Més casos de dones joves maltractades a Sant Cugat

Segons l'informe anual sobre l'impacte de la violència contra les dones a Sant Cugat, aquest 2014 s'han detectat 102 casos, un 16% menys

El nombre de casos de violència de gènere ha baixat aquest 2014 en un 16%, amb un total de 102 casos detectats, 41 durant el primer trimestre i 61 durant el segon. També hi ha dades d'aquest 2015, concretament del primer trimestre, durant el qual es van detectar 47 casos. Anualment la mitjana de casos està al voltant dels 100. Cal tenir en compte que el nombre de casos augmenta sempre durant el segon semestre. Les dades es desprenen de l'informe anual sobre l'impacte de la violència contra les dones a Sant Cugat.

"Són la punta de l'iceberg", ha reconegut la sociòloga Blanca Moreno, de la consultoria MIT, empresa encarregada de l'estudi. "No totes les dones que apareixen aquí són les dones que pateixen la violència masclista a Sant Cugat". Per això ha dit que "és important no tenir només una sola dada". L'informe contrasta dades de dones ateses al servei DonaInformació, als Serveis Socials d'Atenció Primària, al Servei Tècnic Punt de Trobada, a la Policia Local, a l'Oficina d'Atenció a la Víctima dels Mossos d'Esquadra i als Centres d'Atenció Sanitària.

Perfil de dones molt "democràtic"

No hi ha un perfil de dona maltractada, però sí que es poden extreure dades pel que fa al perfil mitjà de les dones que han estat ateses per un d'aquests organismes. Pel que fa a l'edat, és significatiu que el perfil de dona maltractada majoritari tingui entre 25 i 44 anys (un 46%), i també preocupa el repunt de dones joves d'entre 17 i 24 anys que ha passat d'un 9,8% al primer semestre del 2014 a un 14,9% al primer semestre del 2015.

Si ens cenyim únicament a les dades, el perfil de dona maltractada a Sant Cugat té 40 anys, és de nacionalitat espanyola i viu amb parella. En qualsevol cas, Blanca Moreno ha insistit a dir que "la violència de gènere no és allò que els passa a unes quantes dones" i que "no fa distincions d'edat, nivell formatiu o retributiu, ni nacionalitat. En aquest sentit és molt democràtic".

Sense deixar les xifres, també és força destacable la proporció de persones maltractades que han interposat denúncia, un 83% per un 14,9% que no, i el nombre total d'ordres de protecció concedides en relació a les ordres sol·licitades, que és d'un 42,1%.

Conesa: "Cal fer un replantejament en la coeducació"

L'alcaldessa, Mercè Conesa, ha fet una crida a tota la ciutadania a implicar-se de manera molt seriosa en la lluita contra la violència de gènere: "No es tracta només d’un problema que afecta només les dones que pateixen aquesta violència, sinó que és un problema que té la societat i, en aquest cas, afecta tota una ciutat com Sant Cugat".

 

En aquest sentit, l’alcaldessa ha recordat que "Sant Cugat és una ciutat amb una població molt jove", i que per això cal "fer un replantejament en la coeducació des del pati de les escoles per preguntar-nos per què encara avui en dia es perpetuen certs rols culturals i socials basats en la discriminació, que són propis d’altres èpoques".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem