Rodríguez (Mossos) : "Els furts i les estafes estan pujant a tot arreu"

Entrevista al cap de la comissaria de Mossos de Sant Cugat, que fa un balanç de les dades de delictes del primer semestre del 2022

El sotsinspector Manel Rodríguez és el cap de la comissaria de Mossos d'Esquadra de Sant Cugat. Rodríguez analitza les últimes dades de delinqüència a la ciutat, les del primer semestre del 2022, comparades amb les del primer semestre del 2021.

Segons dades de l'Observatori Sociològic de Sant Cugat, creix la sensació de seguretat a la ciutat. A què es deu?
No és al primera vegada que les xifres de l'Observatori concorden amb les xifres empíriques de les dades delinqüencials. Aquestes dades el que acumulen són aquests anys de reducció de delictes. Quan no hi ha delictes, o quan hi ha menys delictes, la percepció de la sensació de seguretat acompanya. El millor escenari per saber si hi ha més sensació de seguretat és la conjunció d'aquestes dues dades: les empíriques, que és el que diuen les denúncies, més la sensació subjectiva. I coordinar aquestes dues dades és la situació ideal per fer una valoració de la seguretat Fa 4 anys, des del 2018 al 2021, l'acumulat ha estat una reducció de delictes des del 65%. A més, hem estat 2-3 anys consecutius reduint els delictes patrimonials, mentre arreu del territori pugen d'una manera significativa.

Més info: Creix la sensació de seguretat a Sant Cugat

Precisament un dels barris on es valora més la seguretat és a les Planes, on va haver polèmica perquè es va denunciar falta de seguretat per part de veïns i de Junts per Sant Cugat.
Els comentaris o declaracions d'alguns veïns vull pensar que no corresponien a una qüestió directament relacionada amb la seguretat i hi havia altres motivacions. Dels 5 districtes que tenim a Sant Cugat, les Planes sempre ha estat una zona amb dades delinqüencials residuals, l'any passat només van tenir un robatori a domicili. A les Planes no hi ha inseguretat ni cap delicte que estigui preocupant ni a la Policia ni als veïns.

"Tenim dades que ens recorden a la prepandèmia; així i tot, no hem arribat a nivells alts"

L'any 2021, per 4t any consecutiu, van baixar les dades de delictes a Sant Cugat. Quina tendència hi ha ara, comparant aquest primer semestre del 2022 al del 2021? La tendència continua a la baixa?
Ja no continua a la baixa, la qual cosa era totalment previsible. Ens comencem a trobar el que creiem que ens havíem de trobar el 2021; estem davant d'una situació de normalitat pel que fa a les restriccions, d'una situació de context prepandèmic. La delinqüència què està fent? Adaptar-se a aquesta nova situació. Tenim dades que ens recorden a la prepandèmia; així i tot, no hem arribat a nivells alts. No hi ha un canvi sobtat, sinó que està passant lentament. Les xifres es van encaminant a les dades que teníem el 2019. Cal recordar que les nostres xifres abans de la pandèmia eren molt decents. En els delictes contra patrimoni tenim petites pujades que en algun cas no són ni significatives.

"En el primer semestre del 2022 hem tingut un increment del 19% en furts"

Quin és el rànquing de denúncies? Quins són els delictes que més es donen?
En el primer semestre del 2022 hem tingut un increment del 19% en furts. Hem passat de 690 furts el 2021 a 822 del 2022. És una pujada que és sistèmica, els furts i les estafes estan pujant a tot arreu. Són els dos delictes que encapçalen el nombre de denúncies a totes les comissaries. En el nostre cas, un 60% d'aquests 822 furts s'ha produït en entorn d'establiments comercials. Tenim el Centre Comercial, on anem cada dia dues o tres vegades, per diferents furts, ara unes arracades, ara una samarreta, un paquet de pernil... Des de fa anys hi ha la possibilitat de denunciar aquests delictes que són de baixa intensitat que s'instrueixen per judicis ràpids, i es denuncien.

Així els furts fan créixer les dades?
Tots els petits furts en establiments ens incrementen el còmput total de delictes. Un 40% d'aquests fets es produeix a la via pública. Per exemple, en una terrassa, et despistes i et roben el mòbil, o vas pel carrer de Santa Maria o pel Monestir i portes el moneder dins d'una bossa descuidada, o al cotxet del nen i te'l roben! Insistim en el tema de consells de seguretat, són delictes que hem d'interioritzar, ens hem de tornar un mica desconfiats, així molts d'aquests es podrien evitar.

A l'observatori el que preocupa més a la gent són els robatoris dins de vehicles i als comerços. Com estan els robatoris a vehicles, ja que l'any passat va ser un dels delictes que més es produïa?
Aquí la tendència canvia, a l'interior de vehicles ha baixat un 5,7%. En dades absolutes no són molts, però era un dels delictes que començava a pujar molt. Aquests darrers mesos hem tingut 182 denúncies respecte a les 193 de l'any passat. No és que hagi baixat molt, però que no tornem a tenir un increment ja és molt important.

"Els robatoris a dins de cotxes és un d'aquells delictes que fan impotència, perquè la pròpia inconsciència afavoreix que aquest delicte no baixi"

Per què a Sant Cugat es donen aquest tipus de robatoris?
Els robatoris a dins de cotxes és un d'aquells delictes que fan impotència, perquè la pròpia inconsciència afavoreix que aquest delicte no baixi. A Sant Cugat hi ha molta comunitat educativa, empresarial... i al migdia la gent va a fer compres al centre comercial o a restaurants; i es té la mala praxi de deixar objectes de valor dins dels vehicles. Hem de tenir la consciència que el cotxe no és una caixa forta i al final el delicte minvaria per si sol. Diàriament, es roben mòbils i ordinadors i tenim unes zones molt calentes, com són els pàrquings de restaurants, el centre comercial i la zona de l'hospital general.

Hi ha el rumor entre els afectats que els lladres tenen un detector d'aparells electrònics?
No en tinc constància oficial.

"De robatoris amb força a domicili, vam tenir-ne 95 el primer semestres del 2021, i ara, n'hem tingut 117"

Els robatoris amb força a dins de domicili sempre han preocupat com estan?
A establiments i empreses són residuals. En vam tenir 12 al 2021, i ara tenim 13 aquest primer trimestre. En empreses vam tenir 7 robatoris amb força al primer semestre del 21, i ara ,10. Pel que fa a habitatge hem tingut una petita pujada, però estem aguantant. Vam tenir-ne 95 el primer semestre del 2021, i ara, n'hem tingut 117.

"Valldoreix, des del punt de vista de seguretat, és molt vulnerable i continua sent una zona que ens preocupa molt"

Hi ha alguna zona del municipi més castigada ara mateix? Valldoreix?
Continuen sent dispersos, però sí que Valldoreix està tenint un altre repunt. No arribarem a les èpoques dolentes, però Valldoreix, dins dels districtes, continua sent un focus. Sempre hem dit que Valldoreix, des del punt de vista de seguretat, és molt vulnerable i continua sent una zona que ens preocupa molt. De fet, la nostra resposta en hores preventives està sent a Valldoreix.

Com entren a les cases els lladres?
L'any passat ja ens vam adonar d'un modus operandi que va en augment, i és que entren a les cases escalant a les primeres plantes de les cases. Trobem gent que deixa les finestres obertes i els lladres fan l'escalament amb qualsevol cosa que troben a la casa, i entren a la primera planta. Hem tingut sempre el costum d'assegurar i protegir la planta baixa, perquè la trobem més vulnerable i, en canvi, a la primera planta no fem cap mena de prevenció.

Quins tipus de lladres hi ha ara actuant a Sant Cugat?
Tenim les tipologies d'autor de domicili que hem tingut sempre. Persones de l'est bàsicament, també de Sud-amèrica, i també ens hem trobat alguna persona de Sant Cugat que és reincident i que ja n'ha comès uns quants de delictes. També persones amb nacionalitat espanyola, però que no són de Sant Cugat.

Quantes detencions tenim el primer semestre?
Malgrat que els fets no s'han disparat, les detencions estan molt actives i això és un bon indicador. El primer semestre del 2021 vam detenir 21 persones i 16 el 2022 (De l’1 de gener al 19 de juliol).

I els delictes sexuals?
Pel que fa a agressions, el primer semestre del 2021 hi va haver 7 denúncies per agressió sexual i aquest 2022, 2. Hem reduït 5 fets. El fet més destacable és que han baixat. Aquestes són les xifres de mitjana normal, perquè cal recordar que el 2021 vam tenir el depredador sexual que actuava de manera habitual. El va tenir la mateixa unitat que va detenir el violador d'Igualada. Aquest individu venia de Terrassa, parava el cotxe a Sant Cugat abans d'anar a treballar al Baix Llobregat, i va cometre 8 o 9 fets. Per això tenim dades més elevades el 2021. Pel que fa a abusos sexuals, en tenim 9 el 2021 i 10 el 2022. En total de delictes contra la llibertat sexual hem passat de 16 al 2021 a 12 del 2022 (primer semestre).

L'Okupació és un tema que està d'actualitat. Hi ha problemes de seguretat per cases okupades?
No, i no tenim els índexs d'okupació que tenen altres territoris. El que sí que és cert que algun cas que hem tingut ha tingut molt ressò mediàtic. Però el que seria l'execució d'okupació no en tenim gaires i no està suposant cap problema. El que sí que fem és identificar aquelles cases que s'okupen a partir de les denúncies o de les observacions de les patrulles. On sí que hem de posar el focus és en aquelles ocupacions on els integrants poden tenir relació amb activitats delictives, que no són totes.

La crisi que avisen que vindrà pot fer pujar els delictes?
De moment les xifres no ho diuen, perquè no hem arribat a assolir les xifres d'abans del 2018, però qualsevol qüestió que afecta l'economia podria afectar.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem