
Per finalitzar, Júlia Farrés-Llongueras, soprano, i Montse Pujol-Dahme, pianista, han ofert "un petit gran concert". Eduard Jener les ha presentat. Farrés és la protagonista de l'entrevista principal d'aquesta edició del Món Sant Cugat, amb preguntes de Jener i Laura Grau, directora del TOT. "Perseverança i rigor és el que transmet aquesta edició, i són dues característiques de la Júlia". La soprano va començar a l'escola de Música als 11 anys i s'ha convertit en una cantant tot terreny.
La soprano Júlia Farrés-Llongueras, i la pianista Montse Pujol-Dahme, van oferir una gran actuació per cloure l'acte. FOTO: Bernat Millet
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.