Tradicions que conviuen: Halloween i Castanyada

Costa molt menys oblidar l’estiu si ho intentem a la vora del foc torrant castanyes i menjant panellets

L’origen de la Castanyada gira al voltant de la festivitat de Tots Sants. No existeix una versió única dels orígens de la Castanyada, tot i que  sembla clar que està relacionada amb l’àpat o ressopó que es feia la nit de Tots Sants en què era tradició vetllar els morts fins a altes hores de la matinada. És per això que es consumien aliments amb un alt contingut energètic, per fer més fàcil de suportar les hores desperts. En general, les castanyes, els fruits secs i un bon vi eren els protagonistes d’aquestes celebracions de tardor que per altra banda servia per anunciar la imminent arribada del fred. 

 

La figura de la castanyera va començar a aparèixer cap al segle XVIII i tot i que no sempre era una dona gran amb un mocador al cap, sí que portava una faldilla ampla (“[…] que fa campana […]”) i un davantal per no tacar-se la roba. Antigament les castanyeres venien castanyes i moniatos durant ben bé fins Nadal perquè, calents com estaven, ajudaven a fer passar millor l’entrada de l’hivern.  

L'origen d'una festa terrorífica cada cop més estesa

Els druides celtes són l'origen del halloween. FOTO: Cedida

Hi ha diverses teories sobre l’origen d’aquesta festa popular, però el que sembla més versemblant ens remunta a la cultura celta en terres anglosaxones. Així, el dia 31 d’octubre se celebrava a Anglaterra, Escòcia i Irlanda la festivitat del Samhain, el déu dels morts. La creença era que aquell dia els esperits dels difunts tornaven acompanyats de bruixes per intentar trobar un cos i posseir-lo. Per evitar-ho, totes les cases apagaven els llums i, fins i tot, es disfressaven de bruixes i dimonis per confondre els esperits. 

 

Més endavant el cristianisme va marcar el primer dia de novembre com a dia de Tots Sants. Consegüentment, el 31 d’octubre es convertí en All Hallows Eve, que en anglès antic volia dir la vigília de Tots Sants. Hallow és un mot que en anglès antic significa sant. La paraula prové, de la mateixa manera que la paraula moderna holy, de la paraula germànica khailag, d’on va sortir, finalment la paraula Halloween que utilitzen avui en dia per definir aquesta festa. 

Fer panellets i fer carabassa

Fer panellets

 Ingredients

Per 70 panellets de pinyons o ametlles

- 450 g d’ametlles sense torrar

- 400 g de sucre fi

- 1 ou

- 100 g de patata o moniato cuit

- Pinyons o ametlla triturada 

 Preparació Cal preescalfar el forn a uns 290ºC. Mentrestant es trituren les ametlles i es barreja amb el sucre fi i un ou batut. Es pasta i a poc a poc s’afegeix la patata o moniato cuit. Un cop la massa ha quedat compacte, es deixa reposar un parell hores i després la separem.

Per als panellets de pinyons i ametlla es fan boles petites, es pinten amb un ou batut i s’arrebossen els pinyons i ametlles. Finalment es couen al forn amb la temperatura a un màxim de 5 minuts. Bon profit!

Fer una carbassa de Halloween

Preparar una carbassa de Halloween pot ser una activitat distreta i educativa si es fa amb els més menuts de la casa. El primer que cal, òbviament, és una carbassa rodona i gran. L’eina per decorar-la és un ganivet petit per fer les incisions i un de més gran per obrir la tapa. També necessitarem una cullera per buidar-la i un retolador per dibuixar-hi la cara. El primer serà aquest dibuix que es pot fer directament sobre la carbassa o posant un full sobre la carbassa. A continuació tallem la tapa i la buidem a poc a poc amb la cullera. L’últim pas serà tallar amb el ganivet petit els ulls i la boca que hem dibuixat prèviament. Per fer-ho més terrorífic encara hi podeu col·locar una espelma dins i apagar els llums. Happy Halloween!

Més informació
 
Comentaris

Destaquem