Sant Cugat és un pol d'atracció empresarial i comercial? La resposta és sí, i el repte que ho continuï sent i perquè això succeeixi, la ciutat haurà de fer front a diversos desafiaments. Aquest ha estat part del tercer i darrer debat de la jornada Sant Cugat 2030 que ha organitzat el TOT Sant Cugat, amb el suport de l'Ajuntament.
Un diàleg ha girat entorn de com s'ha d'adaptar la ciutat per continuar atraient el talent empresarial i comercial sota el nom de Ciutat pol econòmic:
Durant la xerrada, han estat presents, a més de Bernat Bella, periodista del TOT Sant Cugat i Via Empresa i moderador de la taula, Jaume Vives, president de Sant Cugat Empresarial, Sun Rius, secretària de Sant Cugat Comerç, Sílvia Manzana, emprenedora i CEO de la seva pròpia marca de roba que porta el seu nom, i Jordi Bacaria, economista i consultor en desenvolupament local.
Sílvia Manzana, emprenedora santcugatenca. FOTO: Bernat Millet.
Al debat s'ha posat de manifest que Sant Cugat és un dels pols econòmics més importants de l'àrea metropolitana de Barcelona amb més de 3.000 empreses, tant grans com petites, i d'algunes molt especialitzades en sectors tan punters com el tecnològic o el farmacèutic. De la mateixa manera, destaquen els petits empresaris i comerços pel dinamisme i els llocs de treball que generen a la ciutat.
Els desafiaments del comerç
Vives ha estrenat la seva intervenció apuntant que Sant Cugat "és un pol empresarial molt potent, com ho són les grans capitals del Vallès, Sabadell i Terrassa" i ha indicat la importància d'atreure. La secretària de Sant Cugat Comerç ha dit que el comerç ha passat de ser el de proximitat que passava de generació en generació, a un comerç molt més ampli amb franquícies que "ens fan perdre la identitat de poble, i ha estat tan canviant que el comerç de Sant Cugat ha hagut de lluitar primer amb la implantació de les zones per a vianants, ara amb els carrils bici i la digitalització". En aquest sentit, Rius ha assegurat que la digitalització "deixarà comercials fora" i ha posat en relleu que el comerç local "és pioner en moltes coses, és lluitador i té moltes ganes de tirar endavant, però sense l'ajuda de l'administració no es pot aconseguir".
Bacaria ha argumentat que el comerç ha de ser rendible, i que s'han de buscar fórmules perquè "a la ciutat hi ha un gran talent". Manzana ha reflexionat que "ser emprenedor és una malaltia, que té una part poètica" i que t'obliga a "caminar per un lloc on ningú ha caminat abans, i això fa molta por i neguit cada dia". L'emprenedora de la moda local ha elogiat la ciutat de la qual ha dit que passejar pel centre "és una meravella i tenim un target molt interessant, no estem sols i tenim més avantatge que altres localitats, pel que tenim la responsabilitat d'anar a més".
Tercera taula: "Ciutat pol econòmic". FOTO: Bernat Millet.
Manzana i Rius han coincidit en el fet que ja no es ven producte, sinó experiència, i en aquesta direcció han resumit que davant d'un món digitalitzat "s'està creant un consum molt diferent, pel que els que estem presencials hem de fer quelcom diferent i revolucionar, ja que vendre sense diferenciació no tindrà sentit". També han expressat que actualment "estem en un moment molt interessant, i és quan estem incòmodes que es fan coses que destaquen".
Implicació de les administracions
Els quatre ponents han coincidit en demanar més facilitats per tirar endavant un projecte empresarial. Com Vives, que ha exposat que ha d'existir un "esperit de servei per part de l'administració i que evolucioni com la societat. El seu rol ha de ser un facilitador", al que Manzana ha volgut assenyalar també que "tenim ajudes a l'abast". Finalment, entre tots han desitjat que la ciutat continuï esdevenint un pol d'atracció i un referent i que impliqui altres agents, com les universitats.
Bernat Bella, periodista del Tot Sant Cugat i Via Empresa i moderador de la tercera taula. FOTO: Bernat Millet.
La jornada ha acabat amb un debat entre l'actual alcaldessa, Mireia Ingla, i l'alcalde entre els anys 1999 i 2010, Lluís Recoder. Han tingut un diàleg sobre el Sant Cugat del futur i els reptes de la ciutat.