Sant Cugat reafirma el seu compromís amb els drets humans i l’acollida internacional

La ciutat ha acollit a les activistes Edípcia Dubón (Nicaragua) i Zuhal Sherzad (Afganistan) en el marc del Programa de Protecció de Persones Defensores dels Drets Humans

Sant Cugat ha acollit les activistes Edípcia Dubón (Nicaragua) i Zuhal Sherzad (Afganistan), amb una rebuda institucional a la sala de Plens aquest dimarts,15 d’abril. Amb aquest gest, la ciutat ha volgut reivindicar el seu compromís amb la defensa dels drets humans. L’acte forma part del Programa de Protecció de Persones Defensores dels Drets Humans, impulsat per l’Agència Catalana de Cooperació, en el qual participa l’Ajuntament. La Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR) és l’entitat gestora del projecte.

El programa té com a objectiu acollir durant sis mesos a Catalunya dues persones defensores dels drets humans amenaçades i oferir-los una atenció integral mitjançant un programa psicosocial, formatiu i d’incidència, així com l’acompanyament i seguiment en el retorn al seu país d’origen.

Ciutat refugi

Aquesta és la novena vegada que l’Ajuntament de Sant Cugat participa en aquest projecte. En aquests nou anys, ja s’han acollit un total de 27 defensors i defensores dels drets humans. En aquest sentit, la regidora de Drets Socials, Igualtat, Feminismes i Cooperació, Gemma Aristoy, ha volgut destacar el valor de Sant Cugat “com a ciutat refugi”.

Igualment, la directora general de Cooperació al Desenvolupament, Andrea Costafreda, ha ressaltat la importància d’aquest projecte en el context d’un “món que es troba en un retrocés democràtic”. A més, ha valorat la capacitat de Sant Cugat per complir els tres eixos fonamentals del projecte: l’autocura, la formació adaptada en drets humans i la possibilitat de donar veu a “aquestes dones valentes, activistes que sovint són silenciades”.

Seguint en la mateixa línia, des del CCAR també s’ha destacat la tasca que es duu a terme mitjançant aquest projecte. “Treballem amb persones defensores, però també amb projectes de ciutat que permeten visibilitzar la seva tasca i, amb això, contribuir a la defensa dels drets humans”. L’acte ha comptat amb la participació de les entitats acollidores de les dues activistes: el Grup de Suport Con Vos, amb Edípcia Dubón, i Ponts per la Pau, amb Zuhal Sherzad.

Les vivències de les activistes

“Des de l’any 2018 no he tingut l’oportunitat de tornar a casa meva, a Nicaragua”, ha explicat Edípcia Dubón, que denuncia com “la repressió brutal ha obligat més del 10% dels nicaragüencs a abandonar el país per protegir la seva vida”. A més, ha denunciat que el govern del seu país està desnacionalitzant els “rebels”, fet que qualifica com una “mort jurídica”. Dubón ha volgut agrair a l’Estat espanyol que hagi donat la nacionalitat a moltes d’aquestes persones, retornant-los “la dignitat com a éssers humans”.

També ha explicat que formar part del programa representa una oportunitat única per poder aturar-se, durant un temps, en la seva trajectòria marcada per l’amenaça constant a la seva llibertat. “Avui, Sant Cugat és el meu present, el meu refugi, que em permet sanar en el meu camí”, ha afirmat.

en el marc del Programa de Protecció de Persones Defensores dels Drets Humans. FOTO: TOT Sant Cugat

en el marc del Programa de Protecció de Persones Defensores dels Drets Humans. FOTO: TOT Sant Cugat

Per la seva banda, Zuhal Sherzad ha denunciat la difícil situació que viuen les dones a l’Afganistan. “Vinc d’un país que es troba sota un règim que nega els drets de les dones, com el dret a l’educació o l’accés a l’espai públic, entre altres”.

Per aquest motiu, Sherzad ha explicat que, des de Ponts per la Pau, han decidit actuar mitjançant escoles i activistes clandestines amb l’objectiu de protegir les dones. “Aquest projecte és una oportunitat per compartir i fer sentir la valentia de totes les dones que lluiten pels drets humans a l’Afganistan”, ha conclòs.

Finalment, Gemma Aristoy ha agraït els parlaments de les dues activistes i ha destacat com, malgrat haver viscut situacions molt dures, sempre transmeten “un bri d’esperança, que és el que ens ajuda a continuar amb aquesta lluita”.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.

 
Comentaris