Així serà La Mirada, que l'Ajuntament vol posar en marxa pel curs 23/24

El cost del projecte, ubicat al Bosc de Volpelleres, és de 8,8 milions d'euros

L'Ajuntament de Sant Cugat ha presentat el projecte arquitectònic de La Mirada, que es construirà al Bosc de Volpelleres amb la previsió que entri en funcionament pel curs 2023/24. Fins llavors, l'alumnat del centre, que es va posar en marxa el 2016, seguirà en mòduls prefabricats. 

"Fa molt temps que esperem aquesta escola, és la prioritat del govern", ha destacat l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, que ha ressaltat que es tracta d'un "projecte singular i una escola única". El conseller d'Educació, Josep González i Cambray, ha assistit a la presentació de la proposta i n'ha destacat la seva "mirada sostenible, transformadora, natural i d'equitat i igualtat".

Com serà l'edifici?

Captura de pantalla 2021 07 02 a las 14.06.38

El projecte de La Mirada FOTO: Ajuntament

El projecte ha anat a càrrec de l'equip d'arquitectes GATPA i ocuparà una superfície total de 8.000 metres quadrats. Es dividirà entre la superfície construïda (4.980 metres quadrats), porxos (2.300 metres quadrats) i espai exterior (4.900 metres). L'edifici comptarà amb els següents espais:

  • Infantil: 9 aules i un espai de psicomotricitat
  • Primària: 18 aules
  • Sala polivalent de 300 metres quadrats
  • Biblioteca
  • Aules de desdoblament
  • Pista poliesportiva a la coberta de l'edifici
  • Vestuaris
  • Menjador de 300 metres quadrats i cuina de 100 metres quadrats
  • Porxos i un espai de fòrum de 500 metres quadrats
  • Espai d'administració i direcció

Des de l'equip d'arquitectes han destacat que la gran singularitat del projecte és "la uní entre l'arquitectura i la pedagogia". "Hem tingut l'oportunitat de treballar amb l'equip directiu de l'escola", ha emfatitzat l'arquitecte Jordi Adell. D'aquest treball conjunt, en van sortir tres línies pedagògiques que s'han tingut en compte en l'elaboració del projecte:  l'autonomia dels alumnes, la diversitat i versalitat dels espais i el foment de la pertinença al col·lectiu.

Adell també ha assenyalat la creació "d'espais acollidors", la tria de la fusta com a material i la "gran relació amb el bosc, que fins i tot entra sota els aularis". 

Gairebé 9 milions d'euros

La inversió prevista és de 8,8 milions d'euros, dels quals l'Ajuntament n'aportarà 3,6 i la Generalitat en posarà 5,2. Un pressupost que ha augmentat, ja que inicialment es preveien uns sis milions d'euros. El motiu, han explicat els arquitectes, és que han hagut d'adaptar el projecte a la nova ubicació escollida. 

Captura de pantalla 2021 07 02 a las 14.06.44

El projecte de La Mirada FOTO: Ajuntament

El retard

L'edifici definitiu de La Mirada es va anunciar que entraria en funcionament pel curs 2019-2020. Però diferents circumstàncies ho anat endarrerint. L'última va ser l'informe de Protecció Civil, que va establir que no es podia construir on estava prevista per la proximitat amb les vies del tren. Una situació que es va trobar el govern tripartit quan va accedir al poder el 2019. Això, va obligar a buscar una nova ubicació, engegar nous tràmits urbanístics i adaptar el projecte. L'alcaldessa ho va atribuir a una "errada monumental" de l'anterior govern de Convergència. 

Més info: Nou primer pas per la construcció de l'edifici de La Mirada

L'actual calendari preveu ara aprovar inicialment el projecte aquest juliol, començar la licitació i adjudicar les obres al desembre perquè puguin començar durant el primer trimestre de 2022. L'objectiu és que estiguin enllestides al juliol del 2023 perquè ja es posi en marxa el setembre.

L'impacte ambiental

La nova ubicació escollida va ser en una zona arbrada del mateix Bosc de Volpelleres. Això ha generat l'oposició d'entitats ecologistes, com SOS Volpelleres i Adenc, que van definir la construcció com "una irreperable agressió al bosc". Han engegat recollides de signatures i van anunciar que obriran la via judicial i presentaran un recurs contenciós-administratiu per aturar el projecte. Tot i això, l'alcaldessa ha assegurat que no els consta la presentació del recurs.

Més info: SOS Volpelleres i Adenc obren la via judicial per aturar la construcció de La Mirada

Des de l'equip de govern sempre han defensat la idoneïtat del projecte i l'espai escollit, apuntant que les altres alternatives a Volpelleres eren "inviables". Un dels arguments ha estat recordar que la zona on s'ubicarà l'escola és una arbrada jove, on als anys 50 hi havia conreus. "Són arbres molt joves", ha afegit Mireia Ingla, que ha assenyalat que els de més valor es trasplantaran. En total, es preveu replantar uns 250 arbres. 

Per la seva banda, el conseller d'Educació ha assegurat que disposen de tota la informació i que el projecte segueix tots els criteris ambientals fixats. 

Captura de pantalla 2021 07 02 a las 14.05.55

Imatge dels anys 50 i de l'espai on s'ubicarà l'escola

Captura de pantalla 2021 07 02 a las 14.06.11

Imatge actual del Bosc de Volpelleres i la ubicació de l'escola

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem