Sant Cugat impulsa 'Recooperem' per acabar amb el malbaratament alimentari a les escoles

L'objectiu d'aquest projecte és donar tots els aliments cuinats sobrants a les cuines dels serveis de menjadors dels centres educatius, per no llençar menjar

L'Ajuntament de Sant Cugat impulsa 'Recooperem', un projecte sostenible que té dos objectius: reduir el malbaratament alimentari i cobrir necessitats alimentàries. No llençar ni un gram de menjar i aliments i a la vegada donar utilitat a tots els aliments sobrants en cuines de serveis de menjadors d'alguns centres educatius, aquest és l'objectiu de 'Recooperem'.

I és que aquest projecte, que va néixer al Consell Comarcal del Vallès Occidental, que va entomar l'Ajuntament de Sant Cugat i que executa actualment l'escola Thau, es basa a donar el menjar sobrant del servei de menjadors de l'escola a una entitat social. "D'una banda volem treballar en la sensibilització i la cooperació amb els altres entre els alumnes, i de l'altra, el projecte ens ha servit per prendre consciència de la quantitat de menjar que ens sobrava", explica la directora del Thau, Mònica Santamaria, al TOT.

En aquest cas, el Thau entrega tot allò que no surt de la cuina del servei de menjadors del centre al Grup de Dones de la Creu d'en Blau de Les Planes. "No és quelcom sistèmic ni periòdic. Quan tenim el congelador de la cuina ple, avisem al Grup de Dones de la Creu d'en Blau de les Planes, els hi fem arribar tot aquest menjar, i elles el reparteixen entre gent que ho necessita", afirma Santamaria.

Cal destacar que aquest projecte va iniciar fa dos anys, però per entrebancs al principi i per la pandèmia després, fins ara no s'ha pogut recuperar i executar totalment. Des del mes de gener, personal del Thau s'encarrega de dur a terme el 'Recooperem', però la idea inicial del projecte era fer partícips també als alumnes, cosa que es començarà a fer a partir d'ara. Per això, les classes de 4t d'ESO del Thau destinen unes hores a la setmana a aquesta iniciativa. "Volem que sigui un projecte molt participatiu", afirma Santamaria.

A punt per a l'entrada de més centres en el projecte

La comissionada per l'emergència climàtica de l'Ajuntament, Alba Gordó, assenyala que a aquests aliments hi pot accedir "tothom qui ho pugui necessitar" i no és només per a persones amb problemes econòmics, que també, sinó per a qualsevol persona "per solucionar algun àpat" si, per exemple, és a la feina.

Alba Gordó afirma també al TOT Sant Cugat que pròximament hi haurà més centres educatius que participin en el projecte, i és que el Collserola, el Pi d'en Xandri o el Joan Maragall faran arribar el sobrant de la cuina del servei de menjadors a Gilgal solidari, que el repartirà entre els qui ho requereixin.

Un procés de boca a orella

Una vegada aquests aliments han arribat, en aquest cas, al Grup de Dones de la Creu d'en Blau de Les Planes, aquestes utilitzen el "boca-orella", tal com expliquen des de l'entitat al TOT, per fer conèixer que disposen d'aquests aliments per donar.

A més, tot i que no es tracta només d'un projecte de donació d'aliments a persones amb problemes, també hi ha una infermera que treballa per l'entitat, que s'encarrega de moure's per les cases de certes persones grans que no poden sortir de casa. En aquest sentit, tal com expliquen des de l'entitat, ja tenen controlades certes persones que necessiten aquesta ajuda alimentaria.

A més, els dimarts i els divendres, de 18 h a 20 h, són al seu local, a la plaça de la Creu d'en Blau, 7, on també reparteixen aquest menjar.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem