Rebeca Galán (56) és la directora del Gilgal Solidari, una entitat social nascuda de l'església protestant que desenvolupa diversos projectes per ajudar persones en situació de vulnerabilitat. Galán és educadora social, tot i que també exerceix sovint com a terapeuta familiar. Santcugatenca des dels 10 anys, explica que porta a les venes la "preocupació pels altres" des de ben petita. Enguany, el Gilgal bufarà les espelmes del seu 10è aniversari després d'una dècada ajudant, sobretot, dones. "La pobresa a Sant Cugat té rostre de dona", explica Galán, que assegura que el sector femení representa la gran majoria de persones que atenen des de l'associació.
"Les dones que atenem són lluitadores, amb un passat dur i que han deixat casa seva", assegura la directora del Gilgal Solidari, que denuncia les traves que es troben les dones immigrants quan arriben al país. "Es troben amb la duresa de l'administració, la manca de recursos i la mirada que tenen alguns partits polítics i part de la ciutadania". En aquest sentit, Galán remarca les dificultats que travessen les usuàries que atenen. "Algunes han partit maltractaments, abusos, també hem atès dones que han demanat l'asil per temes polítics".
Rebeca Galán: "Les dones que atenem són lluitadores, amb un passat dur i que han deixat casa seva"
Les dones, referents
"Els referents d'aquesta associació som dones", explica Galán, que assegura que això transmet "empatia" a les dones que atenen. "Es troben amb amigues i companyes, i això provoca una harmonia perquè anem juntes", remarca la directora del Gilgal Solidari. La presència majoritària de dones treballadores en aquest tipus d'associacions es deu a una "sensibilitat més treballada", segons Galán. "Per tradició, les dones ens han ensenyat que hem de tenir cura dels altres, de la casa, etc. Potser això és el que fa que les dones tirem cap a aquestes professions d'acompanyament".
Una de les branques de l'entitat és un projecte d'empoderament de la dona. Les treballadores ajuden les usuàries a fer un currículum per poder trobar feina. "Moltes arriben amb un discurs ja après, i ens diuen que saben netejar i cuidar. Però quan apretes una mica, resulta que són enginyeres industrials, infermeres... Hi ha un gran estigma al voltant de les dones immigrants". Des de l'entitat, s'anima a les dones que tracten a enfocar-se en el seu projecte professional. "Són dones debilitades per tot el que han viscut i pensen que el que els toca és netejar, però nosaltres els llancem el missatge que les dones hem de poder voler, tenir i aconseguir els nostres objectius", remarca Galán.
Rebeca Galán a la plaça del Coll FOTO: Bernat Millet (TOT Sant Cugat)
La tasca del Gilgal
Des de l'entitat ofereixen a les usuàries diversos serveis com el suport d'acollida lingüística, esmorzars solidaris i també un suport puntual de dinars. Un dels projectes més demandats, però, és el rober. "Atenem més de 500 nuclis familiars pel que fa a peces de roba i mantes", explica la directora del Gilgal. També compten amb suport acadèmic i una sala amb ordinadors per estudiar, imprimir i documentar-se, entre d'altres.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.