La rambla del Celler actualment és un dels centres neuràlgics de Sant Cugat. Centenars de comerços s'aglutinen a banda i banda de la rambla, transformant aquesta via en un dels indrets amb més vida del municipi, amb una multitud de serveis i equipaments, com la ZEM Rambla del Celler o el Celler Modernista.
Pavimentació de la rambla del Celler l’any 1980, cobrint la riera de Sant Cugat. FOTO: Arxiu
Gran part de la culpa d'això, però, en té la riera de Sant Cugat, i és que el corrent d'aigua circula per on es troba aquesta via santcugatenca. A més, va ser fonamental en l'origen del municipi, ja que el Monestir es va establir entre la riera de Sant Cugat i la riera de Volpelleres. En aquella època, les rieres servien per establir límits en els primers poblats per tal d'estar més protegit.
D'altra banda, la construcció del Celler Cooperatiu el 1921 va ser clau per entendre l'aparició d'aquesta rambla. L'arquitecte Cèsar Martinell va rebre l'encàrrec de 51 viticultors santcugatencs, que necessitaven un celler per tal d'elaborar el vi del Sindicato Agricola y Caja Rural de San Medin. Això va augmentar l'afluència de pas en aquest indret, el qual va donar pas al carrer amb un projecte d'obertura el 1933, en paral·lel a la riera. En ser el carrer on es trobava el Celler Cooperatiu, no va haver-hi dubte en el nom: carrer del Celler.
L'antic camp de futbol de la rambla del Celler. FOTO: Arxiu
Ja el 1957 es va dur a terme el projecte de pavimentació, gràcies a l'arquitecte municipal Enric Mora Gosp, el qual va culminar amb el primer tram de la redenominada rambla del Celler, amb la riera encara a cel obert (1964). El pas definitiu perquè la rambla del Celler acabés de convertir-se en un dels centres neuràlgics actuals va ser l'expropiació dels terrenys de l'antiga masia de Can Ganxet de la Riera per destinar-ho a instal·lacions esportives, edificant així un camp de futbol (1969), una piscina i una pista poliesportiva (ambdues l'any 1977). El camp de futbol, a més de seu del Sant Cugat FC, va acollir diferents activitats de Festa Major, com concerts o el Castell de Focs.
Arran de les noves instal·lacions esportives, es va cobrir primer el tram des de Francesc Moragas fins a l'accés al poliesportiu (1978) i posteriorment el tram fins al Celler Cooperatiu (1981). Ja va ser a finals de segle, quan es va allarga la rambla fins a enllaçar amb la carretera de Cerdanyola (1988) i es va cobrir la riera, des de l'antic celler fins al Passeig de Torreblanca, el 1995. Aquestes actuacions van canviar el paisatge de Sant Cugat i molta gent potser ni sap que per sota de la rambla del Celler passar la riera de Sant Cugat.
Un tram de la rambla del Celler abans de la nova pavimentació. FOTO: Arxiu
En els darrers anys, la rambla del Celler ha continuat patint modificacions, entre les quals destaca la remodelació del paviment fins a l'actual o la renovació i millora de l'arbrat d'aquest darrer mes de febrer. A més, la rambla s'ha convertit en un dels indrets amb nom propi del municipi, convertint-se fins i tot en font d'inspiració literària, com en el cas de la novel·la Els amants de la rambla del Celler, de Víctor Alexandre.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.