L'Ajuntament ha posat en marxa la campanya "Tinc morro!". Una iniciativa que té per objectiu comunicar i sensibilitzar a la ciutadania de com cal actuar envers els 300 exemplars de porcs senglars que, es calcula que hi ha en les zones urbanes del territori santcugatenc, més pròxim a les zones boscoses.
La campanya, presentada pel regidor de Medi Ambient, Joan Puigdomènech, i per la regidora de Comunicació, Informació, Innovació i Govern Obert, Joana Barbany, consta de dos punts principals. Com actuar per deshabituar els porcs senglars de les zones urbanes i aconseguir que tornin a les zones més boscoses i com actuar en cas de veure un porc senglar i tenir cap incident.
En aquest cas, Puigdomènech ha remarcat que "la ciutadania té una incidència molt important en transmetre aquest lema". I és que tal com mostra la campanya, un dels punts principals és no donar aliments als senglars, llençar les escombraries a dins dels contenidors, i altres aspectes com assegurar-se que el menjar dels animals domèstics no els quedi a l'abast o que els horts i jardins privats estiguin ben tancats.
Per altra banda, la campanya "Tinc morro!" recorda que en cas de veure un senglar o tenir un incident en zona urbana, els ciutadans cal que truqin a la Policia Local, a travès del telèfon 092 o a travès del 93 589 13 28.
La campanya
L'Ajuntament repartirà un total de 33.500 fulletons informatius, que es repartiran als districtes i a travès del TOT Sant Cugat que sortirà aquest divendres, 13 de maig.
A més, es penjaran un total de 10 cartells a les marquesines dels districtes, es col·locaran 270 enganxines pels contenidros de brossa orgànica als districtes i s'emetrà un vídeo amb tota l'explicació.
Finalment, pel curs 2016-17, es posarà en marxa una activitat educativa per tots els centres educatius de la ciutat.
Reducció de la població de senglars
En els darrers anys, l'augment de la població de porcs senglars al Parc Natural de Collserola s'ha convertit en un problema amb totes els poblacions que envolten el parc. Actualment es calcula que n'hi ha més de 1.500, una xifra molt per sobre del que seria idoni.
Davant aquesta situació, Sant Cugat i gairebé la resta de municipis contigus al parc, van cedir la gestió del porc senglar al Consorci del Parc Natural per tal de fer una acció conjunta.
Les zones urbanes si que depenen de Sant Cugat. En aquest sentit el consistori ha contractat uns serveis de captura de senglars en zona urbana, un servei de veterinària que s'encarregarà d'adormir els senglars que estiguin per les zones urbanes i els traslladaran al bosc. A més, el consistori juntament amb els ajuntaments de Terrassa, Vacarisses i Matadepera, ha signat un conveni amb la UAB per fer una prova pilot per reduir el nombre de senglars a través de l'esterilització.