Divendres 25 de novembre es commemora el Dia Internacional contra la Violència Masclista i a Sant Cugat s'ofereixen una desena de serveis tant per atendre les víctimes com per prevenir les violències.
Un dels serveis municipals és el SIAD, el Servei d'Informació i Atenció a la Dona, on s'ofereix atenció individualitzada a les dones que han patit violència masclista, així com assessorament jurídic, atenció psicològica i un grup de suport mutu entre dones. A més, des del servei es porta a terme també un projecte Far de colors, d'atenció psicològica als infants que han estat testimonis o víctimes d'aquesta violència.
Com s'aborda la violència masclista?
Penjant del SIAD, també existeix la comissio de seguiment i protocol d'abordatge integral a la violència masclista, que funciona amb una comissio tècnica que analitza els circuits d'abordatge a la violència masclista. Depenent de cada cas, hi intervindria el SIAD, els Mossos, la Policia Local o el CAP.
A banda, Serveis Socials treballa també qualsevol situacio de vulnerabilitat, que es deriva a una treballadora social.
Per tancar el bloc d'abordatge, s'inclou també el Servei d'Atenció Integral LGBTI+, que aniria més enllà de la violència envers les dones i inclouria les violències masclistes que també inclouen aquest col·lectiu, que ofereix atencions personalitzades.
La importància de la prevenció
Pel que fa a la prevenció, a Sant Cugat s'elaboren periòdicament campanyes de difusió i sensibilització com la campanya El masclisme mata, barrem-li el pas, pel 25 de novembre, o la campanya Aquí dins hi posem les violèncis masclistes als camions d'escombraries de la ciutat, entre d'altres que incllouen les campanyes que es fan des del SAI contra la LGBTIfòbia.
A més, existeix un protocol municipal d'abordatge a les agressions masclistes en entorns d'oci, creat el 2021, que inclou prevenció i abordatge.
DIbs del calaix dels serveis de prevenció, l'Ajuntament inclou tallers a escoles i instituts de sensibilització, que formen part del pla de dinamització educativa i que se sumen a la feina de l'Oficina Jove, les Taules Coeducatives i els diversos col·lectius i entitats feministes de Sant Cugat, com Hora Bruixa. o No Estàs Sola.
La feina al Servei d'Informació i Atenció a la Dona
"El SIAD és una competència obligatòria de l'Ajuntament, però abans nomes hi havia una psiòcologa", explica Marco Simarro, tinent d'alcaldia de Drets socials i Igualtat. "Ara hi hem sumat una treballadora social a jornada completa".
Pel que fa al SAI LGBTI+ també ha passat, segons detalla Simarro, de tres hores mensuals d'atenció a catorze hores setmanals. "Hem incorporat una tècnica d'igualtat, una figura que ha d'existir de manera obligatòria i que no hi era". Això, diu el tinent d'alcaldia, "depen dels objectius de cada govern, i nosaltres vam establir un Pla d’Igualtat 2021-25 i en base a axiò estructurem les nostres polítiques".
Els Mossos d'Esquadra ofereixen recursos i consells per a dones que pateixin violència masclista
El cicle de la violència masclista, segons expliquen els Mossos d’Esquadra, es produeix generalment passant per diferents estadis i té forma d’espiral en creixement, començant per violència no física molt subtil. Així, des del cos aconsellen diversos recursos als que recórrer quan es detecta aquesta problemàtica.
Es pot contactar al correu electrònic mossos.atenciovictimes@gencat.cat, al WhatsApp 601 00 11 22, o al telèfon 900 900 120 per rebre assessorament policial i resoldre dubtes, les 24 h del dia, els 365 dies de l’any. És important recordar que el correu electrònic i el WhatsApp no substitueixen el 112 i no s’ha d’utilitzar com a substitució del servei d’emergències. A més, al web de Mossos.gencat.cat s’hi poden trobar consells d’autoprotecció per a les diverses situacions en que es puguin produir.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.