Suport i companyia per als nouvinguts a Sant Cugat

Cada dimecres a les 17 h el Grup d'Ajuda Mútua de Càritas (GAM) Sant Cugat es reuneix per a donar suport psicològic i emocional

Moltes persones es troben en situacions difícils i necessiten suport. Amb aquest context es va crear, ara fa un any, el Grup d'Ajuda Mútua (GAM) de Càritas Sant Cugat, que es reuneix cada dimecres a les 17 h a la parròquia de Sant Pere d’Octavià.

Durant una hora i mitja, els participants intercanvien impressions, vivències i, sobretot, es donen suport entre ells. La majoria dels assistents són persones nouvingudes al municipi, generalment d’Amèrica Llatina. “Som immigrants que venim per necessitat, ja sigui per manca de feina, per fugir de guerres o de governs autoritaris”, explica Vicenta Castillo, voluntària del GAM Càritas.   

Reunions poc dirigides

La particularitat d’aquestes trobades és que estan poc dirigides, deixant que siguin els mateixos participants qui decideixin de què volen parlar. Tot i això, els temes més recurrents són els relacionats amb els tràmits legals, com ara l’empadronament o l’obtenció de la targeta sanitària.

Grup d’Autoajuda Mútua de Càritas (GAM), de Sant Cugat en una de les seves reunions. FOTO: TOT Sant Cugat

Grup d’Autoajuda Mútua de Càritas (GAM), de Sant Cugat en una de les seves reunions. FOTO: TOT Sant Cugat

Les reunions són organitzades per un grup de voluntàries que s’encarreguen de donar la benvinguda als nouvinguts i de servir un petit berenar per a tots els presents. Adela Campuzano, també voluntària del GAM, recorda com, quan van començar, hi assistien unes cinc persones, mentre que avui dia les reunions compten amb entre 15 i 20 participants. En total, durant el primer any, més d’una cinquantena de persones han participat en alguna sessió. 

Usuaris

Entre les persones que s’han beneficiat d’aquesta iniciativa hi ha Leslie Mantilla, que va arribar a Sant Cugat fa un any des del Perú amb la seva parella i embarassada de set mesos.

"En tot moment, em van donar suport emocional i material, incloent-hi alguns regals per a la meva filla”

“Vaig venir a Espanya per començar una nova vida amb la meva parella i per oferir un millor futur a la meva filla”, explica Mantilla, que es mostra molt agraïda amb el GAM. “Aquí em van ajudar a agilitzar tots els tràmits per obtenir la targeta sanitària i, en tot moment, em van donar suport emocional i material, incloent-hi alguns regals per a la meva filla”, afegeix.

També Surinia Gómez, una altra usuària del GAM que assisteix a les reunions des de fa sis mesos, destaca el valor del grup. “De vegades tenim por de com ens tractaran en aquest país, de com demanar feina o de com parlar en un lloc públic. En aquestes reunions ens ajuden a afrontar aquestes situacions”, reflexiona Gómez.

"Les voluntàries ens han ensenyat molt i tant jo com els meus companys ens sentim molt ben acollits i còmodes”

A més, considera fonamental per a una persona immigrant conèixer els costums i el funcionament d’un país i la seva societat. “Jo vaig trobar aquest grup mentre buscava formes d’integrar-me i, al GAM, ho vaig aconseguir. Les voluntàries ens han ensenyat molt i tant jo com els meus companys ens sentim molt ben acollits i còmodes”, conclou.

I és que des del seu naixement, l'any anterior, el Grup d'Ajuda Mútua de Càritas Sant Cugat s’ha convertit en un espai essencial per a moltes persones nouvingudes, oferint-los suport, informació i una xarxa de confiança per afrontar els reptes de la nova vida.

40 anys del TOT Sant Cugat

Enguany, el TOT Sant Cugat celebra 40 anys i per fer-ho celebrarà una festa solidària el 24 de maig, en benefici de Càritas. Per això es publicaran diferents temes per conèixer la seva labor.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem