L'Ajuntament de Sant Cugat demanarà oficialment a la Generalitat de Catalunya que deixi sense efecte l'acord adoptat per excloure l'Hospital General de Catalunya de la xarxa pública, fet que s'ha de produir el 31 de desembre. Així ho han acordat Convergència, Ciutadans i Partit Popular durant el ple municipal d'aquest dilluns, 24 d'octubre. Una proposta que no ha comptat amb el suport de CUP-PC, ERC-MES, ICV-EUiAm PSC (abstenció) i del regidor no adscrit (abstenció). Cal recordar que durant l'audiència pública del ple, treballadors de l'HGC han lliurat 4.500 signatures demanant també l'aturada de la sortida del centre del sistema públic.
La tinenta d'alcalde de Convergència Susanna Pellicer ha defensat que la sortida de l'Hospital General del sistema públic “afectarà directament” les llistes d'espera i l'atenció dels santcugatencs. La regidora ha qualificat de “despropòsit” i “improvisació” la política del departament de Salut. “La nostra lleialtat la devem els santcugatencs i defensem els serveis que presta l'Hospital a la ciutat”, ha defensat.
Des d'Esquerra Republicana han presentat una esmena a la totalitat i una moció alternativa d'urgència, que s'ha rebutjat de debatre, per posar de manifest la recent proposta del conseller Toni Comín de comprar l'Hospital General per convertir-lo en un centre públic. “Si hi ha ganes d'arribar a un acord, es demostra a la pràcitca, no sembrant dubtes”, ha defensat la portaveu republicana Mireia Ingla, que ha emplaçats als agents implicats a seure a negociar aquest procés tan "complex".
Com ja ha fet en roda de premsa abans del ple, l'alcaldessa Mercè Conesa ha tornat a valorar la proposta de convertir l'Hospital General en un centre públic, possibilitat que no veu amb mals ulls sempre i quan es faci de forma consensuada: “No ho pot fer d'esquenes de l'alcaldessa de Rubí, de Cerdanyola, Sant Cugat... Ha de buscar la complicitat del territori”. Conesa ha demanat els detalls de la proposta de compral: “Encara és hora que la conselleria ens doni dades concretes”.
Per Mireia Ingla, la proposta de compra de Comín és "el millor per Sant Cugat", vist que la construcció de l'hospital públic Vicente Ferrer està aturada i ha passat de ser un projecte"de 40.000 metres quadrats a un de 11.000 i 25 llits".
En contra de la sortida
El portaveu de Ciutadans Aldo Ciprián ha defensat que la concertació de l'Hospital General “permet a molts malalts de la ciutat i poblacions veïnes accedir a serveis públics”. “Qualsevol santcugatenc pot arribar a l'hospital en quinze minuts. Les propostes de Comín de Sabadell i Terrassa són 30 minuts”. El regidor també ha destacat que l'actual relació público-privada “és un acord de benefici mutu que permet reduir llistes d'espera d'hospitals catalans que estan al límit”.
Álvaro Benejam, del PP, ha acusat el conseller Toni Comín de prendre “una decisió desencertada que suposa una pèrdua de la qualitat del servei”. Benejam ha recordat que “un 50% de la plantill de la Clínica del Vallès es va quedar sense feina”. “Aquesta urticària irracional a la col·laboració público-privada només perjudica a la societat catalana”, ha afegit.
Sobre la propota de compra de Comín, Aldo Ciprián ha demanat al conseller que "no jugui al monopoli" i ha afirmat que amb els 50 milions propostats amb prou feines es pot "comprar el pàrquing" de l'Hospital. "No es pot defensar l'actitud d'un conseller que un dia diu que trenca el conveni i el dia següent diu que vol comprar l'hospital, perquè està jugant amb la vida laboral dels treballadors", ha defensat per la seva banda Álvaro Benejam.
Una sanitat 100% pública
Des de la CUP, Núria Gibert ha denunciat que l'Hospital General “s'ha rescatat en diverses ocasions” amb diners públics i és per aixó que demana que no s'hagi de pagar cap import per convertir-lo en un centre públic. “És el moment de començar a promocionar de manera clara i diàfana l'atenció 100% pública”, ha reivindicat Gibert, que ha demanat: “Pensem en tots els santcugatencs, no en només aquells que tenen Mútua”.
La regidora d'Iniciativa, Roser Casamitjana, ha afirmat que és “desproporcionat” dir que la “ciutadania de Sant Cugat perdrà qualitat assistencial” amb la sortida de l'Hospital General de la xarxa pública. A més, ha recordat que aquest centre hospitalari privat ha rebut “moltes subvencions al llarg dels anys”: “Estem en contra que les empreses privades visquin dels diners públics perquè els diners de tothom haurien d'anar als serveis públics. L'ecosocialista també ha demanat “no crear alarma” amb possibles acomiadaments perquè “Salut s'ha compromès” a que no n'hi hagi.
El socialista Pere Soler ha lamentat “l'espectacle que estan donant els partits que formen el govern de la Generalitat” i ha criticat “la poca rigoristat” del conseller Toni Comín en la seva proposta de compra. Soler ha reclamat la unitat de totes les forces polítiques santcugatenques per acordar el model sanitari de la ciutat i ha reivindicat “un hospital de referència a Sant Cugat”. “Un percentatge molt baix de santcugatencs utilitza l'Hospital General de Catalunya”, ha sentenciat.
Crítiques republicanes
La portaveu Mireia Ingla ha recordat que la sortida de l'Hospital General de la xarxa pública és fruït dels acords de govern de Junts pel Sí. “Els acords es compleixen”, ha afirmat la republicana, que ha assegurat que entèn la preocupació dels treballadors per la "complexitat del procés" però que "la sortida es produirà sí o sí”. A més, ha lamentat que "les formes de Convergència", a qui ja va acusar de deslleialtat: “S'ha preferit picar a la porta de Ciutadans”. A més, ha instat a l'alcaldessa a deixar-se "de proclames electoralistes".
"Li demano públicament que ens ajudi", ha replicat l'alcaldessa a Ingla, en referència a què han demanat els detalls del departamen de Salut sense obtenir resposta. Mateixa resposta de Susanna Pellicer, que ha contestat que han picat a la porta que havien de picar, la del conseller Toni Comín, i que encara esperen els detalls del seu pla.