Reclamen el decomís del cavall desnodrit i de 40 animals més en un terreny a Sant Cugat

Després de denunciar el cas del cavall desnodrit, la Plataforma Animalista de Sant Cugat torna a reclamar el decomís de l'èquid i de 40 animals més que viuen a la finca de Can Barata

La Plataforma Animalista de Sant Cugat (PAS) intensifica la seva demanda davant l'Ajuntament de Sant Cugat per al decomís d'un cavall en estat de desnutrició i 40 animals més que es troben a la mateixa finca a Can Barata. Aquesta acció arriba després d'una denúncia interposada el passat mes d'agost, quan l'organització va alertar sobre la situació d'extrema primesa en què es trobava un cavall.

Més info: Denuncien maltractament animal a Sant Cugat: gats llençats al buit i un cavall desnodrit

Segons el relat de la PAS, la Policia Local va inspeccionar la finca el 18 d’agost i va confirmar la presència del cavall en estat molt prim, a més d'altres animals, incloent-hi gallines i una oca. A partir d’aquell moment, es va iniciar una sèrie d’actuacions per part de l’Ajuntament, les quals, segons la PAS, han estat "insuficients i lentes".

Actuacions municipals i resposta de l'Ajuntament

Segons explica la PAS, el primer informe veterinari, realitzat el 21 d’agost per professionals contractats per l’Ajuntament, va concloure que el cavall tenia una condició corporal de 2 sobre 9 segons l'escala de Henneke, i va recomanar un canvi immediat en la seva alimentació i la implementació de mesures de medicina preventiva. Tot i aquesta recomanació, no es va emetre un informe oficial fins al 28 d’agost, i es va concedir al responsable del cavall un termini de 30 dies per millorar la situació.

El cavall desnodrit a la finca de Can Barata FOTO: PAS

El cavall desnodrit a la finca de Can Barata FOTO: PAS

L’Ajuntament, en resposta a les crítiques de la PAS després de fer públic el cas, va defensar la seva gestió. Segons fonts municipals, les intervencions s’han realitzat d’acord amb els protocols establerts i no s’ha detectat un maltractament actiu als animals. L’Ajuntament argumenta que el cavall no es trobava en una situació d’emergència que justifiqués una retirada immediata i que van donar al propietari l’oportunitat de millorar les condicions de l’animal abans de prendre mesures més dràstiques.

Més info: Denuncien maltractament animal a Sant Cugat: gats llençats al buit i un cavall desnodrit

No obstant això, la PAS discrepa amb aquesta interpretació. L'organització considera que, malgrat els informes veterinaris, no s'ha actuat amb la rapidesa necessària per garantir el benestar del cavall i els altres animals de la finca.

Situació actual dels animals

En la darrera inspecció, realitzada el 23 de setembre, els veterinaris van confirmar que el cavall no havia millorat i que continuava presentant una condició corporal de 2 sobre 9. A més, segons informa la PAS, en aquesta inspecció es va intentar retirar l'animal, però el responsable de la finca va impedir-ho "amb una actitud violenta". En aquest moment, es va constatar la presència de 20 cabres, 16 gallines i una oca, animals que la PAS també considera que es troben en condicions inadequades.

A la finca hi ha una vintena de cabres FOTO: PAS

A la finca hi ha una vintena de cabres FOTO: PAS

L’organització animalista ha expressat la seva preocupació no només pel cavall, sinó per tots els animals que es mantenen a la finca. Segons afirmen, el responsable no disposa dels recursos econòmics per proporcionar una alimentació adequada ni assistència veterinària, i això posa en risc el benestar dels animals. A més, la PAS sosté que la manca d’atenció veterinària ha estat constant i que cap dels animals ha rebut tractament mèdic.

Crítiques de la PAS a la gestió municipal

La PAS critica que, tot i les diverses inspeccions, en cap moment s’ha garantit l’accés constant a aigua i aliment adequats per al cavall. L’organització destaca que, des del primer informe veterinari, on es recomanava un canvi immediat en la dieta de l’animal, han passat gairebé dos mesos sense que es prenguessin mesures definitives. Segons la PAS, la falta de diligència en l'actuació de l'Ajuntament podria haver posat en perill la salut de l'animal.

Una altra de les queixes de la PAS és que no s'ha realitzat una avaluació veterinària completa de la resta d'animals que viuen a la finca. Afirmen que les gallines, les cabres i els gossos es troben en condicions inadequades, amb espais insuficients per moure's i sense la protecció necessària davant les condicions climatològiques adverses. A més, l'organització assegura que no s’ha fet cap seguiment sobre les condicions higièniques de la finca.

Solucions proposades i situació legal

Davant d'aquesta situació, la PAS exigeix el decomís immediat de tots els animals. Segons l'organització, disposen de llocs adequats per reubicar els animals, amb els permisos legals i transports homologats per garantir que es traslladen en condicions segures. Argumenten que, d’acord amb la normativa municipal i estatal, es poden adoptar mesures provisionals per retirar els animals si hi ha indicis de maltractament o risc per a la seva salut.

Un gos a la finca de Can Barata FOTO: PAS

Un gos a la finca de Can Barata FOTO: PAS

En aquest sentit, fan referència a l'Ordenança Municipal de Tinença d'Animals de Sant Cugat, que permet a l'administració comissar animals si es detecten indicis de risc per a la seva salut. A més, la PAS recorda que la nova Llei estatal 7/2023 de Protecció dels Drets i Benestar dels Animals també preveu la retirada immediata d'animals en casos d'urgència improrrogable. En aquest context, consideren que les condicions en què es troben els animals justifiquen la intervenció immediata. A més, apunten que el terreny és un sòl rústic, on no hi ha cap habitatge ni hi viu ningú. "No necessiten cap ordre judicial per entrar", remarquen des de la plataforma.

Per la seva banda, l'Ajuntament ha informat que està en tràmit de sol·licitar una ordre judicial per accedir a la finca i retirar el cavall. Això ha estat necessari després que el propietari impedís l’entrada de les autoritats durant la darrera inspecció. Tot i això, l'Ajuntament insisteix que, malgrat la preocupació generada per l’estat del cavall, no s'ha constatat un maltractament actiu que justifiqui un decomís immediat sense la intervenció del jutjat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem