El procés per a preinscriure als infants al segon cicle d'educació infantil, primària i secundària obligatòria s'iniciarà a finals de la primera setmana o la segona d'abril, tal com ha fet públic el Departament d'Ensenyament, i noa finals de març com es feia fins ara.
Una decsió que Ensenyament hauria comunicat als representants dels municipis dies enrere i que, principalment, respon a dos canvis organitzatius. El Departament redueix així el calendari deprocés gairebé un mes, d'acord amb la demanda reiterada de diferents sectors de la comunitat educativa. I, aquest endarreriment facilitarà que un major nombre d'alumnes nouvinguts o que es trobin situacions de canvis, per exemple de domicili, puguin participar en el procés de preinscripció de forma ordinària.
La santcugatenca i membre de la junta de la Federació d'Associacions de Mares i Pares de Catalunya (FAPAC) Carme Roca, ha detallat al TOT Sant Cugat que des de la FAPAC consideren que "el problema va més enllà. Diuen que el canvi és per petició de part de la comunitat educativa, però no sabem qui ho ha demanat".
Roca ha recordat que divendres passat, durant el Consell de Ministres es va dir que es garantiria a les famílies el fet que poguessin triar el castellà com a llengua vehicular de l'educació dels fills. A més, es va renovar el concert de prop de 2.000 centres educatius.
La membre de la junta, que a més és portaveu de Somescola, s'ha mostrat preocupada per la situació. "Suposem que el tema del castellà, i que caldria canviar el formulari de preinscripció i el sistema informàtic porta a aquest canvi".
Per la seva banda, la presidenta de la Corrdinadora de les AFA de Sant Cugat, Eva Tataret, que també és membre de la Comissió de Garanties, ha destacat que aquest endarreriment, que no afectarà a la data final de les inscripcions escolars, "pot ajudar a que no hi hagi tants alumnes inscrits fora de termini", fet que complica el procés d'escolarització.
Precisanent, divendres 16 de febrer, el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, va rebre a Somescola per mostrar-los el suport en el model lingüístic català i va obrir-los portes per treballar conjuntament amb la voluntat de trobar un consens polític.
Per a totes aquelles persones que necessitin assessorament en aquest procés, així com, per exemple, els passos que cal seguir, l'Oficina Municipal d'Escolarització (OME) obrirà entre el 20 de febrer i el 18 de maig de dimarts a divendres, de 10 a 14 h i dimecres tarda, de 16.30 a 18.45 h. A partir del 21 de maig tindran lloc les entrevistes concertades des de l’Oficina Atenció Ciutadana (OAC), per a famílies nouvingudes i peticions d'escola fora de termini.