Sant Cugat tindrà un ramat de 120 ovelles i cabres pasturant per Collserola

Servirà per netejar les franges de protecció contra incendis i el sotabosc

L'Ajuntament de Sant Cugat introduirà un ramat de 120 ovelles i cabres al Parc Natural de Collserola amb l'objectiu de fer una gestió forestal més eficient i respectuosa amb el medi ambient. La tasca d'aquest ramat, que estarà comandat per dues pastores santcugatenques, serà mantenir netes les franges de protecció contra els incendis i netejar algunes parts de sota bosc. La pastura, que de moment estarà en fase de prova pilot, començarà durant la primera setmana de novembre i s'allargarà durant sis setmanes.

"L'objectiu és fer una neteja i manteniment forestal amb menys maquinària pesant, que provoca contaminació, sorolls...", ha detallat el regidor de Medi Ambient, Joan Puigdomènech. La pastura d'un ramat estable pel terme municipal de Sant Cugat, dins del Parc Natural de Collserola, serviria per poder reduir l'ús de maquinària i fer una gestió "més sostenible". De fet, a Collserola ja hi ha diversos ramats de cabres i ovelles fent aquesta tasca, tot i que a Sant Cugat no n'hi ha cap d'estable.

El ramat es mourà, durant la prova pilot, per zones de Sant Medir, Torre Negra i Sol i Aire i tindrà dos coberts a Can Bell i Can Gener. Actualment, un pastor del Papiol ja va amb el seu ramat pels boscos de Can Monmany, a Valldoreix. "El canvi ha estat espectacular", ha afirmat Joan Puigdomènech.


Reportatge sobre cabres a Collserola

Del Berguedà

Joan Puigdomènech i Cristina de Llanos durant la presentació del projecte FOTO: Localpres

El ramat estarà integrat per més d'un centenar d'ovelles i una desena de cabres, totes elles de races autòctones i que han estat cedides per un pastor del Berguedà. Una de les dues pastores, la santcugatenca Cristina de Llanos, ha detallat que les ovelles seran de raça ripollesa i se n'aprofitarà la carn; mentre que les cabres seran lleteres.

Així, la posada en marxa d'aquest ramat també podria servir per generar llocs de treball i intentar afavorir el comerç de proximitat amb una possible comercialització dels productes càrnics, llets... "Seran llocs de treball d'economia verda. També volem generar marca Collserola", ha explicat el regidor de Medi Ambient.

Relació amb els santcugatencs

El fet que s'engegui aquest projecte com a prova pilot no es deu a dubtes sobre l'eficàcia de ramats per fer la gestió forestal, sinó a la convivència que hi haurà entre els usuaris del Parc de Collserola i les cabres i ovelles. "Esperem un bon acolliment i bon veïnatge", ha apuntat Joan Puigdomènech, que ha apuntat que la prova també servirà perquè alguns santcugatencs es reconnectin amb el passat més agrícola del municipi.

Per aconseguir una bona convivència, des de l'Ajuntament fan algunes recomanacions: lligar el gos sempre que vegis un ramat, no donar menjar a les ovelles i cabres i respectar la seva feina.

Cristina de Llanos ha insistit la necessitat que la gent respecti les ovelles i cabres, tot i que ha apuntat que poden respondre els dubtes i curiositats de la gent que es trobi amb el ramat. A més, també podria servir per rebre visites d'escoles, associacions...

Més informació
 
Comentaris

Destaquem