Aquest dissabte, dia 4 de febrer, es commemora el Dia Mundial contra el Càncer, una de les malalties que causa més mortalitat al món. El TOT parla amb la presidenta de la Fundació Oncolliga a Sant Cugat, Marisol Podio, i amb el cap de servei d'Oncologia de l'Hospital General, el doctor Xavier González.
D'altra banda, Oncolliga i la Federació Catalana d'Entitats contra el Càncer impulsen per tercer any la campanya solidària Posem-li pebrots al càncer. Una iniciativa que té com a objectiu fomentar la solidaritat amb les persones que pateixen la malaltia i difondre la tasca de les entitats.
En tots els supermercats Condis de Sant Cugat i del país es poden comprar aquest 4 de febrer dos pebrots per 1,5 euros i tots els diners recaptats es destinaran a entitats que lluiten contra el càncer. El TOT parla amb Marisol Podio sobre aquesta iniciativa.
Què suposa el Dia Mundial contra el Càncer per vosaltres?
És un dia especial per les entitats, perquè la gent potser més conscienciada i ja ho notem amb la campanya, que ja es coneix. La tasca de les associacions és molt important. Donem ajuda a una persona des del moment en què li donen la notícia que té la malaltia en tot el que necessita tan a per la persona malalta com a la seva família.
Fa uns anys costava dir la paraula càncer. Com està la situació avui en dia?
A la gent ja no li fa tanta por. El que li toca, ho segueix patint, per exemple aquest matí ens ha vingut un noi amb 43 anys que li havien detectat càncer i no ve cantant victòria. Però tots hem de ser conscients que ens pot tocar.
Pel què veieu, com afronta la gent la malaltia?
Hi ha de tot. Hi ha vegades que necessita més ajuda l'entorn familiar que el malalt i altres persones s'ensorren més. És una malaltia que és diferent depèn de la persona i, com passa en tot a la vida, hi ha gent que tira més endavant i altra que menys.
Per què és important anar a una entitat?
Va molt bé anar a parlar amb un especialista i deixar-se aconsellar i portar per gent que en sap. En el nostre cas, la psicològa que tenim no sé que explica a la gent, però quan surten estan sempre molt més confortats. Anar a una associació, qualsevol, compensa.
Val la pena fer saber a tothom que existim i que és important deixar-se aconsellar. Necessitem ajuda i voluntaris, que la gent col·labori amb nosaltres.
La investigació del càncer
Coincidint amb el Dia Mundial contra el Càncer, el TOT ha parlat amb el cap de servei d'Oncologia de l'Hospital General, el doctor Xavier González, per conèixer la situació actual d'aquesta malaltia. Una entrevista que podreu llegir completa en el TOT del divendres 10 de febrer.
González destaca que avui en dia ja s'estan curant "el 50% dels càncers" i mostra la seva confiança en què abans del 2050, ja sigui una malaltia "crònica". "Pacients amb metàstasis, que abans vivien un any, ara ja viuen set o vuit anys", apunta. Tot i això, l'objectiu principal dels investigadors és curar el càncer. Els més comuns són càncer de pulmó, de còlon, de mama i de pròstata.
Per fer-ho, en menys de deu anys, s'està treballant en "diagnòstics ultraprecoços". L'objectiu és que amb una mostra de sang, es puguin detectar alteracions genètiques que indiquin que s'està creant un tumor. Això voldrà dir que amb una analítica es podrà detectar molt precoçment la creació d'un tumor, que en aquell moment seria "minúscul".
El perquè una persona desenvolupa un càncer continua sent una incògnita: "Ben bé no ho sabem. Hi ha una acumulació d'alteracions genètiques que poden venir donades per múltiples factors". Un dels més importants, segons el doctor, és l'atzar.
Tot i això, una vida saludable fa reduir el risc de patir aquesta malaltia. González assenyala el tabac, l'alcohol, els raigs del sol, l'excés de sucre, l'excés de carn vermella o l'obesitat com alguns dels factors que fan augmentar el risc de càncer. "No hi ha la garantia d'esquivar el càncer, però el risc es redueix".
En l'especial sobre Salut que publicarà el TOT divendres, 10 de febrer, González dóna més detalls sobre la investigació en el tractament de càncer i els avenços que s'estan produint.