"Avui fa 86 anys del dia de l'alliberament de Sant Cugat. Glòria a Déu". És el missatge que el regidor de Vox a Sant Cugat Marcos Rodríguez va publicar a X aquest diumenge, 26 de gener, quan es commemoraven 89 anys de la caiguda de Barcelona en mans de les tropes franquistes i la seva entrada a Sant Cugat. A més, el regidor adjunta dues fotografies de santcugatencs al carrer amb simbologia franquista i assegura: "Així rebien els veïns de Sant Cugat a les tropes franquistes".
Aquestes fotografies no corresponen al 26 de gener de 1939. Tal com es pot comprovar a l'Arxiu Municipal de Sant Cugat, les imatges corresponen a una celebració als Quatre Cantons davant de la seu de la Falange de Sant Cugat i una desfilada amb banda de músics als Quatre Cantons el 1940, ja en plena dictadura.
Hoy es 26 de Enero mi cumpleaños…. y también hoy hace 86 años del día de la liberación de Sant Cugat.
— Marcos Rodríguez Font (@MarcosSQGAT) January 26, 2025
Así recibían los vecinos de Sqgat a las tropas Franquistas… (memoria histórica)
Gloria a Dios. pic.twitter.com/hTfi2DcmVL
El regidor de la CUP a Sant Cugat, Marco Simarro, és un dels que ha replicat el missatge: "Regidor de l'ajuntament de Sant Cugat, com molts altres d'aquest partit, fent enaltiment del feixisme. Sense complexes. Ara estan crescuts, però no durarà per sempre i els farem recular".
Regidor de l'ajuntament de Sant Cugat, com molts altres d'aquest partit, fent enaltiment del feixisme. Sense complexes. Ara estan crescuts, però no durarà per sempre i els farem recular. https://t.co/UweFshPLDb
— Marco Simarro (@MarcoSz4) January 26, 2025
L'entrada franquista a Sant Cugat
El 26 de gener de 1939, les tropes franquistes inicien l'assalt a Barcelona. En el cas de Sant Cugat i tal com explica l'historiador José Fernando Mota, les tropes arriben des de Castellbisbal amb l’objectiu d’entrar a Barcelona pel Tibidabo. Segons l'historiador, expert en aquest període històric i història santcugatenca, hi ha una certa resistència republicana dins del poble, fins que les tropes franquistes entren finalment a Sant Cugat. De fet, moren alguns combatents republicans i, fins i tot, civils. L'article de José Fernando Mota Els últims dies de Pins del Vallès: l’entrada de les tropes franquistes a Sant Cugat.
"Alguns veïns surten al carrer a informar-se de la situació i saludar les tropes", descriu José Fernando Mota. Les primeres tropes són unitats marroquines, que saquegen algunes cases de santcugatencs. Tot i això, veïns del poble surten al carrer i reben els militars. Al migdia, els combatents franquistes ja han deixat Sant Cugat. El mateix José Fernando Mota recull el testimoni d'algun santcugatenc que va viure el moment: "Per fi a dos quarts de dotze entren a Sant Cugat les victorioses tropes de Franco entre entusiastes aclamacions del poble, dirigint-se seguidament a Barcelona".
Tot i aquesta bona rebuda d'una part de la població, el periodista Vicenç Relats explicava en una entrevista al TOT que també hi va haver resistència: "És rellevant l’intent de resistència que hi va haver a Sant Cugat. Va haver-hi combats i morts, van caure una dotzena de militars republicans i tres civils. Això és un fet potent, ja que a altres llocs no hi va haver cap mort". "La població va estar comminada a anar a actes d’adhesió al règim, van proliferar les misses de campanya. Hi va haver oportunistes i d’altres s’hi van veure forçats, és la duresa de l’arribada d’un episodi totalitarista que arriba en un moment molt fràgil, que havia deixat ferida la societat i que va ser un caldo de cultiu per al canvi de jaquetes", afegia.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.