Tornant a Sant Cugat en autostop o atrapada al tren a Xàtiva: l'apagada dels santcugatencs

Alguns santcugatencs han viscut històries rocambolesques durant l'apagada

L'apagada que ha deixat tota la península aquest dilluns 28 d'abril, sense subministrament elèctric ha deixat també històries rocambolesques d'alguns santcugatencs. Aquest dimarts, però, l'Ajuntament ja ha anunciat que s'ha recuperat la normalitat

Atrapada al tren

Un dels casos és el de la santcugatenca Patrícia que aquest dilluns viatjava amb tren a Albacete i la parada elèctrica la va deixar atrapada a l'estació de Xàtiva. "L'apagada em va trobar a l'estació de Xàtiva, i sort! Perquè vam poder utilitzar el lavabo de l'estació i al costat hi ha un supermercat, on hem pogut comprar menjar, ja que Renfe Només ens ha donat aigua i refrescos".  La informació va arribar tard. "Cap a dos quarts de nou del vespre, ens van dir que ens tornaven cap a València a l'estació de Joaquín Sorolla i ens posarien en hotels, però a les 12 de la nit ja ens van dir que no. He passat la nit al tren". Aquest matí, el  tren ha arrencat cap a València i allà veurà quin mitjà de transport ha d'agafar per tornar. 

Tornant amb autostop

Més a prop, la santcugatenca Cinta va tornar a Sant Cugat com va poder, de fet gràcies a la solidaritat d'alguns conductors que viatjaven al nostre municipi. "Treballo a Barcelona al born i quan va marxar el llum, primer vam pensar que era una cosa local, però algú va veure que era a tota la península i ens vam quedar una mica en xoc". Quan els companys van veure que la cosa anava per llarg van decidir tornar a casa. "Vam anar amb uns companys de feina a buscar busos, i jo i una companya vam anar caminant del born a Sarrià. Ella es va poder quedar a casa una amiga, de fet, no va poder trucar el timbre, va aconseguir que li obrís la porta cridant des del carrer". La intenció de la Cinta era agafar un taxi a Sarrià, ja que era més a prop de Sant Cugat, però no va fer falta. "M'havien deixat diners en efectiu per agafar un taxi, però quan vaig arribar a l'estació de Sarrià, vaig veure gent amb cartells que posaven, "Rubí", "Terrassa", "Sant Cugat". I de cop vaig veure un cotxe amb un cartell que posava Sant Cugat, i sense pensar-m'ho el vaig agafar per poder tornar". Una altra vegada, en situacions d'emergència la gent s'organitza per superar les situacions. "La situació de cotxes aprofitant el trajecte, no em va sorprendre, hi ha gent que fa el bé quan tot està col·lapsat. El que sí que em va indignar és que el peatge dels túnels de Vallvidrera no estigués obert i fos gratuït en un dia així". 

Operada a mitges

L'Eva va patir un cas més complicat, ja que li havien de fer una operació dels dos ulls a Barcelona. "Em van operar un ull i em van posar en repòs en una sala, a l'espera de poder-me fer l'altre ull. Quan em van despertar em van dir que no em podien operar l'altre ull perquè havia marxat la llum a tot arreu." Tot i això, quan va sortir de la clínica va arribar una altra aventura: la d'arribar a Sant Cugat. "Quan vaig sortir, vaig anar al metro, i no funcionava, vaig intentar agafar un Uber, però no hi podia contactar. Al final vaig anar fins a Provença per si podia agafar els ferrocarrils, pe`ro tampoc anàvem. Vaig poder contactar, per fi amb el meu fill, que em va venir a buscar a les cinc, quan va sortir de la feina". L'Eva i el seu fill Xavi van ser uns dels santcugatencs que van servir de taxi a altres ciutadans. "Quan érem als túnels, van veure un senyo que anava cap a Valldoreix i el vam recollir. Va estar molt agraït".

Quan va arribar a Sant Cugat, L'Eva es va trobar amb les òptiques tancades i no li podien condicionar les ulleres. També, a la farmàcia es va trobar que li van haver de subministrar els medicaments com van poder. "Avui hi aniré per donar la recepta i per pagar o perquè em tornin diners, ja que em van cobrar com van poder". 

Caos a Madrid

Des de Madrid, el santcugatenc Oliver va viure també l'apagada i moments de caos a la capital de l'estat espanyol, quan estava en un hotel. "No tenien servei, el personal de l'hotel no podia arribar. Hi havia empresaris, tenistes de l'open de tenis de Madrid, que tampoc van poder jugar. Al final, va donar-nos menjar com van poder, la directora es va posar a servir taules, van ser molt amables. Nosaltres no teníem efectiu, els caixers estaven fora de servei i no podíem treure diners. Per sort estàvem allotjats en un hotel i no amb un Airbnb. Ens vam adonar que sense efectiu no es pot anar. La llum va arribar gairebé a la una de la matinada, he intentat canviar el tren per poder tornar abans a Sant Cugat, però no he pogut, l'aplicació no funciona". 

L'aventura de la mainada

La Vanessa, que és mestra del Thau, explica que els infants ho van viure com una aventura i que en un primer moment van pensar que era una avaria puntual. "Quan vam veure que anava per llarg ja es van engegar els generadors, vam portar els nens al menjador, on van utilitzar coberts de fusta perquè no s'acumulessin estris per rentar. Ho van viure com una aventura i em va sobtar que estaven molt amoïnats pel sopar, per veure si podrien sopar o no. i per si l'endemà hi hauria escola. Les famílies molt tranquil·les. Aquest matí han explicat com ho van viure, molts van anar a comprar transistors, ara ja sabem què són, i també van fer barbacoes a casa. L'experiència ha servit perquè ara ho expliquin als companys amb una carta".

 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?