Sant Cugat combatrà la violència masclista a les zones d'oci nocturn

Fins a l'octubre, quatre professionals intervindran, cada divendres, en les zones d’oci nocturn més freqüentades de Sant Cugat

Sant Cugat participa en un programa europeu per a la prevenció de violències masclistes en espais d’oci nocturn. El projecte preveu una prova pilot amb la finalitat de sensibilitzar, canviar actituds i prevenir comportaments de violència masclista i LGTBIfòbia entre adolescents i joves. Des del mes de maig i fins a l’octubre, quatre professionals intervindran, cada divendres, en les zones d’oci nocturn més freqüentades, com Can Solà. Estaran ubicades a un estand, on proporcionaran informació i assessorament sobre reducció de riscos i sexualitats. També es realitzaran accions itinerants de prevenció i sensibilització de violències en espais d’oci. 

Es tracta del programa CRISS CROSS, impulsat pel grup ABD i finançat per la Comissió Europea, en el qual participen cinc ciutats europees: Sant Cugat, Porto, Milà, Dublín i Luxemburg."És una oportunitat de finançar, amb fons europeus, un servei que creiem indispensable per garantir un oci nocturn més saludable, lliure i segur en els espais de festa de Sant Cugat i per continuar formant els nostres joves en els valors de la convivència”, va destacar la regidora de Salut, Núria Fernández, en la presentació del programa. 

Lara Rot, portaveu del grup ABD, que impulsa el projecte europeu, va destacar la importància del treball sobre el terreny: “Ens permet fer un diagnòstic exhaustiu de les experiències i percepcions tant dels joves com de les professionals pel que fa a les discriminacions i violències que es viuen en l’oci nocturn. L’objectiu és donar-hi la resposta adequada.”

Dones i persones LGTBIQ+, principals col·lectius afectats

L'Ajuntament de Sant Cugat destaca que la violència sexual afecta especialment les dones i la població LGBTQI+, sovint en espais d’oci i entreteniment. "El consum d’alcohol i altres drogues s’utilitza com una justificació, fet que contribueix a la naturalització i legitimació d’aquestes violències, recolzant les actituds i els comportaments de culpabilització de les víctimes i actuant com un gran obstacle per intervenir en aquestes situacions", assenyala el Consistori en un comunicat.

Les dades disponibles de la Unió Europea mostren que el 9% de les dones entre 18 i 29 anys han patit violència sexual per part d’un agressor que no era la seva parella. A Espanya, segons la macroenquesta sobre violència contra les dones (2019), les dones d’entre 18 i 24 anys tenen més probabilitats de patir violència sexual per part d’un agressor que no sigui la seva parella que el tram d’edat següent (11,5% davant 8,2% a l’edat de 25-34 anys). Del total de dones que van participar en l'enquesta, el 17,8% havia experimentat aquesta agressió en llocs comuns de vida nocturna, lleure i socialització com ara discoteques, bars o pubs.

El projecte CRISS CROSS té com a objectiu elaborar un document de recomanacions polítiques que pugui servir a organitzacions i administracions per posar en marxa iniciatives de prevenció de les violències en contextos d’oci.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem