L'Esplai Pica-Roca de Sant Cugat celebra aquest any tres dècades d'existència, i ho celebra aquest dissabte, 21 de maig, amb una festa oberta a la ciutadania als jardins de la Casa de Cultura. Cristina Torres, monitora de l'esplai, explica al TOT Sant Cugat què és el Pica-Roca i com serà la festa de dissabte.
Com presenta l'Esplai Pica-Roca?
L'esplai és una entitat d'educació en el lleure. I educar en el lleure és transmetre uns valors mitjançant el joc, que és l'eina que utilitzem per fer-ho. Fem activitats els dissabtes a la tarda, de vegades marxem dissabte sencer d'excursió o cap de setmana; a Setmana Santa fem La Ruta i les colònies, i a l'estiu els campaments i els casals. Fem activitats de tot tipus, des de tallers a jocs de rotllana, jocs més de pensar i debatre... intentem ser diversos, depenent de les edats.
Quins són els valors que volen transmetre?
Al Pica-Roca treballem molt amb la inclusió, perquè tenim molts infants amb necessitats educatives especials, amb diversitat funcional, i derivats de serveis socials. És la nostra tasca principal; la inclusió és on més treballem. Fem treball en equip, als campaments sobretot, on es treballa moltíssim la convivència, i l'empatia, que és un dels pilars educatius. La convivència entre persones, entendre's i tenir esperit crític.
Qui forma l'esplai?
Tenim infants de 4 a 5 anys, i ara també fins a 3r i 4t d'ESO. I grup de joves, tot i que enguany no n'hi ha, perquè ja han passat al grup de monitors. En total, 70 infants i som 18 monitors i monitores.
Com neix el Pica-Roca?
L'esplai va néixer el 1986 a la parròquia. A poc a poc ens vam fer més autònoms del tema religiós, i vam passar a L'Ateneu, on vam estar bastants anys, fins que fa 7 o 8 anys vam passar a ser una secció de La Unió. I seguim sent part de La Unió, tot i que ara estem a la Casa de Cultura.
I ara celebren els 30 anys amb una festa!
La idea era que volíem donar cabuda a tothom, i que tothom tingués alguna activitat a fer. Llavors, fem una festa tot el dia, amb tallers per als més petits, joc d'orientació a la tarda, i a la nit concerts per als joves. Una festa oberta a tothom.
Que no ha estat faltada de polèmica...
Vam fer el manifest per donar visibilitat al que havia passat; no volíem carregar contra ningú. Ens vam quedar intranquils sabent que no teníem el material que necessitàvem, i ens vam sentir desemparats. Però ara ens han confirmat que la Casa de Cultura obrirà fins a les 12 de la nit, cosa que resol el tema dels lavabos, i que tindrem el material que necessitem. L'únic és el lloc, però bé, dins del que hi ha, ho podrem fer tot. Estem contents amb això.
Què cal fer per formar part de l'esplai?
Si és un infant, poden enviar un correu a esplaipicaroca@gmail.com, o anar al soterrani de la Casa de Cultura hi ha la secretaria de La Unió que té tota la informació. I després també estem oberts a monitors i monitores que s'hi vulguin unir, també per la mateixa via.
A títol personal, què la va portar fins al Pica-Roca?
Jo vaig començar al grup de joves, amb 15 o 16 anys, i va ser perquè una amiga hi era, i em vaig animar. Em va enganxar moltíssim. Als fer els 18, tenia ganes de ser monitora, i m'hi vaig llençar de cap. I sempre dic que és una de les millors tries que he fet mai perquè omple moltíssim, i és molt gratificant.