Tres dels 22 arbres plàtans de la plaça de Barcelona seran substituïts a partir del dimarts 4 d'agost, quan començarà la seva tala. Amb tot, els nous arbres, també plàtans, que es plantaran al mateix lloc no estaran fins l'arribada de la tardor, quan les condicions són les òptimes per al seu arrelament. Així ho ha explicat Cristina Paraira, tinent d'alcalde de Presidència i Serveis Urbans, aquest divendres, 31 de juliol.
“Sabem que hi ha una sensibilitat especial pel tema dels arbres entre la ciutadania, i es mereixen una explicació del motiu de la substitució de tres arbres”, ha remarcat. “Hi ha tres arbres que han arribat al final de la seva vida útil, ja sigui perquè estan malalts o malmesos, i poden causar problemes d'inseguretat, com recentment, quan va caure una branca”, ha explicat Paraira. És per això que el dia 4 d'agost començarà la seva tala, i a la tardor se'n plantaran de nous.
Jordi Torrijos, cap de servei de Parcs i Jardins de l'Ajuntament, ha explicat que “la plaça de Barcelona és una plaça històrica, molt particular, i es va fer una trama d'arbres, on n'hi havia 24, i ara n'hi ha 22”.
Com ha apuntat Torrijos, “la primera plantació va ser al 1874 per part dels veïns, i al 1909 l'Ajuntament va acabar de plantar. Són arbres centenaris, però fa molts anys que estan malalts, i tot i que s'han anat sanejant i fent els tractaments apropiats, al final, s'han deteriorat, i s'han de canviar per seguretat”.
En aquest sentit, ha destacat que, tot i que ara se'n substituiran tres, continuarà el seguiment a la resta d'arbres, i no es descarta que se n'hagi de substituir algun altre més endavant.
Les moreres del carrer de Villà
En la línia de sanejar l'arbrat de la ciutat, també s'estan substituint les moreres de la vorera senar del carrer de Villà. Cristina Paraira ha apuntat que de les 60 moreres que actualment hi havia en aquest indret, se n'han detectat 36 que han de ser substituïdes, i d'aquestes, se'n replantaran 31, quedant-ne finalment 55. “El motiu de la substitució són qüestions de seguretat davant el mal estat d'algunes de les moreres, així com una falta d'espai en alguns casos, per això 55 i no 60, perquè no tenien prou espai per créixer apropiadament”, ha explicat.
D'aquesta manera, els arbres en aquest espai ja han començat a ser talats i seran replantats a la tardor. Una actuació que s'emmarca en les obres de millora integral de la vorera senar del carrer de Villà. “Fa un parell de mesos que es van iniciar les obres en aquest carrer substituint la canonada d'aigua que era molt antiga, fent una rassa per soterrar els cables de telefonia i el cablejat elèctric, també s'està renovant la vorera perquè era molt antiga, i s'ha renovat l'enllumenat, que era dels més antics del municipi”, ha apuntat Paraira.
“Hi ha una estimació a la ciutat per aquesta riquesa que tenim; ara tenint 1'1 arbre per habitant a la ciutat, però hem de tenir una cura i un manteniment de l'arbrat. Si provoquen perill, acabant la seva vida útil, cal fer aquesta actuació”, ha clos Paraira.