Un estudi d'Ecologistes en Acció i Revolta Escolar ha posat el focus en la contaminació en entorns escolars i ha analitzat els valors de diòxid de nitrogen en 79 escoles catalanes, quatre d'elles de Sant Cugat. I la conclusió és clara: en els quatre centres educatius santcugatencs se superen els valors recomanats per l'Organització Mundial de la Salut i els límits marcats per la nova directriu europea de cara el 2030.
És a dir, els infants d'aquestes escoles de Sant Cugat respiren un aire amb uns valors de contaminació elevats i que no compleixen les recomanacions. Es tracta del Joan Maragall, l'Olivera, el Turó de Can Mates i el Catalunya. El diòxid de nitrogen té efectes perjudicials per a la salut, sobretot en el sistema respiratori i problemes de desenvolupament. A més, un estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona constata que l'exposició a contaminants com les partícules fines i els òxids de nitrogen durant l’embaràs i la infància, s’associa amb alteracions en l'estructura del cervell dels infants.
L'objectiu és sensibilitzar la ciutadania sobre el risc que suposa la contaminació i reclamar que "es posin en marxa polítiques de mobilitat que portin a una reducció de l'ús de vehicles de motor al voltant dels centres educatius, creant entorns escolars saludables i segurs". Les entitats vinculen les escoles amb més contaminació amb les que pateixen un trànsit motoritzat més intens al seu voltant.
L'aire que respiren els infants santcugatencs
Els mesuraments d'Ecologistes en Acció van detectar que les concentracions de diòxid de nitrogen a les quatre escoles de Sant Cugat analitzades són superior als 20 micrograms per metre cúbic. L'Organització Mundial de la Salut recomana no superar els 10 μg/m3 per tal que l’aire que respirem no sigui perjudicial. L'actual normativa europea fixa el límit en els 40 micrograms, tot i que la nova directiva estableix que el límit serà de 20 a partir de 2030. Així, cap escola santcugatenca compleix la recomanació de l'OMS i la futura directiva europea.
El Joan Maragall és l'escola que registra més concentració de NO2, amb un nivell de 27,3 micrograms. A continuació hi ha l'Olivera (26,2), el Turó de Can Mates (25,7) i el Catalunya (20,9).
"Hi ha una clara correlació entre els nivells de contaminació per NO2 i els entorns educatius amb més trànsit dels municipis analitzats, i per tant hi poden atribuir l'origen principal d'aquest contaminant a l'emissió de gasos de combustió de vehicles de motor", conclou l'estudi.
"La majoria dels centres pateixen nivells de contaminació preocupants i estan ubicats al voltant de carrers amb un important trànsit rodat"
L'estudi d'Ecologistes en Acció ha analitzat 79 escoles de Barcelona, Badalona, Olot, Vielha i Sant Cugat. Només en dos s'estarien complint les indicacions de l'OMS; totes dues s’ubiquen a Olot a prop d’entorns naturals i amb baixa densitat de trànsit.
"La majoria dels centres pateixen nivells de contaminació preocupants i sempre estan ubicats al voltant de carrers amb un important grau de trànsit rodat. En
contrast, els entorns escolars amb millor qualitat de l'aire corresponen a espais de vianants o amb baixa circulació d'automòbils", apunta.
L'aire de Sant Cugat i Barcelona
La mitjana de diòxid de nitrogen de les escoles analitzades és de 27,8 micrograms per metre cúbic. Els quatre centres de Sant Cugat es troben per sota. De fet, 45 escoles presenten pitjors dades que el Joan Maragall i hi ha quatre escoles de Barcelona que superen els actuals límits de la Unió Europea: escola de la Concepció, Institut-Escola Eixample i Escola 9 Graons (totes de l'Eixample Dreta de Barcelona ) i l'Escola Teresianes de Sarrià.
Les quatre escoles amb menys contaminació es troben a Olot, mentre que el Catalunya de Mira-sol és la desena escola amb millors nivells d'aire net. Aquestes dades mostren que hi ha escoles a Barcelona que presenten una contaminació molt reduïda, cosa que pels impulsors vol dir que amb una reducció del trànsit a l'entorn de les escoles, es pot millorar substancialment la qualitat de l'aire.
El diòxid de nitrogen: perill pels infants
El diòxid de nitrogen es produeix per la crema de combustibles fòssils al transport, la indústria i els edificis. Segons el Ministeri per a la Transició Ecològica, el 41% de les emissions venen pel trànsit rodat. Té efectes perjudicials directes per la salut, afectant sobretot el sistema respiratori, causant morts prematures i malalties cròniques. A Espanya, les víctimes de la contaminació l’any 2023 degudes al diòxid de nitrogen (NO2) van ser ascendir a 4.600 persones.
"Les evidències científiques són indiscutibles: les darreres estimacions globals de l'Agència Europea de Medi Ambient i l'Organització Mundial de la Salut sobre la repercussió sanitària de la contaminació atmosfèrica són molt preocupants", exposa l'estudi d'Ecologistes en Acció.
Asma infantil i contaminació
El diòxid de nitrogen afecta els trams més profunds dels pulmons, inhibint algunes funcions d’aquests, com la resposta immunitària, minvant la resistència a les infeccions. La infància i és un dels col·lectius més afectats per l’exposició al NO2 i l'exposició crònica a baixes concentracions s'ha associat amb un increment en les malalties respiratòries cròniques, l'envelliment prematur del pulmó i la disminució de la capacitat funcional.
Un estudi d'ISGlobal atribueix a la contaminació atmosfèrica 1.230 casos d'asma infantil a Barcelona cada any, el 48% del total. De fet, els infants són dels grups més sensibles a la contaminació per la seva elevada freqüència respiratòria, major exposició a causa de l’exercici i activitats a l'exterior, així com la immaduresa dels seus pulmons i del seu sistema immunitari.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.