Antonio Royo és el responsable de Protecció Civil a Sant Cugat, en concret és el coordinador de les Emergències de Protecció Civil. Tot i ser enginyer de formació, l’any 1995 un amic seu li va parlar de Protecció Civil i el va acompanyar a treballar. Va ser aquí que va decidir presentar-se a les oposicions perquè va veure que podia ser la seva professió. Primer va exercir en un altre municipi, però ara ja fa 16 anys que està destinat a Sant Cugat.
Quines són les funcions de protecció civil?
Molta gent no sap ben bé què és, tot i que cada vegada hi ha més gent que sap què és Protecció Civil, ja que a la televisió cada vegada surt més que Protecció Civil fa recomanacions o ha activat un pla. Però molta gent no sap que està dividida per la part dels serveis tècnics, que és personal, laboral o funcionari, i, per una altra part, el voluntariat.
“Una gran tasca de protecció civil és la coordinació”
A què us dediqueu? Què és el vostre dia a dia?
Les funcions estan establertes per normativa. Principalment, és valoració de riscos i treballar per minimitzar aquests riscos. I, si s’arriba a produir una emergència, doncs actuar cap a aquella emergència. Les funcions principals sempre diem que són set.
Quines són?
La previsió, que seria valoració del risc i preveure què pot passar i com pot passar. La prevenció, intentar posar remei a aquests riscos o reduir els riscos, perquè nosaltres sempre diem que el risc zero no existeix. Tercer, seria la de planificació, posar sobre paper, amb els plans d’actuació, el protocol. La següent seria la d’informació. Informació cap a la ciutadania, perquè la ciutadania té uns drets i té uns deures, i té dret a estar informada d’aquests riscos que té en el seu entorn. També informació als actuants, formació sobretot als actuants, ja siguin cursos d’emergència, etc. L’actuació, en el cas que es produeixi l’emergència, la diferència és que si l’has treballat, l’afectació de l’emergència pot ser molt més petita que no si no s’ha fet res prèviament. La nostra actuació és fins a l’arribada del cos competent, després nosaltres ens posem a la seva disposició. Finalment, seria la rehabilitació, l’emergència no acaba per exemple quan s’acaba el foc, més tard hi ha un treball posterior per intentar arribar a la normalitat anterior.
Quina diria què és una de les seves tasques principals?
Una gran tasca de Protecció Civil és la coordinació. Una gran emergència suposa la implicació de molts cossos d’emergència, de moltes entitats, administracions. Gran part de la nostra feina també és la coordinació de tots aquests efectius. Nosaltres no disposem de material per fer una intervenció pròpia, però sabem on anar a buscar el material per fer una actuació o el que sigui.
“ Tenim un potencial molt gran a Sant Cugat de voluntaris”
Royo és el coordinador de les emergències de PC. FOTO: Bernat Millet (TOT Sant Cugat)
És molta organització.
La protecció civil és com si fos una taula forta i robusta, que suporta la seguretat i la prevenció. Aquesta taula té quatre potes. Una és les administracions públiques; l’altre les autoritats competents; la tercera els actuants, els cossos de seguretat, amb els voluntaris, i en aquest municipi tenim un voluntariat molt potent que seria Creu Roja, Protecció Civil i ADF; i la quarta pota seria la ciutadania que és molt important, perquè amb les actuacions i actituds de la ciutadania es poden minimitzar molt els riscos. La ciutadania sempre que està davant d’una emergència ha de trucar el 112, que no es doni per fet que una altra persona ha trucat.
Protecció Civil està format per treballadors i voluntaris.
Hi ha gent que no sap que part del personal de protecció civil és laboral o funcionari, i part és personal voluntari. Hi ha personal voluntari que no rep cap salari a canvi. Hi ha gent que va a la muntanya d’excursió com a hobby, i altres dediquen el seu temps lliure a la seguretat i a la prevenció de la seguretat de la resta de persones. Ara hi ha dues persones treballadores i aproximadament uns 27 voluntaris.
Es podria fer aquesta feina sense voluntaris?
La feina, sí, perquè el voluntariat no fa tasques laborals. Per això m’agradaria diferenciar-ho. Una cosa és la feina dels tècnics que la fem amb els mitjans que tenim. I el voluntariat fa tasques de prevenció i de col·laboració amb els cursos d’emergència. O sigui que ells venen a donar un suport als cossos d’emergència, per exemple quan hi ha festes majors, correfocs, ara que ve la campanya d’incendis. Tot i que tots som professionals, perquè un professional és el que desenvolupa bé les tasques que té encomanades, no qui cobra o no cobra. I són professionals perquè reben una formació per això.
Quines necessitats de protecció civil teniu ara mateix? S’ha reduït la plantilla.
Fa uns anys van contractar personal a través de plans d’ocupació i no s’ha tornat a contractar. Jo cada any demano i justifico les necessitats humanes que tenim, no hem d’oblidar que protecció civil és un servei obligat per una ciutat com Sant Cugat. Som un servei essencial. Tinc l’esperança que d’aquí un o dos anys, si s’ha pogut revertir la situació econòmica actual de l’ajuntament, ens posin més mitjans, sobretot humans, que és el que faria falta.
“La protecció civil és una taula forta i robusta, que suporta la seguretat i la prevenció”
Com és la coordinació amb altres cossos de seguretat amb voluntaris?
Jo no he vist un cos de voluntarietat municipal com el que he vist aquí. Parlo en general perquè tenim la Creu Roja Protecció Civil i ADF. I tots els tres cossos estan molt ben equipats amb molt de personal. Tenim un equip amb molt bona formació i tenim molt clar quines són les seves funcions de cadascú. Tenim un potencial molt gran a Sant Cugat de voluntaris.
Royo és el coordinador de les emergències de PC. FOTO: Bernat Millet (TOT Sant Cugat)
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.