Sant Cugat vol visibilitzar l'autisme a través d'una guia, una auca i el cinema

L'Ajuntament de Sant Cugat vol fer visible el Trastorn de l’Espectre Autista en el marc del Dia Mundial del TEA

L'Ajuntament de Sant Cugat té l'objectiu de visibilitzar el Trastorn de l'Espectre Autista (TEA) en el marc del Dia Mundial adreçat a les persones que el tenen (2 d'abril). Per fer-ho, ha creat una guia de suport per a aquestes persones i les seves famílies, una auca, i adreçarà un cicle de cinema i un cinefòrum a la qüestió.

La guia i l'auca

La regidora de Salut de l'Ajuntament, Gemma Aristoy, ha assegurat durant la presentació dels actes de celebració del Dia Mundial del TEA que "és un plaer fer conèixer quins recursos tenim a disposició d'aquestes persones i les seves famílies". Uns recursos que poden trobar-se en aquesta nova guia que ha editat el consistori. I és que l'Ajuntament, amb el suport de la taula de treball TEA Sant Cugat ha editat aquesta guia per explicar què és el TEA, com es pot expressar en un infant i quines són els senyals que permeten detectar-lo en etapes primerenques. Així mateix la Guia mostra els recursos de què disposa la ciutat per facilitant l'accés a les persones amb TEA i les seves famílies. "L'autisme té molts mites, i costa molt de trencar-los. Aquesta guia és un primer pas", ha assenyalat una de les persones que ha treballat en la guia, Jana Martínez.

Tant la Guia com l'Auca es presenten amb continguts accessibles per a tota la ciutadania i aptes per ser utilitzats en l'entorn educatiu i sanitari. La Guia està disponible en format digital i impresa, i l'Auca (inclosa dins la Guia) també s'imprimirà en format DIN A3 per poder penjar-la en espais de la ciutat. "L'auca no entra en la complexitat del trastorn. Ofereix un recurs didàctic per a la ciutadania", ha explicat Martínez.

Finalment, també s'ha creat un espai específic amb informació sobre el TEA al web municipal. A més, l'Ajuntament se sumarà al Dia Mundial de l'Autisme (2 d'abril) il·luminant de blau la façana de l'edifici consistorial.

Cicle de cinema i cinefòrum

Com en edicions anteriors, el cinema també tindrà un espai protagonista en el programa d’actes gràcies a la col·laboració dels Cinemes Sant Cugat i de Paidos Fundesplai:

Cicle cinema per a tothom (Cinemes Sant Cugat)

Hi haurà cinema familiar adaptat per a infants amb TEA i obert a tothom. Les sessions es fan en condicions especials de so i de llum. Al vestíbul hi haurà espai de descans amb monitoratge. "El cicle es basa en un cinema familiar en el qual es respecta la manera de ser de cadascú", ha explicat Joan Montserrat, pare d'un nen amb autisme, que a més ha afegit: "S'ha demanat als nens amb TEA que vinguin del seu món al nostre, en lloc d'entendre que potser som nosaltres qui els ha d'entendre".

Tindrà les sessions següents:

  • Dia 11 d’abril a les 12 hores. Tom i Jerry
  • Dia 16 de maig a les 12 hores. Fritzi
  • Dia 13 de juny a les 12 hores. El cargol i la balena

Com a novetat, aquest cicle de cinema estrena nova imatge dissenyada per dues alumnes de l’Escola d’Art i Disseny EAD de Sant Cugat.

Cinefòrum

Es farà sessió gratuïta oberta a tothom de la pel·lícula Larga vida y prosperidad de Ben Lewin (VOSE) dirigida a tot el públic en general que estigui interessat a conèixer més coses sobre el Trastorn de l'Espectre Autista. En acabar es realitzarà un col·loqui, moderat per Joan Ramon Armadàs periodista i director de la revista el Cinèfil i acompanyat per la Psicòloga Elisabet Tomàs, especialista amb TEA des d'un apropament clínic i que actualment treballa com a Coach laboral a Specialisterne.

JR Armadàs ha assegurat que "és una molt bona pel·lícula per parlar i visibilitzar sobre les persones amb TEA". A més, ha apuntat que "el cinema és una eina molt útil per educar".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem