Sant Cugat celebrarà el Dia Internacional de les Persones Refugiades el pròxim dimarts, 20 de juny, amb diverses activitats, com la projecció de documentals i actes simbòlics per evidenciar la falta de compromís del govern espanyol en l'acollida de refugiats.
Tot i que el primer acte se celebrava aquest divendres, 16 de juny, el gruix de les activitats tindran lloc dimarts 20. En aquest cas, a les 19:00 h, el Museu del Monestir acollirà la conferència “El pas per Catalunya dels refugiats jueus fugitius de l'Holocaust". Una xerrada a càrrec de Josep Calvet en el marc de l'exposició "Fugint de l'Holocaust" i que es pot veure fins al 25 de juny al Museu del Monestir.
L’acte central tindrà lloc a les 20:30 hores a la plaça d’Octavià. Serà un acte simbòlic que porta per títol “Cadires buides per a les persones refugiades”, de la Companyia Veniu Ja a càrrec de la Xarxa Solidària. Mitja hora més tard, a les 21.00 h, a la plaça de l’Om: Teatre a la fresca. S’hi podrà veure un esquetx sobre les persones refugiades, "Del foc de guerra al foc de festa", a càrrec de les Xandrines.
Posteriorment es podrà veure l’obra de teatre "Us portem taronges" a càrrec del Grup de Teatre la Global de la Floresta i Associació Cultural Roig. A la mateixa plaça es podrà veure l’exposició: "Refugiats per què?".
Coincidint amb la Festa Major d’enguany, també s’han programat dues activitats per al dissabte, 1 de juliol i pensades per als més petits. L’escenari serà la plaça Magí Bartralot, dins l’Espai d’Arreu de Festa Major. Des de les 11 hores i fins les 14h es faran tallers d’expressió plàstica “Trenquem murs, obrim fronteres” per als més petits (a partir de 6 anys), i a les 18 hores un contacontes “Refugi de contes” a càrrec de la Companyia Patawa.
El 14 de setembre de 2015 el ple municipal va aprovar per unanimitat, convertir Sant Cugat en una ciutat refugi.