La importància de compartir coneixements i experiències per al correcte desenvolupament d'un món cada cop més globalitzat ha estat el fil conductor de la jornada inaugural de les Jornades de Cooperació Tècnica que, sota el títol "La cooperació entre institucions públiques locals: promoció de models horitzontals i recíprocs", se celebren a Sant Cugat fins al 24 de març.
Unes jornades que s'inauguraven aquest dimecres, dia 22, i de les que participen diferents delegacions municipals de Bolívia, Equador, Guatemala, Nicaragua, El Salvador, Senegal, Marroc i Líban, així com el Fondo Galego de Cooperación i el Fondo Extremeño de Cooperación, juntament amb els representants dels municipis de Sant Cugat, El Prat de Llobregat, Montornès del Vallès, Mataró, Castelldefels, Sant Boi i Vilanova.
De fet, durant tota la setmana, tres delegacions procedents de Tarija (Bolivia), Tetén (Guatemala) i Cotocachi (Equador) han estat treballant amb tècnics municipals a Sant Cugat temes com la gestió de residus, o els projectes d'atenció ciutadana. Unes experiències que ara es posaran en comú amb la resta de participants durant les jornades, organitzades per l'Ajuntament de Sant Cugat, amb el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, i el suport de l'Ajuntament de Barcelona.
"Hem pogut lluitar contra moltes desigualtats, però encara queda feina per fer", ha remarcat Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, durant la inauguració de l'acte. "És un moment important per intercanviar coneixements per al desenvolupament del món, cada cop més globalitzat", ha remarcat. És per això que, per a Conesa, el compromís amb la cooperació internacional és "una manera d'actuar i avançar per a construir un model social més just".
Durant la inauguració, celebrada al claustre del Monestir, també ha intervingut Josep Segarra, membre de la Junta dels Fons Català de Cooperació, qui ha parlat sobre el paper de les ciutats com a agent de cooperació. En les seves paraules ha remarcat la importància de què els municipis apostessin per dedicar el 0,7% a cooperació internacional "atenent les demandes de la ciutadania", i fent valdre les diferents maneres de cooperar que poden desenvolupar.
En especial, ha remarcat la importància de la cooperació tècnica, ja que "permet traslladar tant les experiències positives com les negatives per donar resposta a les necessitats". Una situació que ha definit com a "win-win", en la que "ambdues parts surten guanyant".
Rodrigo Paz, alcalde de Tarija, municipi amb el qual coopera Sant Cugat, s'ha adreçat als presents emfatitzant que "estem convençuts que des de les regions es pot generar cooperació", i que amb els canvis de les regions "els estats evolucionen per donar resposta a les necessitats dels ciutadans".
L'acte ha finalitzat amb una actuació musical del Hear Us Children's Choir de Malawi a la plaça de l'Om.