Sant Cugat serà viable sempre que avanci cap a un ecosistema sostenible i capaç de propiciar un canvi de mentalitat que impliqui i englobi l'educació, la societat, les empreses i les administracions. Aquestes han sigut les conclusions de la ponència Ciutat sostenible de les jornades Sant Cugat 2030 organitzades pel TOT Sant Cugat amb col·laboració de l'Ajuntament.
Així, perquè aquest canvi sigui efectiu, s'haurà d'acompanyar d'informació suficient, d'una legislació que ho faci possible i no només sancioni, sinó que aposti per una fiscalitat verda i per incentivar a ciutadans i empreses perquè se sumin a canviar l'actual model cap a un patró més verd i respectuós amb el medi ambient i les persones.
Mira el debat:
El diàleg ha estat moderat per Joan Ramon Armadàs, periodista del TOT Sant Cugat. A la sessió, a la qual han assistit més de 150 persones, s'ha donat resposta a com s'ha d'adaptar la ciutat als objectius de l'agenda 2030 per assegurar un desenvolupament sostenible i igualitari, i un consum i una producció responsable que combati el canvi climàtic.
Carles Castell, responsable de programes ambientals, àrea d'acció climática de la Diputació de Barcelona. FOTO: Bernat Millet.
La periodista i CEO de l'agència de comunicació sostenible SOGOOD Studio, Sònia Flotats, ha revelat la importància de l'educació i la sensibilització en tot aquest canvi, com a peces fonamentals per avançar cap a la sostenibilitat verda i social, al que el responsable de Programes Ambientals, Àrea d'Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona, Carles Castell, ha indicat que el canvi "ja està aquí i, si no canviem i planifiquem, arribarà en forma de col·lapse". Castell també ha assenyalat que finalment "les administracions han arribat a una consciència de la crisi econòmica: s'ha d'anar cap a una economia verda, una aposta per l'energia renovable, ja que les qüestions ambientals afecten a la salut i a la qualitat de vida de les persones. Per la qual cosa, si no hi ha un canvi, afectarà moltes persones".
Rafael Reyes, fundador i CEO de Solideo Eco Systems. FOTO: Bernat Millet.
Per la seva banda, el coordinador de Respon.cat i soci consultor a Vector5, Josep Maria Canyelles, ha fet referència al fet que s'ha de "canviar la manera com es viu a les ciutats", que es tracta d'una responsabilitat compartida entre "la ciutadania i l'administració" i que les empreses, tant grans com petites, tenen molt per aportar en aquest camí de canvi.
Sònia Flotats, periodista i CEO de SOGOOD Studio. FOTO: Bernat Millet.
"No s'han de posar traves i s'ha de facilitar a aquells ciutadans i empreses que volen fer el gir cap a l'autoconsum a través de plaques solars", ha indicat el fundador CEO de Solideo Eco Systems, Rafael Reyes, que també ha volgut dir: "El ciutadà ha de ser autoconsumidor aprofitant l'energia neta i gratuïta del sol, ja que cada vegada més tot serà elèctric: la calefacció, la càrrega del vehicle... I tot es farà des de casa".
Jospe Maria Martí, vicepresident de Moventia i CEO de Moventis. FOTO: Bernat Millet.
Josep Maria Martí, vicepresident de Moventia i CEO de Moventis, ha fet referència a la importància d'aprofitar els fons de la UE per avançar cap a una economia i una societat més verda, i ha demanat incentius perquè la societat i les empreses apostin pel vehicle elèctric, ja que només a l'àrea metropolitana es realitzen 15 milions de desplaçaments, dels que 300.000 pertanyen a Sant Cugat, i ha defensat l'energia nuclear com a font d'energia, així com la importància de poder instaurar parcs eòlics.
Els ponents no han volgut deixar passar l'oportunitat perquè les administracions tinguin un rol més actiu i s'impliquen encara més cap a un canvi de model més sostenible i perquè les empreses i la ciutadania també s'hi sumin.
La jornada ha acabat amb un debat entre l'actual alcaldessa, Mireia Ingla, i l'alcalde entre els anys 1999 i 2010, Lluís Recoder. Han tingut un diàleg sobre el Sant Cugat del futur i els reptes de la ciutat.