Rodríguez (Mossos): "Les dones estan més informades i el resultat és que denuncien més"

Entrevista el cap de Mossos d'Esquadra a Sant Cugat sobre les dades de violència masclista a la ciutat

Els Mossos d’Esquadra han registrat 101 denúncies per violència masclista fins al mes d’octubre del 2023, una xifra similar a la del 2022 quan hi va haver 103 denúncies. D’aquestes, 63 són per violència de gènere. Actualment, els Mossos tenen 125 expedients de dones a les quals fan seguiment, a les quals fan seguiment fins que desapareix el risc detectat. Segons dades dels Mossos, aquestes dones tenen un risc  no apreciat o baix. És quan el risc és alt que s’assigna protecció policial. Pel que fa a les denúncies per delictes de llibertat sexual, els Mossos n’han tingut 29 aquest 2023, mentre que al 22 n’eren 28.”La majoria per tocaments” .

D’altra banda, el Servei d’Atenció a la Dona (SIAD) de l’Ajuntament de Sant Cugat. ha atès un total de 251 dones, 140 de les quals per violència; 103 de les dones han patit violència psicològica; 73 violència física, 100 violència econòmica, 9 abusos sexual, 18 agressions sexuals, i 4 assetjaments sexual. 

Quantes dones han denunciat violència de gènere aquest any?
Fins finals d'octubre s'han interposat 63 denúncies en violència de gènere.

Quantes en total l'any passat i en el mateix període d'aquest any?
En el mateix període, l'any passat es van cursar 54 denúncies. Lleugerament inferior a les 63 d'enguany.

Quantes estan ara mateix en protecció policial?
Actualment, tenim 125 expedients de dones a les quals fem un seguiment i acompanyament fins que desapareix el risc detectat inicialment o bé han transcorregut els terminis de seguiment sense que s'hagi produït cap incident amb l'exparella. Aquestes 125 dones, totes tenen un risc no apreciat o risc baix, per tant, no hi ha cap protecció policial, cosa que si és efectiva quan la valoració del risc se situa entre risc mitjà, risc alt o molt alt.Cal valorar que no totes les dones que tenim en seguiment han formalitzat una denúncia al uso, no és un requisit obligatori. D'igual forma reben un procés informatiu específic a la seva situació concreta així com el nostre acompanyament durant un termini de temps determinat.

En què consisteix la protecció policial?
Es fa una Anàlisi Tècnic de Riscos (ATR) i, d'acord amb aquest, s'identifiquen els punts sensibles de la seva seguretat i on cal donar una protecció més activa. En funció del nivell de risc que el qüestionari informàtic hagi determinat, la protecció serà més intensa i permanent o menys. Els casos més extrems comporten una presència policial sense separar-se de la víctima durant les 24 hores del dia. Com no pot ser d'altra manera, la víctima decideix si accepta o no la protecció policial en qualsevol de les seves gradacions, moltes vegades es consensua entre el tècnic policial i la mateixa dona.

I quins nivells?
Per protocol, s'assigna la protecció policial a partir del risc mitjà, també al risc alt i molt alt. En aquests moments, no tenim cap víctima amb aquests riscos. El nivell de risc no sempre ha de ser fix, el mateix, cada 3 mesos es pot fer altre qüestionari de reavaluació per si s'ha produït algun canvi en la situació de la víctima, com que se li hagi atorgat judicialment una Ordre de Protecció, o si ha aparegut algun risc objectiu que ho aconselli.

Quina tipologia de violència masclista són?
En aquests deu mesos del 2023 hem recollit 101 denúncia de dones dins de l'àmbit de les violències masclistes. Una dada pràcticament similar en el període de 2022 que van ser 103.

denuncies

 

Han notat que es denuncia més?
Hi ha un molt lleuger increment gens significatiu de denúncies. El nombre de denúncies a Sant Cugat és molt lineal, no tenim les variacions pendulars que es poden donar en altra mena de delictes.

Les dades sembla que han crescut lleugerament? A què creuen que es deu?
Han pujat una mica, no és molt destacable, possiblement, les dones estan més informades i el resultat és que denuncien més, però això no vol dir que hi hagi més fets. Els increments no els considerem com un augment real de les violències masclistes, volem pensar en positiu i que es deu al fet que al final les donen fan el cop de cap i es decideixen a venir a comissaria.

Sobre agressions sexuals? Quines dades hi ha?
Tenim 29 denúncies de delictes contra les llibertats sexuals. Al 2022 eren 28 denúncies. Cal aclarir que es tracta de dones amb domicili a Sant Cugat (no tenen per què haver patit l'agressió al municipi).
I quin tipus d'agressions es donen? La majoria són de tocaments no consentits. També hi ha agressions sexuals amb penetració, però, afortunadament, no són les més nombroses.

En quins àmbits?

L'àmbit depèn de l'edat. Si són menors (infants), és bàsicament àmbit familiar i si són adolescents/joves, és més àmbit d'oci nocturn i a partir de la mitjana edat es produeixen dins l'àmbit de la parella.

Hi ha denúncies falses?
Sovint entre alguns col·lectius es fa córrer aquest rumor. És pràcticament impossible afirmar que hi ha denúncies falses. A vegades, pot haver-hi versions molt inversemblants o, fins i tot denúncies interessades, però una denúncia que queda arxivada és per manca de proves, no vol dir que no hagi succeït (que sigui denúncia falsa). Sovint, es confon l'arxivament d'una causa o la no condemna amb una denúncia falsa i res no està més lluny de la realitat (és una lectura interessada per qui nega les violències masclistes).

 

A quins serveis poden adreçar-se les dones?

 

  • Si es tracta d’una emergència al 112

 

  • Si no és una emergència a:

 

  • A Mossos d’Esquadra de Sant Cugat al Grup d’Atenció a la Víctima (GAV),

  • Al SIAD (Servei d’Informació i Atenció a les Dones) i als serveis socials de l’Ajuntament de Sant Cugat,

  • als CUAPS, parlar-ho amb el seu metge/essa de capçalera.

  • A l’ICD (Institut Català de les Dones),

  • Al telèfon 900-900-120 (24h gratuït i confidencial).

  • Al WhatsApp de mossos d’esquadra (no urgències): telèfon 601-001-122.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem