El Ple Municipal de Sant Cugat ha aprovat inicialment la modificació urbanística que defineix els terrenys de Torre Negra com a no urbanitzables, amb l'objectiu d'evitar la construcció d'habitatges que pretén Núñez i Navarro. És la tercera modificació urbanística sobre aquesta zona, ja que la justícia ha tombat les dues anteriors. Actualment els terrenys són urbanitzables no delimitats, tot i que l'Ajuntament té activada una suspensió de llicències per evitar qualsevol activitat.
El tinent d'alcalde d'Urbanisme, Damià Calvet, es mostra confiat que serà el "pas definitiu" per aconseguir preservar aquest espai natural. Un cop aprovat inicialment, ara s'obre un període d'al·legacions i d'informació pública i, posteriorment, tornarà al ple per aprovar-se provisional i definitivament.
La nova modificació definieix la major part de l'àrea com a no urbanitzable i reconeix nuclis i equipaments ja existents, com l'Avenç, el Club Tennis Natació o les edificacions de Can Bell. "Creiem que és el document definitiu per la protecció", afirma Damià Calvet, que destaca la tasca d'arquitectes i advocats externs en l'elaboració del document.
"Una passa més en la llarga lluita per la defensa de Torre Negra", recalca el tinent d'alcalde. I és que el màxim responsable de l'Urbanisme a Sant Cugat té clar que "la lluita no ha acabat" i ja espera "recursos": "De nou comença la defensa jurídica". I és que és d'esperar que el grup de Nuñez i Navarro porti aquesta actuació urbanística als tribunals.
Així, el cas Torre Negra torna a posar "el comptador a zero" i el govern municipal té la confiança que aquesta ocasió serà la bona i que mai es veuran grues en aquest entorn natural. "És la voluntat de la ciutat", ha assegurat Calvet.
Així mateix, tot i que tota la lluita jurídica i urbanística "costa diners a l'Ajuntament", Calvet també assegura que no hi haurà indemnitzacions pels propietaris, tot i que alguns d'ells han arribat a parlar de 400 milions d'euros.
Hi ha alternativa?
Ciutadans i Partit Popular s'han tornat a desmarcar de la línia unitària en la defensa de Torre Negra i han votat en contra la modificació urbanística tot i assegurar que volen protegir l'espai. “És un pegat i tirar el problema endavant”, ha avisat Álvaro Benejam. “És hora d'intentar negociar una solució amb els propietaris que passi per protegir Torre Negra però també els seus drets”. "Haurem de pagar o no, això és el que volem saber” ha afegit.
En el mateix sentit s'ha expressat la regidora de Cs Munia Fernández-Jordan, que ha criticat el procediment de l'Ajuntament en aquesta qüestió i els diners que està costant tot plegat. “S'ha de parlar amb els propietaris”, ha demanat la regidora.
El tinent d'alcalde Damià Calvet ha rebutjat de manera contundent aquesta possibilitat: “En aquests moments no hi cap el diàleg possible. El plantejament són blocs fins al pi d'en Xandri i al voltant de Can Borrell i amb això no hi ha negociació possible”.
El regidor d'ERC-MES, Ferran Villaseñor, s'ha dirigit també a PP i Cs i els ha demanat que presentin “una proposta alternativa” per protegir Torre Negra. “La proposta és acordar la construcció de 1.800 habitatges?”.
La portaveu de la CUP-PC, Núria Gibert, ha tornat a mostrar el suport dels cupaires a l'equip de govern en la defensa de Torre Negra, tot i que ha lamentat que no hi hagi “un pla B”. Tot i el suport, Gibert ha criticat que “el model urbanístic de la ciutat, ja al límit,” ha deixat Torre Negra com a únic espai lliure de construccions.
Finalment, la regidora d'ICV-EUiA, Roser Casamitjana, ha mostrat el seu desig que “en aquesta ocasió es puguin portar els tràmits fins al final” i es “compleixi que a la tercera va la vençuda”. “Siguem curosos en els arguments per defensar la no edificabilitat dels terrenys per evitar una tercera sentència contrària”, ha demanat.
Per tancar el debat, Calvet ha recordat “la llarga batalla” per protegir aquest paratge i el reconeixement del dret de l'Ajuntament en decidir com ha de ser la planificació urbanística. Tot i això, ha repetit l'advertència: “Segur que serà sotmesa a l'escrutini judicial [la modificació urbanística], segur. Segur que hi ha recursos”.
La tercera modificació
El Tribunal Suprem ha tombat en dues ocasions modificacions del PGM que l'Ajuntament de Sant Cugat ha aprovat per protegir l'entorn de Torre Negra. El primer tràmit es va iniciar el 2002 i, després d'anys de batalla judicial, va quedar suspès el 2012. La història es va repetir amb la segona modificació, que va ser tombada pel Suprem aquest mateix 2017.
Caldrà veure si la tercera modificació del Pla General Metropolità a Torre Negra és la definitiva per assegurar la seva preservació.