Quin és el futur de la ciutat on vius?

Una de les claus per fer compatible la salut amb la vida a les ciutats és la millora de la qualitat de l'aire

T'imagines quin serà el futur de la ciutat en la qual vius? Una de les claus per fer compatible la vida amb la salut a les ciutats, serà la millora de la qualitat de l'aire. Es calcula que 9 de cada 10 persones respiren aire contaminant. Aquesta contaminació, comporta, en dades mundials, que cada any morin 7 milions de persones per problemes de salut derivats de la contaminació atmosfèrica. Es tracta d'una problemàtica mundial, però també local. Encara que les emissions de gasos contaminants no es produeixen en un punt concret, els nuclis de població, petits o grans, contaminen per l'acció del transport, les calefaccions, els serveis i les indústries.




Endesa treballa amb la idea de frenar aquest impacte sobre les persones i l'ecosistema. La companyia té com a objectiu aconseguir que l'aire sigui més net i alhora sensibilitzar, conscienciar i cridar l'atenció sobre les problemàtiques ambientals que afecten el conjunt de la societat.

I tot això a través de l'electricitat com a vector energètic capaç de conciliar-nos amb el medi ambient i implementant accions per reduir l’empremta ambiental directa fins a 2021. En concret, la companyia s'ha fixat reduir la seva empremta ambiental en un 32% (respecte a l'emesa el 2018) de cara a l'any 2021. Tot aquest pla s'emmarca dins de la Setmana de l'Energia 2019 que se celebra del 17 al 23 de juny, coincidint amb la Setmana Europea de l'Energia Sostenible. 



 

Descarbonitzar per rebaixar les emissions de CO₂ 

Captura de pantalla 2019 06 18 a las 14.02.10

 Una manera de combatre la contaminació de l'aire és ampliar els punts de recàrrega per a vehicles elèctrics FOTO: Arxiu 

Pensant en l'eficiència energètica, les energies renovables i el nou rol de la ciutadania en energia, Endesa aposta per la descarbonització rebaixant les emissions de CO₂ amb la mobilitat elèctrica com a eina per combatre la contaminació de l'aire. En aquest sentit, es treballa per ampliar els punts de recàrrega per a vehicles elèctrics, de manera que la qualitat de l'aire millorarà notablement.



Seguint amb aquesta idea de millorar la qualitat de l'aire, el grup té a Catalunya el 28% de tota la flota elèctrica de l’estat espanyol, a més promou entre els treballadors l'adquisició de vehicles privats 100% elèctrics, es fomenta l'ús del car sharing elèctric, i s'ha habilitat un punt de recàrrega i estacionament de bicicletes i patinets elèctrics perquè els empleats es puguin moure per la ciutat.

Endesa també fomenta l'eficiència energètica optimitzant els processos de generació de l'electricitat, la reducció de pèrdues en les xarxes de distribució i del consum energètic dels seus edificis i instal·lacions. Altres aspectes com la comunicació i la conscienciació de la ciutadania, ajuden a impulsar el coneixement sobre l'eficiència energètica amb la participació en els fòrums més rellevants de coneixement i divulgació.

Els arbres, la clau per frenar el canvi climàtic i impulsar la biodiversitat

La companyia, que té enregistrada la seva petjada de carboni des de 2013, impulsa un projecte de recuperació forestal que es basa en la plantació i replantació d'arbres autòctons en desenes d'hectàrees de sol forestal per restaurar els ecosistemes i fer front al canvi climàtic. Només al Pirineu lleidatà s'han plantat 9.500 arbres fruiters, que proporcionen aliment als ossos, augmenta la densitat forestal i contribueix a compensar emissions mundials. El projecte s'alinea amb del Pla de Conservació de la Biodiversitat d’Endesa, que alhora reafirma la idea de les Nacions Unides: "ONU Medi Ambient (UN Enviornment) promou la plantació d’arbres com una forma clau de mitigar el canvi climàtic i impulsar la biodiversitat de la Terra, de la qual el 80% es troba en els boscos" tal com afirma el director de la Subdivisió d’Aigua Dolça, Terra i Clima d'aquest organisme internacional.

 
Comentaris

Destaquem