Sant Cugat celebrarà el 250è aniversari del Pi d'en Xandri amb una 15a d'activitats

La Marxa Infantil d'enguany estarà dedicada a aquest arbre, un dels símbols del municipi

Sant Cugat celebrarà el 250è aniversari del Pi d'en Xandri amb una 15a d'activitats. Entre elles, hi destaca una taula rodona per parlar del passat, present i futur d'aquest símbol de la ciutat i que la Marxa Infantil d'enguany estarà dedicada a aquest arbre centenari. Els actes han estat presentats per l'alcalde de Sant Cugat, Josep Maria Vallès (Junts), i pel tinent d'alcalde de Relacions Institucionals, Jordi Puigneró (Junts), en una roda de premsa celebrada a la Sala de Plens, el dimarts 28 de maig.

Amb això, el batlle de la ciutat ha volgut destacar la importància que té el Pi d'en Xandri per Sant Cugat: "Més enllà del simbolisme que té pel municipi, el Pi d'en Xandri dona nom a una escola i forma part del dia a dia dels infants i famílies amb la Marxa Infantil". És per això, que arran de la unanimitat del ple de l'Ajuntament, el consistori ha iniciat els tràmits per declarar el pi com a Arbre Monumental de Catalunya. "És un arbre monumental, i més enllà de la seva fisonomia, té una història darrere i és un símbol per la ciutat", ha afegit Jordi Puigneró, qui ha explicat que avança positivament la declaració.

Presentació d'activitats per commemorar el 250è aniversari del Pi d'en Xandri. FOTO: Ajuntament

Presentació d'activitats per commemorar el 250è aniversari del Pi d'en Xandri. FOTO: Ajuntament


Els actes de commemoració, a més, seran en dates assenyalades, i és que el gruix d'activitats coincidirà amb el Dia Mundial del Medi Ambient (dimecres 5 de juny), amb el Dia Mundial de l'Arbre (divendres 28 de juny) i amb el Dia Internacional contra el Canvi Climàtic (dijous 24 d'octubre).

El Pi d'en Xandri, un símbol de Sant Cugat

El Pi d'en Xandri és un dels principals símbols de Sant Cugat i el primer símbol del seu entorn natural. És també el principal símbol de la lluita ciutadana del poble de Sant Cugat per protegir l'espai de la Torre Negra de l'especulació urbanística.

Aquest 2024, el Pi d'en Xandri, un pi pinyoner de 23 metres d'alçada, compleix 250 anys. Fou plantat el 1774 als terrenys de Can Xandri. La gran nevada del dia de Nadal de l'any 1962 va fer caure algunes branques del pi, deixant caiguda una gran branca que encara aguanta avui dia i que dona la singular forma a l'arbre.

El 2 de febrer de 1997, a les cinc de la matinada, uns desconeguts mai localitzats, van intentar tallar el pi sense aconseguir-ho totalment. Li van fer tres talls, el més profund d'1,6 metres de llarg, quasi tot el diàmetre. L'actuació de l'enginyer ambiental i excap del servei de Paisatge i Verd Urbà de l'Ajuntament de Sant Cugat, Jordi Torrijos, i la determinació de l'alcalde, Joan Aymerich, van ser claus per salvar el pi. Davant les previsions pessimistes de la majoria de tècnics sobre la supervivència de l'arbre, es va decidir apuntalar-lo amb una anella de pals per evitar el seu trencament i tapar la ferida mitjançant trasplantaments de la mateixa escorça del pi. Des d'aleshores, la imatge del pi és l'actual, amb l'anella de pals i les mesures que asseguren la seva supervivència.

El Pi d'en Xandri és un dels elements més estimats per la ciutadania de Sant Cugat, fins al punt que dona nom a una de les escoles públiques del municipi o a la medalla a longevitat que l'alcaldia atorga a les persones de Sant Cugat que compleixen 100 anys. El Pi d'en Xandri fou declarat arbre d'interès local i arbre d'interès comarcal l'any 1995.

Programa d'activitats

Dimecres 5 de juny (Dia Mundial del Medi Ambient)

  • 9 h. Sortida de la comitiva institucional des de la plaça del Rotary per anar caminant fins al Pi d'en Xandri
  • 9.30 h. Trobada de la comitiva institucional amb l'alumnat i els mestres de l'Escola Pi d'en Xandri a l'esplanada de l'arbre
  • 9.45 h Revisió de l'estat de salut del Pi d'en Xandri
  • 10.30h Galetes d'aniversari per celebrar els 250 anys del Pi d'en Xandri
  • 19 h Taula rodona al Club Muntanyenc Sant Cugat. 250 anys del Pi d'en Xandri: passat, present i futur (amb Joan Aymerich, alcalde de Sant Cugat 1987-1999; Jordi Torrijos, excap del servei de Parcs i Jardins de l'Ajuntament; Domènech Miquel, historiador; Lluís Llerena, membre de la Plataforma Salvem Torre Negra; Carles Castell, biòleg i membre de la secció de natura del Club Muntanyenc Sant Cugat; Josep Tarragó, arquitecte de l'Ajuntament de Sant Cugat; Modera: Jofre Llombart)


Divendres 28 de juny (Dia Mundial de l'Arbre)

  • 8.30 h. Caminada popular fins al Pi d'en Xandri Amb la col·laboració del Club Muntanyenc Sant Cugat
  • 9-10 h. Esmorzar popular al Pi d'en Xandri i explicació sobre l'històric de l'arbre
  • 10-13 h Visita guiada a la Masia de Torre Negra


Diumenge 13 d'octubre

  • 65a Marxa Infantil de Regularitat del Club Muntanyenc Sant Cugat, dedicada al Pi d'en Xandri

Dimarts 15 d'octubre,

  • Presentació de la nova edició del Món Sant Cugat a les 19h (lloc a concretar) dedicada als arbres emblemàtics de Sant Cugat entre ells, el Pi d'en Xandri

Dimarts 22 d'octubre

  • Acte de lliurement dels premis del concurs TOT Fotoportada, organitzat pel TOT Sant Cugat. Una categoria està dedicada al Pi d'en Xandri. A més, s'inaugura l'exposició de les fotografies presentades al concurs a 4 places de la ciutat. Una d'elles, dedicada a les fotografies del Pi. Hora, 19. 30h a la plaça de Barcelona.


Dijous 24 d'octubre (Dia Internacional contra el Canvi Climàtic)

  • 19 h. Presentació de la publicació editada per commemorar el 250è aniversari del Pi d'en Xandri
  • 19.30 h. Projecció del reportatge de Cugat.cat sobre el Pi d'en Xandri


Dissabte 26 d'octubre

  • 9-11 h. Recollida d'escombraries a l'entorn del Pi d'en Xandri
  • 11-13 h. Taller de caixes-niu


Altres activitats

  • Espai a l'exposició Tot Fotoportada dedicat al Pi d'en Xandri
  • Projecte d'innovació d'un "bessó digital" del Pi d'en Xandri
  • Nomenament d'Arbre Monumental de Catalunya
  • Plantació d'un pi descendent del Pi d'en Xandri en un espai de la ciutat, per part dels Xandrins i les Xandrines

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem