Estimar el lloc on un neix sembla força normal, però fer-ho amb la intensitat que ho fa en Ricard Mestre sembla difícil de superar. Va néixer al carrer Balmes i porta el poble al fons de l’ànima. Escoltant-lo parlar de Sant Cugat es comprèn que sigui un reconegut col·leccionista de llibres, fotos i documents de la ciutat.
El més curiós és que va començar en un mercat de vell de Torredembarra un diumenge que havia anat a passar el dia a una casa que els seus pares tenien. Remirant per les paradetes, en va trobar una que tenia postals i la seva sorpresa va ser trobar-ne una de Sant Cugat.
Li va fer gràcia, la va comprar i a partir d’això va venir tot rodat. Com qualsevol col·leccionista a mesura que anava trobant coses, augmentava la seva afició i s’incrementava el nombre de fotos i postals.
Curiositats
“Una de les coses més curioses que tinc és un llibre de 1790 que va escriure un monjo del monestir sobre la història de Sant Cugat. El vaig localitzar a Anglaterra i porta un segell indicant la propietat a nom de St. Agustire’s Abbey de Ramsgate. És la peça per la qual he pagat més diners. Crec que només hi ha el meu i un altre al Museu de Sant Cugat”.
Actualment la recerca la fa per Internet. Hi ha nombroses webs que es dediquen a oferir materials per a col·leccionistes i de tant en tant troba coses. Fins fa poc anava per les fires, però cada cop es fa més difícil trobar originals a preus raonables. Sembla que en això també es nota la marca Sant Cugat.
“Una altra peça molt original és un llibre que vaig trobar a Nova York sobre els capitells del claustre del Monestir escrit per un lituà”.
Historiador
La seva afició l’ha portat a convertir-se, com molts d’altres col·leccionistes, en una mica historiador. Ja no es tracta només de tenir un llibre o una foto o un document. El que busca ara és conèixer el que hi ha al darrere i això és el que penja en un blog que comparteix a Internet.
Busca la història dels personatges que surten als documents o a les fotos i d’aquesta manera la fa arribar a la gent que no la coneix. En algun moment havia sentit parlar d’un pintor santcugatenc del segle xix que es deia Lluís Vermell, però només va ser després de trobar una miniatura feta en carbonet i sanguina signada pel pintor que es va interessar per la seva vida.
Per finançar tota la despesa que suposa mantenir la seva col·lecció, en Ricard compra i ven articles per a col·leccionistes d’altres coses i que troba per Internet. És la manera de mantenir constantment viva la seva admiració per Sant Cugat.