El mapa amb totes les antenes de telefonia mòbil que hi ha a Sant Cugat

Vols saber si tens antenes de telefonia a prop de casa?

Les antenes de telefonia mòbil són un element més del paisatge urbà de les ciutats i Sant Cugat no és una excepció. El Ministeri d'Energia disposa d'un mapa de l'estat espanyol on s'indiquen totes les antenes i el TOT ha recopilat les que hi ha a Sant Cugat. En total hi ha una cinquantena d'antenes distribuïdes pel municipi, amb més concentració a la zona del centre de la ciutat.

En el mapa de continuació s'indiquen les antenes amb un icona de color negre i rodó amb un llamp al centre. A cada antena s'indica de quin operador és (Telefonica, Vodafone, Orange, Xfera).

I les radiacions?

El TOT parla amb la investigadora de l'Institut de Salut Global de Barcelona Mònica Guxens per descobrir si les radiacions de les antenes i els telèfons mòbils tenen efectes en la salut. Segons l'experta, les radiacions que rebem de les antenes "són molt baixes" i apunta que "no se sap res" d'efectes nocius per la salut.

Sobre el fet que a vegades apareguin notícies d'augment de casos de càncer en alguns pobles o zones i es relacioni amb antenes de telefonia mòbil, Guxens insisteix que no hi ha cap estudi que demostri la relació.

Mentre les radiacions de les antenes no ens arribarien, el que fa que estiguem més exposat és l'ús que fem nosaltres mateixos del nostre mòbil. "Quan fas servir el telèfon per trucar és quan estàs més exposat perquè estàs enviant senyals contínuament a l'antena i l'antena cap a tu".

En aquest sentit, Guxens destaca que hi ha alguns indicis en determinats estudis que apunten una possible relació entre càncers al cervell i l'ús prolongat del mòbil a prop del cap. "Podria ser que la gent que truqués moltes hores al dia i amb el telèfon a l'orella, hi hagi un augment del risc. Però no és res concloent".

Amb tot, emfatitza que les radiacions de les antenes de telefonia no afecten els habitants de l'entorn, més enllà de l'ús del telèfon mòbil que faci ell mateix o les persones del seu voltant. "Si ningú fa servir el telèfon, l'antena no fa res perquè no rep senyal".

 

"Si fem servir el telèfon, no ens en podem escapar", recorda la investigadora. Tot i això, sí que fa algunes recomanacions a l'hora d'utilitzar el mòbil: "Són mesures de precaució, de prevenció del risc. Per reduir l'exposició, més que perquè hi hagi alguna cosa demostrada. Si s'acaba demostrant, estarem menys exposats".

Guxens assenyala que hem de reduir les trucades que fem amb el mòbil i, principalment, utilitza sempre mans lliures o altaveu per allunyar el telèfon del cap. Referent a si cal apagar el mòbil a les nits, la investigadora assegura que quan no s'utilitza, les radiacions que fa són mínimes. Tot i això, també emet radiacions de baixa freqüència per la seva bateria, com qualsevol aparell endollat. Sobre aquest tema no s'haurien fet estudis.

Més enllà de les antenes de telefonia mòbil, a les ciutats també tenim radiacions d'altres tipus com les provinents del wifi, bluetooth, antenes d'alta tensió... Un fet que, segons Guxens, no és preocupant per la salut. Tot i això, sí que apunta que viure a menys de cinquanta metres d'una torre d'alta tensió té a veure amb l'aparició de leucèmcies infantils.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem