Els santcugatencs decidiran per barris com invertir 2,5 milions d'euros

Els veïns decidiran les inversions del seu barri i podran presentar propostes de projectes

Els santcugatencs podran decidir com invertir 2,5 milions d'euros de l'Ajuntament de Sant Cugat a través d'una nova edició dels Pressupostos Participatius. A diferència d'altres anys, els diners es repartiran per barris: cada districte té assignada una quantitat i seran els seus veïns els que votaran quins projectes es tiren endavant.

Una de les novetats és que abans de presentar les propostes, s'organitzaran tallers oberts a la ciutadania per fer una diagnosis de cada barri i definir un Programa de Barri, en el qual s'hauran d'emmarcar els projectes presentats. A més, s'han sumat els diners de lliure disposició que fins ara tenien els Consells de Barri.

Qualsevol persona o entitat podrà presentar propostes, però hauran de ser de l'àmbit del seu barri: un veí de La Floresta podrà presentar un projecte per La Floresta. Un grup de treball prioritzarà les propostes que arribaran a la votació final, oberta a tota la ciutadania i en què cada veí votarà entre els projectes del barri on està empadronat.

Els diners per cada barri

  • Mira-sol, La Floresta i Les Planes: 400.000 euros per inversions i 16.000 euros per projectes ordinaris per cada barri.
  • Centre Est, Nucli Antic i Centre Oest: 200.000 euros per inversions i 20.000 euros per projectes ordinaris per cada barri. A més, aquests tres barris també disposaran de 600.000 euros per inversions que afectin més d'un àmbit i 42.000 per projectes ordinaris que incloguin més d'una zona.

La voluntat del govern municipal és acostar la presa de decisions als barris i dotar de més protagonisme als Consells de Barri, que faran un seguiment del procés. "Hem d'aconseguir acostar l'Ajuntament a cada barri i descentralitzar l'administració. L'objectiu és donar la veu als barris", ha destacat Mireia Ingla, alcaldessa de Sant Cugat.

Mireia Ingla ha argumentat els canvis perquè volien fer "millor" els pressupostos participatius: "És una bona fòrmula d'empoderar les persones i implicar-se en la ciutat. Però en alguns moments pot haver generat certa frustració i ho volíem evitar".

Diagnosi prèvia

El procés comença amb una fase de diagnosi per valorar l’estat de cadascun dels barris, quines necessitats hi ha i com es vol que sigui els propers anys. L’objectiu és definir un Programa de Barri que marqui unes línies estratègiques per a cada àmbit territorial i que orienti les propostes dels projectes participatius. L'ànalisis es farà a partir de tallers oberts a la ciutadania.

Marco Simarro, regidor de Participació, ha assenyalat que es vol aconseguir "una mirada conjunta i col·lectiva del que necessita el barri i cap on es vol que vagi".

Captura de pantalla 2020 01 31 a las 12.34.48

Horari dels tallers previs a cada barri

A més, s'han establert temes generals per promoure la diversitat de propostes i vagin més enllà d'actuacions a la via pública. Els tres grans blocs són les persones (cohesió, cultura, polítiques per gent gran, joves i infants...), la ciutat (polítiques d'habitatge, reforçar els espais públics...) i el planeta (mobilitat sostenible, energies renovables...).

Calendari

Fase de diagnosi: febrer - març 2020:

  • Enquesta ciutadana: del 3 al 16 de febrer, al portal decidim.santcugat.cat
  • Tallers de debat ciutadà: se’n faran dos per barri, un per fer diagnosi i un segon per definir les línies estratègiques de treball.

Presentació i priorització de propostes: maig – setembre 2020

  • Al maig es podran presentar les propostes i durant els mesos de juliol i setembre es faran els tallers per treballar i prioritzar les propostes que vagin a votació.

Votació de propostes: novembre 2020.

  • Tant la presentació de propostes com les votacions es podran fer per Internet, a través de la plataforma de participació decidim.santcugat.cat, com en paper, en els punts habilitats a cada barri.
Més informació
 
Comentaris

Destaquem