Ara que la tardor és ben present als carrers i places d'arreu de Sant Cugat del Vallès fent olor de castanyes i moniatos, és fàcil saber que la festa de la Castanyada ja és a toca. I és que la nit del 31 d'octubre és ben especial i esperat per moltes famílies. És la vespra de Tot Sants, i la nit en què, des de fa un grapat d'anys, conviuen dues tradicions fortament arrelades. La Castanyada i Halloween.
La nit abans de Tot Sants se celebra la Castanyada. FOTO: Lali Puig
La Castanyada
L'origen de la Castanyada va estretament lligada al dia de Tots Sants, una festa dedicada al record dels avantpassats. Té el seu origen en una vella tradició pagana que se celebrava a tota Europa en la qual s'assimilava la fi de la collita i el bon temps amb el culte a les ànimes dels familiars morts. Hi havia la creença que per cada castanya que es menjava aquella nit, una ànima era alliberada del purgatori.
La nit de la castanyada és també la nit dels panellets. Uns dolços que també tenen un vincle molt estret amb la festa de Tot Sants, ja que eren una mena d'ofrena funerària que es feia a les tombes, i també eren els dolços que se servien en l'àpat que es feia després de la mort d'algú de la família.
Castanyada i halloween a Sant Cugat. Foto: Bernat Millet.
Halloween
Pel que fa a Halloween, hi ha diverses teories sobre el seu origen, però el que sembla més versemblant ens remunta a la cultura celta en terres anglosaxones. El dia 31 d'octubre se celebrava a Anglaterra, Escòcia i Irlanda la festivitat del Samhain, déu dels morts, i l'1 de novembre el del primer dia de l'any del calendari celta. Per això se celebrava la nit anterior (Halloween) com a cap d'any.
La creença era que aquell dia els esperits dels difunts tornaven acompanyats de bruixes per intentar trobar un cos i posseir-lo. Per evitar-ho, totes les cases apagaven els llums i, fins i tot, es disfressaven de bruixes i dimonis per confondre els esperits.
Més endavant, el cristianisme va marcar el primer dia de novembre com a dia de Tots Sants. Consegüentment, el 31 d'octubre es convertí en All Hallows Eve, que en anglès antic volia dir la vigília de Tots Sants.
El cementiri de Sant Cugat. FOTO: Bernat Millet
Culte als morts
El dia de Tot Sants és dia de culte als difunts. És per això que el cementiri de la ciutat amplia el seu horari. Enguany s'espera que visitin el cementiri unes 9.000 persones, i per facilitar-ne l'accés, hi haurà servei especial de bus. El cementiri estarà obert de 9 a 18 hores, i a les 12 hores es farà una pregària a la capella del cementiri.
Castanyada a les Planes FOTOS: Artur Ribera
Activitats a la ciutat
A banda de les diferents parades que hi ha arreu de Sant Cugat per poder adquirir castanyes torrades, 8 en total, entre el mes de setembre i el 3 de novembre, a la ciutat es faran diferents activitats vinculades a la celebració de la Castanyada, i també Halloween. Una de les propostes l'ofereix el mateix dia 31 d'octubre Cinemes Sant Cugat, amb l'Especial Halloween. Així, oferirà una Sessió Zombie a les 20 hores, les Sessions Fantasmes a les 22 hores, i a les 23.59 hores.
El mateix dia, al Mercantic, s'ha preparat la Castanyada musical a partir de les 20 hores, amb vinilada, música de DJ, castanyes, moniatos, food trucks, i molt més.
I a les Planes celebraran la seva castanyada a l'Espai Pere Grau. Així, a partir de les 17.30 hores, es farà un espectacle de màgia i clown per a tota la família. Més tard, el Casal Infantil es convertirà en el Passatge del Terror, i a les 21 hores començarà el sopar de carmanyola, on hi haurà brases, castanyes i rom cremat per a tothom. La festa seguirà amb la sessió de DJ David Ramírez, i el concurs de disfresses per a grans i petits.